Зеленський не подав на розгляд першого позачергового засідання Ради “антиколомойський” законопроєкт

Оновлено: однак, законопроект подали на третє позачергове засідання і він був прийнятий у першому читанні. На сьогоднішньому позачерговому засіданні Верховна Рада, судячи з опублікованого порядку денного, не розглядатиме урядовий законопроєкт 3260 «Про внесення змін до законодавчих актів України щодо вдосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності», відомий як «антиколомойський» закон.

Оновлено: законопроект було подано на третє позачергове засідання ВР (всі три пройшли у понеділок, 30 березня). Після цього Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт №2571-д щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності, відомий також як "антиколомойський"

Про це свідчить опублікований на сайті парламенту порядок денний позачергового засідання, яке розпочнеться о 14 годині і містить 13 пунктів.

Як відомо, вчора президент України Володимир Зеленський закликав «на позачерговому засіданні Верховної Ради України, яке має відбутися вже завтра», проголосувати за «ухвалення двох життєво важливих законів. Після чого ми одержимо підтримку від наших міжнародних фінансових партнерів у розмірі щонайменше десяти мільярдів доларів».

Апелюючи до відповідальності депутатів, Зеленський заявив, що провал цих законів означає занепад економіки і загрозу дефолту. Президент не сказав у зверненні, про які саме законопроєкти йдеться, однак з відкритих джерел відомо, що передумовою надання Україні фінансової підтримки МВФ є ухвалення закону про ринок землі і т.зв. «антиколомойського» закону, що виключає повернення «Приватбанку» колишнім власникам.

Однак, як випливає з розпорядження Голови ВР, на засіданні, що скликається на вимогу президента, не розглядатиметься жодне з цих питань. Відповідно до Регламенту ВР, порядок денний позачергового засідання визначає саме ініціатор зібрання — в цьому випадку це Президент. Частина 8 статті 19 регламенту передбачає, що «до порядку денного такого засідання включаються лише питання, розгляд яких визначено у пропозиціях про скликання такого засідання». Спікер, скликаючи засідання, автоматично вносить до порядку денного всі питання, запропоновані президентом (і лише їх).

Це означає, що агітуючи депутатів голосувати за важливі законопроєкти, президент у поданні до ВР не включив ні земельний законопроєкт, ні «антиколомойський» урядовий проєкт 3260 до вимог про скликання позачергового засідання. І тепер, не порушуючи регламенту, депутати не мають можливості на цьому засіданні підтримувати законопроєкти, за які , як можна здогадатися, агітував президент.

криза зеленський Рада коломойський законопроект

Знак гривні
Знак гривні