Під шумок карантину – прямо на Хрещатику дозволили будувати ТРЦ на чотири поверхи

Минулого року девелопер чотириповерхового торговельно-розважального комплексу просив, щоб йому дозволили будуватися без парковки й озеленення, а також викидати сміття на сусідній вулиці.

Так це місце виглядає зараз
Так це місце виглядає зараз

31 березня ДАБІ видала дозвіл на «реконструкцію з надбудовою кафе» на Хрещатику, 23-Б у Києві. За цією адресою, просто навпроти КМДА, розміщується закинута будівля ресторану «Гімалаї», – передає Хмарочос.

Як вже писав «Хмарочос», власники ресторану ще з 2014 року планують знести цей павільон — і збудувати замість нього щонайменше чотири поверхи, «наповнених новою, торговельно-розважальною функцією».

скромна назва: реконструкція з надбудовою
скромна назва: реконструкція з надбудовою

Попередній проєкт, розроблений компанією ABC-build, передбачав для нової будівлі «декілька варіантів фасадів, інтегрованих в існуючу забудову, оскільки вулиця Хрещатик є вулицею-пам’яткою».

«Нашою проектною групою було напрацьовано оптимальне архітектурне та інженерне рішення, яке не порушувало існуючу містобудівну ситуацію та задовольняло потреби замовника повністю», — писали архітектори.

Проти цих планів з самого початку протестували жителі сусіднього будинку, який є частиною архітектурного ансамблю вулиці. Вони стверджували, що під час першого спорудження цього павільйону ресторатори захопили їхню прибудинкову терасу, а нове будівництво ще й наглухо закриє їм вікна.

Мешканці також демонстрували листи, які отримували від забудовника. Той запевняв адресатів, що висота нової будівлі не перевищуватиме рівня їхнього шостого поверху.

Сьогодні замовником будівництва залишилася та ж сама фірма, ТОВ «Олімп-ЛТД». Її засновники — родичі українського політика й бізнесмена Михайла Бродського (дружина Світлана та син Юрій).

Втім, проєктувальником об’єкту значиться вже інша компанія, «Едельбург Архітектс». Її пов’язують з девелоперською компанією Edelburg Development, яка наразі зводить за її проєктами три житлових комплекси у Києві: Edeldorf, Edelweiss House та найбільш скандальний — Подол Град Vintage.

Зазначимо, що останні два будівництва компанія вела як партнер або наступник компанії «Укрбуд», яка раніше належала екс-нардепу Максиму Микитасю.

Торік, щоб розпочати це будівництво, замовник просив Мінрегіонбуд дозволити йому відхилитися від деяких будівельних норм, але принаймні двічі отримував відмову.

Зокрема, «олімпійці» нарікали на відсутність місць паркування для майбутніх відвідувачів ТРЦ і просили перенаправити паркування на сусідню Лютеранську вулицю. Звідти ж пропонували вивозити сміття, оскільки біля спроєктованої будівлі так і не знайшлося місця для контейнерів.

Також замовник просив звільнити його від витрат на озеленення, аргументуючи тим, що біля «Будинку із зіркою» вже росте достатньо дерев.

Чи зміг вирішити ці проблеми новий проєктувальник — наразі невідомо.

будівництво київ

Знак гривні
Знак гривні