Зеленський вимагає заборонити зібрання громадян, але хоче, щоб Рада голосувала за гострі дискусійні проєкти

Сьогодні відбулися дві важливі політичні події. Перша: Верховна Рада на погоджувальній раді вирішала зайнятися виключно боротьбою з епідемією, провести спецзасідання завтра з 8 до 10 ранку та прийняти закон про протидію епідемії. На нашу думку, це цілком логічне і зважене рішення.

Але несподівано ввечері відбулася подія №2. Зеленський виступив із відеозверненням та почав вимагати від Ради й Уряду драконівських обмежень для громадян: закрити метро, міжобласне сполучення, більше ніж 10 не збиратися – навіть на похорон чи в церкві. При цьому, за офіційною статистикою, кількість хворих на коронавірус в Україні за останню добу змінилася незначним чином: виявлено ще два випадки в Чернівецькій області. Можливо, влада, знаючи стан медицини (останні пів року МОЗ займалося тим, що поступово згортало реформи Уляни Супрун) та її здатність протидіяти захворюванню, прагне перестрахуватися – і тому вживає додаткові обмеження. Але про це Зеленський нічого не сказав. Такі екстраординарні заходи самі по собі викликають тривогу.

При цьому, він вимагає від депутатів, щоб ті голосували за гострі політичні питання, котрі цілком можуть спровокувати вуличні протести: впроваджувати податкову, земельну, трудову реформи та голосувати за нового генерального прокурора і міністрів.

При цьому, через невеликий час відбудеться чергова зустріч у Мінську, де мають остаточно затвердити новий формат "консультативної групи", де представники від України сядуть за стіл переговорів напряму з "представниками" ОРДІЛО – вперше за майже 6 років українська влада в особі президента Зеленського виконає одну із головних забаганок Росії.

При цьому, сьогодні Верховний Суд почав розгляд ключової справи у серії справ щодо Приватбанку, від рішення щодо якого залежить, чи зможе Коломойський оскаржити націоналізацію.

У зв'язку з епідемією, було б логічно відтермінувати всі такі рішення, що вимагають участі громадян у їх обговоренні та схваленні, а у випадку необхідності, і протестів - що неможливо робити в умовах жорстких обмежень у зв'язку із епідемією.

Виступ Зеленського, як це часто буває, викликає дуже багато питань до законності його дій. У ньому він говорив про елементи надзвичайного стану (наприклад, про обмеження конституційного права мирних збирань), однак невідомо, чи буде указ Президента (який має затвердити ВР) про надзвичайний стан? Інакше вимоги Зеленського запровадити такі обмеження є порушення Конституції.

Непрозорість дій влади породжує підозри, що боротьба з коронавірусом може бути лише прикриттям. Ми не знаємо, які наміри за цим стоять. Однак ми закликаємо громадян України ставити свою свободу, свої права та свої завоювання останніх років вище за свій страх перед вірусом, яким би серйозним він не був.

политика коронавірус криза

Знак гривні
Знак гривні