Чому запровадження карантину в Україні є правильним рішенням

За інформацією Інтерфакс-Україна, сьогодні на засіданні уряду має бути прийняте рішення про введення карантину в навчальних закладах і заборони на проведення всіх масових заходів. В поточних умовах – це вірне рішення.

В умовах неоголошеної, але фактично наявної пандемії COVID-19 (немає сенсу наводити число інфікованих в різних країнах, воно збільшується щодня), та в умовах, коли ми достеменно не знаємо ситуації (у нас практично відсутнє тестування, а кілька десятків проведених тестів не можуть дати жодної об'єктивної картини), запровадження масових обмежувальних карантинних заходів є фактично єдиним способом послабити наслідки неконтрольованого поширення коронавірусу в Україні.

Тому, якщо уряд сьогодні ухвалить рішення про запровадження повного карантину в школах та заборону всіх масових заходів – це стане правильними першими кроками, щоб не потрапити в ситуацію, коли й так слабка система охорони здоров'я буде паралізована стрімким зростанням щоденної кількості хворих. Це може призвести до суттєвого збільшення кількості смертельних випадків зі значно вищим відсотком смертності, ніж той, що розраховують у середньому за наявними даними (уявіть ситуацію з динамікою вірусу як в Італії, але зі значно слабшою системою охорони здоров'я, ніж там).

Подальші кроки (такі як скасування занять у всіх навчальних закладах та переведення усіх можливих навчальних/ділових/виробничих активностей у віддалену або онлайн-форму), а також і радикальніші заходи стримування, які вже використали Китай, Гонгконг, Сингапур, Південна Корея тощо – єдиний на сьогодні спосіб для будь-якої країни пом'якшити вплив найгіршого сценарію з COVID-19. (Наприклад, Google переводить всіх своїх працівників у США (~ 100 000 людей) на віддалену форму роботи).

Найгірший сценарій: станом на кінець лютого – початок березня стало зрозуміло, що світової пандемії COVID-19 не уникнути. Тепер єдине, що насправді важливо – це те, як її зустріне кожна окрема країна, кожна окрема організація або людина.

Якщо не робити масових карантинних заходів на рівні держави, то ситуація йде по сценарію, показаному червоним на графіку внизу: швидке експоненційне наростання кількості хворих і так само швидкий параліч системи охорони здоров'я, коли багатьох хворих неможливо врятувати через відсутність достатньої кількості ресурсів (ситуація прямо зараз в Італії).

flatten-the-curve-1536x589.jpg

Якщо держава запроваджує масові карантинні заходи, то ситуація розвивається відповідно до синьої кривої – кількість захворілих така сама, як у першому випадку, але поширення захворювання розтягнуте в часі так, що система медичної допомоги завжди має запас міцності. Вочевидь, чим слабкіша система, тим жорсткішими мають бути обмежувальні карантинні заходи, і тим раніше їх необхідно запроваджувати (у нашому випадку навіть заходів такого масштабу, як в Італії, може бути недостатньо – навіть якщо їх запровадити негайно).

Але все ж, якщо Кабмін сьогодні хоча б запровадить карантин у школах та обмежить масові заходи (в яких бере участь більше сотні людей, наприклад) – це буде хорошим першим кроком.

Оновлено: Київ закриває навчальні заклади на карантин і обмежує масові заходи, принаймні до кінця березня.

Оновлено: для того, щоб обмежити швидкість поширення епідемії вірусу і забезпечити сталу роботу систему захисту здоров'я, схоже що одного лише закриття шкіл не достатньо. Комп'ютерне моделювання для Токіо, наприклад, показує що для цього необхідно закрити школи та працювати з дому:

featured.png

коронавірус

Знак гривні
Знак гривні