Київ накрило димом. Що відомо?

Окрім пилової бурі, ввечері 16 квітня кияни спостерігали сильну задимленість. В КМДА повідомляють, що станом на 21:30 у повітрі зафіксували продукти горіння, людей попросили закрити вікна і не виходити на вулицю. Причиною цього начебто стали пожежі в Житомирській області і в Зоні відчуження, а також північно-західний вітер.

Що говорять дані

Щоб побачити, як змінювалась якість повітря впродовж дня, ми взяли дані з датчика luftdaten, розташованого в центральній частині Києва. Такі датчики встановлюють волонтери в усьому світі, вони підключені до великої системи моніторингу параметрів повітря. Зазвичай датчики вимірюють концентрації дрібнодисперсного пилу різного розміру (PM10 – більші частинки, PM2.5 – менші частинки).

pm_chart.png

На графіку видно, що після 15 години, коли люди спостерігали пилову бурю, концентрація PM10 почала зростати, в той час як показник P2.5 не надто змінився. Натомість, о 21 годині спостерігаємо інше — обидва показники різко зростають.

Імовірно, це є свідченням двох різних явищ. Пилова буря складається переважно з великих частинок, в той час як дим містить порівняно більше дрібних.

Що видно з супутника?

Супутники NASA, які моніторять пожежі, протягом вечора 16 квітня зробили два знімки над Україною: о 21:55 та 23:35. Обидва показують схожу картину. Велика кількість загорянь на півночі Житомирської області та кілька точок у зоні відчуження на території України та Білорусі.

fire

Кольорові точки — пожежі, зафіксовані супутником NASA 16 квітня о 21:55 та 23:35. Пунктиром позначена Чорнобильська зона на території України та Білорусі.

Також щось горіло – ймовірно, торфовища – і на півдні Києва.

1.png

Скріншот із сайту NASA станом на 10:50, 17 квітня 2020

На користь версії про дим від пожеж із зони відчудження біля Чорнобиля також свідчать дані про напрямок вітру. Ввечері четверга він дув переважно із західного та північно-західного напрямку.

київ інфографіка пожежа погода чорнобиль

Знак гривні
Знак гривні