Як закупівля біокостюмів на 22 мільйони поставила на кін 25 мільярдів гривень і медреформу – LIGA

Закупівля 71 000 дефіцитних захисних костюмів вилилася в гучний скандал. Можливо, це провісник багатомільярдного поділу в нашій медицині.

Медсестра в Іспанії в костюмі з пластикових сміттєвих пакетів: там на піку епідемії бракувало всього. Але в Україні наразі нема причин для такої незахищеності лікарів
Медсестра в Іспанії в костюмі з пластикових сміттєвих пакетів: там на піку епідемії бракувало всього. Але в Україні наразі нема причин для такої незахищеності лікарів

Кожен п'ятий хворий на COVID-19 в Уукраїні – медичний працівник. Це вдічі більше, ніж середній світовий показник. Подібна ситуація типова для країн, де медсистема не впоралася з вірусом: наприклад, не вистачило місць у лікарнях на піку пандемії, як, наприклад, в Італії. Але, за словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, наша система охорони здоров'я завантажена хворими на коронавірус не більше ніж на 10%. Українські лікарі вразливі з іншої причини, основна – відсутність засобів індивідуального захисту.

Про це йдеться в матеріалі Ліги.

Тендер на закупівлю відбувся, але це виявився "тендер-підкидьок", і замість костюмів лікарі отримали скандал між організаторами закупівель: перший результат скасували, потім купили дорожче й у маловідомої компанії. Але дуже схоже, що проблема – не в одній закупівлі.

Троє співрозмовників LIGA.net з вертикалі МОЗ вважають, що це початок поділу багатомільярдного ринку. Вони переконані, що керівництво МОЗу спробує перебрати на себе контроль над держзакупівлями медпрепаратів (сумарно це близько 10 мільярдів гривень у 2020 році). А також взяти під опіку бюджет на боротьбу з COVID-19 замість Національної Служби здоров'я України (понад 15 млрд. гривень).

Читайте детально:

Тендер обману: закупівля біокостюмів на 22 млн поставила на кін 25 млрд грн і медреформу

медицина коронавірус корупція

Знак гривні
Знак гривні