У держави нема планів перевіряти на коронавірус усіх людей, у яких є симптоми гострого респіраторного захворювання або які повернулися з-за кордону

Про це на брифінгу в п'ятницю сказав заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар Віктор Ляшко – передає ЛБ.

Міністерство охорони здоров'я прогнозує, що з наступного тижня в Україні значно збільшиться кількість перевірок на коронавірус. Але це станеться не тому, що почнуть діагностувати "всіх підряд", а у зв'язку зі збільшенням кількості випадків COVID-19 і підозр на цю хворобу.

Як писали Тексти: Україна – на останньому місці у світі за кількістю тестів на коронавірус*, це шлях до катастрофи – але урядовці, вочевидь, думають по-іншому.

"Ми очікуємо зараз найбільшої поставки тестів для ПЛР-діагностики, які буде розподілено на території держави, і вже наступного тижня кількість досліджень буде значно збільшуватися", – повідомив Ляшко.

Він визнав, що наразі в держави немає планів перевіряти на коронавірус усіх людей, у яких є симптоми гострого респіраторного захворювання або які повернулися з-за кордону.

"Сьогодні ВООЗ і досвід інших країн, окрім Кореї, показує, що тестують тільки тих, хто звертається по медичну допомогу і з відповідними симптомами. Це насамперед залежить і від навантаження на систему охорони здоров'я. Буквально нещодавно італійські медики зверталися через ЗМІ з проханням не приходити на тестування, якщо немає симптомів, оскільки лабораторії не встигають працювати", – сказав Ляшко.

За його словами, зараз перевірки на коронавірус відбуваються більш ніж у десяти лабораторіях по всій Україні.

"Країна працює за затвердженими алгоритмами, доставка проб відбувається щодня, ПЛР-діагностика відбувається в 11 лабораторіях на території країни, і вчора з 10 випадків дев'ять були виявлені саме в регіональних лабораторіях", – повідомив головний санлікар.

Нагадаємо, на вечір 19 березня в Україні виявили 26 випадків COVID-19. Троє людей померли, один вилікувався.

медицина коронавірус

Знак гривні
Знак гривні