В часи кризи й загрози дефолту: Суд дозволив підконтрольній Коломойському "Укрнафті" не платити уряду

Суд дозволив підконтрольній Коломойському Укрнафті не платити дивіденди державі, – пише Ліга.

23 березня Окружний адмінсуд Києва задовольнив позов ПАТ "Укрнафта" до Кабінету міністрів і скасував постанову уряду, якою Укрнафта була зобов'язана сплатити до держбюджету 90% чистого прибутку у вигляді дивідендів за 2018 рік. Про це пише Finbalance з посиланням на постанову суду.

Суд зазначив, що, визначивши дивідендний норматив для Укрнафти на рівні 90% чистого прибутку, Кабмін залишив без уваги, що відповідно до фінансової звітності підприємства, його непокритий збиток (11,16 млрд грн) і податковий борг (9,14 млрд грн) за підсумками 2018-го перевищували задекларований чистий прибуток.

Також суд вирішив, що Кабмін "не дотримався принципу рівності господарських товариств перед законом", оскільки для деяких державних підприємств був встановлений нижчий норматив виплати дивідендів.

51% акцій Укрнафти належить НАК "Нафтогаз України". Ще близько 42% акцій володіють афілійовані з Ігорем Коломойським офшори (по 13,6% – компанії Littop Enterprises Limited і Bridgemont Ventures Limited, 12,9% – Bordo Management Limited, 9,9% – інші акціонери). З 2003 року Укрнафту контролює менеджмент групи Приват Коломойського.

абзац коломойський нафта бюджет

Знак гривні
Знак гривні