Новий прем'єр хоче подати воду в Крим – як того й хотіла Росія

При тому, що води через посуху, пов'язану з відсутністю метеорологічної зими, бракуватиме й у материковій частині України.

Щойно призначений прем'єр-міністр Денис Шмигаль вважає, що Україна повинна подавати воду в окупований Крим. Найцікавіше, що саме цього постійно добивалася Росія паралельно з нападами на попередній уряд, як свідчать наші моніторинги. Наприклад, останній.

"Питання подачі води в окупований Крим – це не питання торгівлі з окупантом, не питання якогось бізнесу, це питання гуманітарної підтримки людей, які живуть у Криму. Неподання туди води призведе до гуманітарної катастрофи", – заявив Шмигаль.

"Ми не перекриємо воду для українців. Крим – це Україна... Окупант не може нести відповідальність за українців, які там живуть", – додав голова Кабміну.

Насправді, за законом, саме окупант нині несе відповідальність.

Пізніше у своєму фейсбуці прем'єр написав, що формат токшоу не найкращий, щоб обговорювати складні питання, й що головна теза про неможливість подавати воду в Крим за нинішніх умов "загубилася в студії".

"Ми хочемо допомагати цим людям. Ми хочемо, щоб вони відчували, що ми дбаємо про них. Дійсно, з технічних причин поділити воду, яка піде людям, і воду, яка піде на військові бази, неможливо. Ця теза загубилася в шумі студії. Позиція залишається незмінною: ми хотіли б подавати воду нашим громадянам, але не можемо і не маємо технічної можливості робити це до деокупації півострова і повернення його у склад України", – написав прем'єр.

Під час виступу у Верховній Раді Шмигаль ще раз уточнив свою заяву і підтвердив, що Україна повинна забезпечувати кримчан водою у разі потреби.

"Ми будемо поставляти у разі потреби або гуманітарної загрози українцям воду для господарських потреб і пиття. Хоч цистернами, хоч каністрами, хоч бутлями, але ми повинні це забезпечити", – сказав він.

За його словами, для промислових і військових об'єктів у Криму воду не подаватимуть.

Нагадаємо, що до 2014 року близько 85% потреб жителів Криму у воді забезпечував Північно-Кримський канал, вода в який ішла з України. Але після анексії Криму Росією Україна припинила постачання води.

За матеріалом Лівого берега.

шмигаль анексія окупація капітуляція крим вода

Знак гривні
Знак гривні