МОЗ і "Медзакупівлі" конфліктують через махінації з купівлею захисних костюмів лікарям

Міністерство охорони здоров'я ініціювало розслідування щодо держпідприємства "Медичні закупівлі", бо воно, на думку відомства, порушило законодавство при закупівлі захисних костюмів для лікарів. Але питання є й до самого МОЗ.

Дивіться передісторію:

Як закупівля біокостюмів на 22 мільйони поставила на кін 25 мільярдів гривень і медреформу

МОЗ звернулося листом від 10 квітня до ДП "Медичні закупівлі" щодо здійснення закупівлі костюмів біологічного захисту, – пише УП.Життя.

Позиція МОЗ

"ДП "Медичні закупівлі" не подало на погодження технічне завдання для здійснення цієї закупівлі. Це означає, що МОЗ не розуміло, якої саме якості товар буде закуповувати підприємство, і чи відповідає цей товар саме здійсненню протиепідеміологічних заходів з протидії поширення COVID-19", – розповіла на брифінгу заступниця очільника МОЗ Світлана Шаталова.

Вона стверджує, що МОЗ неодноразово зверталося до ДП "Медичні закупівлі" з проханням надати всі істотні умови договору. 

"Відповідно до статті 180 Господарського кодексу України, якість є також однією з важливих складових істотних умов договору. 

Це означає, що є порушення вимог чинного законодавства України. Знехтувавши  органом управління, ДП "Медичні закупівлі" укладає договір на постачання одягу для лікарів з виробником, який не зміг підтвердити якість своєї продукції. 

В цьому й полягає абсолютно нормальне рішення здійснити закупівлю власними силами міністерства", – пояснила чиновниця.

Ще трохи передісторії:

Гендиректор "Медзакупівель" відмовлявся брати на роботу засудженого за крадіжку протеже попереднього міністра Ємця

Сумніви щодо чесності самого МОЗ:

Нагадаємо, для того, щоб купити захисні костюми для медиків, МОЗ спочатку звернулося до свого держпідприємства "Медичні закупівлі", щоб ті закупили костюми. 

Орієнтовна ціна за костюм, на яку розраховувало МОЗ і його керівництво, була близько 400 грн.

Держпідприємство "виторгувало" кращу ціну й домовилося з українським виробником про постачання костюмів по 245 грн за штуку, або на 40% дешевше за рахунок великої партії товару.

Тендер, пише УП.Життя, був проведений відповідно до всіх вимог щодо якості, які раніше публікувало міністерство та відповідно до якого закуповували костюми всі області, лікарні та навіть волонтери.

Але міністр охорони здоров'я Максим Степанов відмовився підписувати документи та купувати костюми за нижчою ціною. 

МОЗ переоголосило тендер, і менше ніж за добу знайшло переможця з ціною майже в 2 рази вищою за попередню, а саме – по 488 грн за одноразовий костюм.

Також у міністерстві дописали ще одну вимогу до сертифікації, відповідно до якої майже все, що купувалося до того в Україні – не підходить. 

Спершу в МОЗ сказали, що від українських костюмів відмовилися, бо у них є проблема зі швами.

"За висновками Держспоживслужби, цей одяг робочий, він не має повної ізоляції.

Там шви прошиті голкою. А вони мають бути проклеєні, щоб забезпечити повну ізоляцію", – зазначила Шаталова.

В Офісі президента назвали трохи іншу причину відмови від українських виробників –  у вітчизняних немає відповідної тканини.

Проте благодійний фонд "Пацієнти України" закуповує захисні костюми з тим же стандартом, який вимагає Міністерство охорони здоров’я (EN 14126:2003), але вдвічі дешевше – за 215 гривень.

медицина коронавірус корупція

Знак гривні
Знак гривні