Чому "маска для кожного" – це дуже важливо

Відчуваєте депресію, непевність, страх у зв'язку з епідемією та надзвичайною ситуацією? Добре, ось те, що ви можете робити прямо зараз: пошити й носити саморобну маску – і поширювати інформацію про цей спосіб захисту настільки масово, наскільки можете. Цей метод спрацював у Чехії, чому б не використати його і в Україні?

Цю статтю можна не тільки прочитати, але й прослухати:

Ми дуже поважаємо Уляну Супрун, але, на нашу думку, її меседж з нещодавнього інтерв’ю про те, що маски не є обов'язковими для всіх – хибний. Наша точка зору – навіть саморобні маски потрібно носити якомога більшій кількості людей, в ідеалі – всім. Чому навіть саморобні? Тому що а) саморобна маска надає хоч якийсь захист, б) промислово вироблених масок зараз не знайти і в) хірургічні маски та маски покращеного захисту типу N95 більше потрібні медичному персоналу й усім тим, хто на першій лінії боротьби.

Оновлено, №1: можна довго сперечатися про те, наскільки саморобна маска може вас захистити. Однак важливо врахувати інший момент: якщо ви вже хворієте (часто навіть про це не знаючи) і носите навіть саморобну маску, то ви суттєво зменшуєте ризик заразити інших.

Оновлено, №2: дякуємо Уляні Супрун, яка в своїй критиці звернула увагу на помилку оригінального автора допису, який ми перекладали в цьому матеріалі. Справді, не всі з 34 наукових публікацій, про які йдеться нижче, підтверджують ефективність масок, але більшість з них таки підтверджує.

чеськи політики та службовці на виході з парламенту

Чеські парламентарі у своїх різноманітних масках

Нижче наводимо аргументи, чому маски – це важливо, від Джеремі Говарда, якого ви вже знаєте – він відомий у світі науковець даних та автор дуже популярного маніфесту про те, як слід змінити поведінку під час пандемії, викликаної новим коронавірусом (наш переклад вже прочитали більше ста тисяч людей).

Зузана Капутова (Словаччина), та її дуже елегантна модельна маска під сукню

Елегантна Зузана Капутова, президент сусідньої Словаччини

Ми закликаємо всіх – не має значення, скільки у вас підписників у соцмережах – розпочати флеш-моб і на своєму прикладі показати, що маски – це не соромно, маски – це красиво і відповідально!

один із редакторів Текстів у своїй новій саморобній масці
один із редакторів Текстів у своїй новій саморобній масці

аудіотексти коронавірус маска

Знак гривні
Знак гривні