Які маски кращі та де вірус лишається на руках, якщо погано їх помити (ІНФОГРАФІКА)

Китайська газета South China Morning Post пояснює, які маски кращі та гірші, та де ми більш імовірно залишимо вірус, якщо погано помиємо руки.

Зазвичай вірус передається через краплиники під час кашлю або чхання. Більшість краплин менші за 100 мікронів (0.1 мм) в діаметрі. Медичні маски захищають від великих краплин. Респіратори типу N95 захищають від 95% краплин. Якщо носити таку маску правильно – вона захистить від усіх краплин завбільшки понад 0.3 мікрона (тобто, значно менших за 100 мікронів).

Увага чоловікам: борода й вуса заважають захисту, бо маска не прилягає до шкіри (ІНФОГРАФІКА)

Чим червоніший колір на інфографіці – тим більша ймовірність пропустити цю частину рук при митті
Чим червоніший колір на інфографіці – тим більша ймовірність пропустити цю частину рук при митті

ВООЗ нагадує, що маска може обмежити поширення респіраторних хвороб. Але цього недостатньо. Треба часто мити руки й не торкатися обличчя, уникати людних місць, навіть якшо ви в масці, й намагатися перебувати на відстані принаймні в один метр від іншої людини.

Не знімайте маску, навіть якщо поряд нема людей. Не торкайтеся маски руками. Найважче – не торкатись обличчя руками. Ми цього не помічаємо, проте в середньому людина торкається руками обличчя 23 рази щогодини.

Найкраще перебувати на відкритому повітрі. У закритому приміщенні вірус поширюєтья швидше. Маски часто прилягають до обличчя погано – особливо по боках.

Більше тут

медицина коронавірус інфографіка

Знак гривні
Знак гривні