Мін’юст пропонує обшукувати людей без рішення суду та ввести комендантську годину через коронавірус

Міністерство юстиції України через поширення коронавірусу пропонує доповнити закон про надзвичайний стан нормами, що дозволяють проводити огляд особистих речей та обшук автомобілів без рішення суду.

Про це інформують джерела INSIDER з МВС та Мін’юсту.

Ці пропозиції нині обговорюють у форматі робочої групу на базі комітету з питань здоров'я нації, який працює над законопроєктами стосовно захисту від епідемії коронавірусу.

Зокрема, члени групи хочуть доповнити статтю 17 "Закону України про правовий режим надзвичайного стану", додавши два пункти:

запровадження комендантської години;

перевірка документів у громадян, а в необхідних випадках – проведення особистого огляду, огляду речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень та житла громадян.

МВС, у свою чергу, пропонує змінити одну зі статей кримінального кодексу. За порушення санітарних правил там хочуть ввести штраф від 1000 до 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або ж позбавлення волі до трьох років. Тоді як у діючій редакції передбачено штраф до 100 неоподаткованих мінімумів та обмеження волі до трьох років.

Також сьогодні ввечері виступив президент Зеленський і закликав завтра Раду і Уряд закрити метро, припинити транспортне сполучення між містами та заборонити збиратися більше ніж десятьом особам. При цьому офіційна статистика захворілих не зростає. Якими даними керувався Зеленський, висловлюючи свою ініціативу, він не пояснив.

коронавірус диктатура

Знак гривні
Знак гривні