Літаки та села. Яке майбутнє подорожей після пандемії?

Видання New York Times намагається дати хоч якісь осмислені відповіді на запитання про майбутнє подорожей у світі після коронавірусу.

Пандемія COVID-19 практично знищила індустрію подорожей. Зображення закритого на карантин світу похмурі, цифри – вражають. 100 мільйонів людей залишились або залишаться без роботи. Розміщення в готелях уже впало на 75%, подорожі на авіалоукостах – часом до 98%.

Деякі країни починають відкриватись, але, поза сумнівом, спалах непередбаченої хвороби змінить наш спосіб мислення, дій та, зокрема, подорожей – принаймні, в осяжному майбутньому. Багато наслідків пандемії будуть психологічними – навіть якщо з'явиться лікування чи вакцина.

Однак люди все одно хотітимуть (і муситимуть) пересуватися світом. Зокрема, й не по роботі. Журналісти New York Times опитали десятки експертів з різних сфер – від аеропотів до готелів. Усі вони зосереджувалися на проблемах приватності та чистоти. Ось відповіді на деякі з найбільш частих запитань про майбутнє подорожей.

Літаки

Соціальне дистанціювання в літаках: спроби залишати порожніми середні місця означатимуть зменшення прибутків авіакомпаній. Втім, експерти очікують, що доступні тарифи збережуться.

Крім того, компанії втратять на туристах, які подорожують для дозвілля – але можуть надолужити на бізнес-пасажирах, які літають вимушено, багато й часто за гроші компаній, а не самих пасажирів.

Деякі багатії повертаються до приватних чартерних рейсів.

Збільшиться, звісно, увага до дезінфекції літаків.

І, пише видання, "малі аеропорти кусають лікті". Багато з них можуть закритися – залишаться тільки найбільші.

Куди першим ділом?

Як тільки це стане можливим, люди, що витримували карантини, але можуть собі дозволити подорожі, масово почнуть їздити. Першим ділом – у межах досяжності. Оскільки кордони залишатимуться закритими чи напівзакритими довше – то їздитимуть, в першу чергу, в межах власних країн.

Очікуйте буму "road trips", поїздок машинами чи кемперами, кажуть експерти.

Відновлення міжнародних подорожей у великому обсягу може забрати значно більше часу.

Країни відкриватимуться по-різному – і це плутатиме. Отримання дозволу на відвідання країни може забирати час, потребувати документів, ретельних перевірок здоров'я.

Не зразу буде ясно, куди можна і на яких умовах, тож особливо на початку це розхолоджуватиме значну частину потенційних мандрівників, туристів та відпочивальників.

Чого очікувати родинам?

Навіть у відносно багатих США коронавірус уже вдарив і ще сильніше вдарить по бюджету більшості родин.

Родинні поїздки стануть коротшими й на ближчі відстані. Чим менше ночей – тим дешевше. Чим ближче – тим дешевше, простіше й безпечніше, адже можна повернутися в разі нового спалаху.

"Речі, щодо яких батьки і так природно обережні, турбуватимуть людей ще більше". Втім, передбачають, що для організованих поїздок це може означати певне зниження тарифів, збільшення гнучких пропозицій зі скасуванням, знижки тощо.

Принаймні, це стосується країн із великою конкуренцією в туріндустрії.

А от передбачити наші Одесу з ЖП (Железным Портом) чи Арабатською стрілкою не візьметься, мабуть, навіть New York Times ;) А розраховувати доведеться саме на них, бо знову ж, поїздки за кордон – принаймні, цього року – мабуть, не світять – ТЕКСТИ.

Демотивуюче, зате правдиве фото з Бердянська
Демотивуюче, зате правдиве фото з Бердянська

А як же дешеві хостели, короткочасна оренда кімнат, AirBNB?

Мабйтнє оренди приватних помешкань залежатиме від того, чи люди вважатимуть їх дешевою альтернативою готелям – чи джерелом чужої зарази.

Готелі в цивілізованому світі зараз пропонують щедру політику скасування "в разі чого", в тому числі на майбутнє, а от компанії на кшталт AirBNB, через які зараз орендують на короткий термін більшість квартир і кімнат у США, раніше цього не дозволяли. Проте вони поміняли власні правила на користь орендарів, щоб їх не штрафували за скасування.

З іншого боку, готелі мусять бути в достатньо великих містах, щоб окупитися. Натомість, приватні помешкання можуть бути й у селі й маленьких містечках – куди зараз, як очікують, і намагатимуться вибиратися люди першим ділом.

У Сполучених Штатах уже зараз реєструють усе більше приватних помешкань та кімнат у короткострокову оренду: дедалі більше людей з падінням економіки шукають додаткового підробітку.

Знову ж, у цивілізованому світі очікують падіння цін на таке житло. Україну не передбачиш: господарі можуть вирішити, що ті, хто раніше міг собі дозволити, грубо й умовно кажучи, Туреччину, можуть заплатити більше й удома – ТЕКСТИ.

Алушта. Втім, заспокойтеся: вона все одно окупована
Алушта. Втім, заспокойтеся: вона все одно окупована

Чистота й гігієна

Знову ж, у цивілізованому світі очікують значного зростання уваги до чистоти. Аж до того, щоб мінімум контактів відбувався між працівниками та клієнтами – від поселення до виселення.

Якщо раніше рецепції намагалися робити "затишними" – тепер буде холодне сяйво чистоти, й постійно проходитиме людина з дезінфектантом.

Заміть ручок і журналів – одноразові серветки та санітайзери.

Ультрафіолетові лампи на видимих місцях.

Де раніше були "доброзичливі господарі" чи "усміхнені менеджери" – гостинність стане "безликою", з наголосом на дистанцію та приватність.

Покоївок ви можете й не бачити. Хіба в коридорах, в масках, із дезінфектантом.

Те, що мало кого цікавить в Україні – але цікавить у США

То персоналу стане від цього краще чи гірше?

Читачів і експертів New York Times окремо цікавить питання, над яким "у нас" замислюватися не прийнято.

Уже зараз очевидно, що компанії, які працюють у сфері подорожей, часто недооцінювали людей у цьому низькооплачуваному секторі з високою плинністю кадрів (low-wage, high-turnover travel sector), пише NYT.

Працівники вимагатимуть тепер більше – зокрема, гарантій соціального захисту та лікарняних. Зокрема, експерти очікують посилення відповідного законодавства у США: працедавці муситимуть надавати працівникам більше гарантій, адже ті, як-не-як, у зоні ризику.

"Раніше працівники думали: цей роботодавець добре платить? Тепер буде: а як у них із чистотою? А з медичним забезпеченням? Це безпечне середовище? А вони точно нададуть мені необхідні засоби захисту?"

Однак може піти й у зворотньому напрямку: в самих лише США вже втрачено половину робочих місць, 4 млн з 8 млн, у секторі "гостинності". Тим, хто зберіг роботу, можуть не дуже-то дозволити перебирати й вимагати. Це означає, що працівники можуть повертатися й за поганої оплати чи навіть небезпечних умов.

І тут єдине, на що можна покладатися – це на самих клієнтів.

Очікують, що саме клієнти ставитимуть зараз оцінки за чистоту ретельніше, ніж раніше – за їжу чи вид з готельної кімнати.

Новою нормою може стати державний сертифікат чистоти.

Чи тяжітимемо ми ближче до природи?

Уже зараз у США проводять маркетингове дослідження, й попередні результати свідчать: понад половина людей, навіть поновивши подорожі, уникатиме людних або тісних місць.

В українських термінах, замість Майдану чи "Криївки" тепер люди шукатимуть радше місць на річках, у природних парках, може збільшитися попит на сільський та зелений туризм, для здорових – походи.

Так, у США після початку пандемії, однак перед закриттям на примусовий карантин був рекордний притік туристів до деяких національних парків. Зараз нацпарки у США закриті, проте після відкриття очікують так само високого рівня відвідуваності.

Arches National Park, штат Юта, США
Arches National Park, штат Юта, США
Бакота, на Дністрі, Україна
Бакота, на Дністрі, Україна
Ґорґани, Україна
Ґорґани, Україна

Гаплик автобусним турам

Не тільки "автобусний тур по Європі", але й поїздка з групою до якогось Канева може залишатися надто ризикованою.

"Герметична" поїздка може виявитися найкращим вибором для тих, хто собі може таке дозволити.

Звісно, на "люксовому" боці це означає збільшення попиту на вілли, заміські будинки тощо. А на дешевшому боці – на готелі з зовнішніми терасами, що дозволятимуть людям менше перетинатися між собою:

Кінець екосвідомості?

По-перше, боротьба з одноразовою упаковкою надовго програна. "Здоров'я та безпека гостей" відіграватимуть більшу роль за турботу про довкілля – як для сектора туризму, так і для самих туристів.

З іншого боку, турбота про власну безпеку може зменшити навантаження, яке називають "надмірним туризмом" (overtourism) на надто популярні місця, як ось це:

Задар, Хорватія
Задар, Хорватія

Чи ось це:

Не кажучи про це:

Турбота про власну безпеку може зменшити "овертуризм", і коронавірус, принаймні на 2020 рік, за прогнозами, призведе до зменшення викидів парникових газів в атмосферу на 8%. Втім, це не через туристів.

Водночас, у країнах, де через іноземних туристів фінансувалося збереження природи – як-от Південна Африка чи Ботсвана – вже зараз бракує грошей, аби платити охороні, тож посилилося браконьєрство.

Чи виживуть тури?

Логістична простота готових турів означає подорож із великою групою незнайомців.

Передбачають, утім, що пандемія та постпандемійна психологія означатиме менші групи та в ближчі місця – п'ятеро людей у національний парк, а не п'ятдесят у Львів (ми ж пригадуємо, що першим ділом будуть можливі лише подорожі в межах країни, так? Тому про "автобусний тур по трьох європейських столицях" поки забудемо, див.вище).

2020 та 2021 роки, передбачають, будуть роками, коли ми намагатимемося перебувати надворі, а не в приміщеннях.

Трекінг чи велосипеди, а не шопінг і автобуси.

Ну, а на віддалене майбутнє і для багатих – передбачають Антарктику, Монголію чи Тибет. Великі відкриті місця.

Але це у США. Там іще є цілий розділ про круїзні лайнери, але для українців його навіть нема сенсу переказувати.

Повний оригінал (без української адаптації та коментарів про Одесу й ЖП) можна прочитати тут.

Навіть на Говерлу зараз краще йти не під час масового сходження
Навіть на Говерлу зараз краще йти не під час масового сходження

мандри туризм коронавірус інозмі

Знак гривні
Знак гривні