Влада хоче змінити мовне законодавство. У фаворі законопроєкт Бужанського

Верховна Рада прийматиме рішення про зміни до закону про державну мову.

Про це в ефірі 112 каналу заявив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков (з 32 хв 09 сек):

«З приводу закону про мову, є законопроєкти, внесені народними депутатами, вони пройдуть комітет, якщо я не помиляюся, як мінімум один із них пройшов комітет, і я думаю, що вони потраплять до зали, а далі буде приймати рішення Верховна Рада України», – сказав голова парламенту. Цю заяву Разумков зробив російською мовою.

Дмитро Разумков також не виключив перегляд закону про квоти (обов’язкову мінімальну частку української мови в теле- і радіоефірі). «Якщо буде така ініціатива, вона також потрапить до зали Верховної Ради України. Я думаю, що оскільки багато про це говорять депутати, й таке можливо», – заявив спікер Ради.

Як видно на сайті парламенту, в Раді зареєстрована низка законопроєктів про скасування або зміни до закону про мову, авторами яких є депутати від ОПЗЖ та член фракції «Слуга народу» Максим Бужанський.

Профільний комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на чолі з Олександром Ткаченком наразі не розглядав і не підтримав жоден із цих проєктів. Однак один із законопроєктів Максима Бужанського – №2362 – розглянув комітет з питань освіти, науки та інновацій, і рекомендував винести його на розгляд депутатів. Проте перед тим його має ще розглянути профільний комітет, очолюваний Ткаченком. Проєкт 2362 передбачає відтермінування з вересня 2020 на вересень 2023 року переходу на українську мову навчання учнів 5-11 класів, які зараз навчаються російською. Як нам стало відомо з надійних джерел на Банковій, ухвалення цього проєкту разом із відверто проросійськими силами лобіює й особисто президент Зеленський.

Міністри культури та освіти в попередньому уряді – Володимир Бородянський і Ганна Новосад – виступали проти змін до закону про мову чи мовних норм освітнього законодавства, однак вони не увійшли до складу нового уряду. Не підтримував ці зміни і голова профільного комітету Олександр Ткаченко, однак в кінці лютого він також анонсував зміни закону про мову.

змі мова квоти разумков закон

Знак гривні
Знак гривні