Г

Гарячі теми російської дези: Кабмін добили, а коронавірус — другий Чорнобиль. Випуск №26

Коронавірус — це привід для дискредитації української влади. За словами дезінформаторів, Україна навіть має відновити постачання води в Крим щоб забезпечити населення місцем для відпочинку під час епідемії коронавірусу та остаточно “похоронити” Гончарука цим непопулярним рішенням. Минулого тижня дезінформатори обговорювали Тігіпка як головного претендента на посаду прем'єра, котрий “по сравнению с «соросятником» – просто уровня «Бог»”. Також продовжували демонізувати США, поширювати тези Суркова, колишнього радника Путіна, казати про неонацистів як основну проблему України і нагадувати, що росіяни “захистили” кримчан від долі Донбасу.

Період: 24 лютого — 1 березня 2020 року.

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація. 24 лютого — 1 березня 2020 року.

Моніторинг тем, які піднімає російська дезінформація.
24 лютого — 1 березня 2020 року

Кримська вода лікує коронавірус

Сайти-клікбейти минулого тижня продовжили за допомогою коронавірусу дискредитувати українську владу та сіяти паніку. Наш досвід показує, що будь-які події в світі й Україні російська деза використовує для дискредитації будь-якої української влади. Коронавірус порівнювали з Чорнобилем, обговорювали “коронавирусные махинации советника президента”, який ніби-то продав Китаю маски (“И это при том, что в Украине маски есть только в каждой десятой аптеке, их уже продают из-под полы втридорога, или шьют сами, в домашних условиях”), вкотре нагадували, що “система здравоохранения абсолютно не готова к подобным вызовам не только с материальной стороны, но и со всех других”, і навіть наводили слова російських депутатів, що Україні варто відкрити постачання води в Крим, бо “охватившая мир эпидемия коронавируса лишит украинцев возможности получать полноценный отдых” і “единственное место для нормального отдыха для украинцев останется оккупированный Крым”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, не можуть припинити обговорювати події навколо евакуації українців до Нових Санжар та працювати над створенням нових антиукраїнських мемів, щоб “перекрити” річницю Революції Гідності («День коронавируса. День Позора. День мертвого государства”) або дискредитувати пам’ять про неї (“«Попасть в Новые Санжары» — это уже стало мэмом. Синоним ада на земле. Эвакуация из Уханя стала эвакуацией «гидности» (достоинства) нации, которая была потеряна шесть лет назад на майдане”). А факт поширення панічних настроїв проросійською дезінформаією намагались висміяти: “С помощью психотропных препаратов «майданит-I» и «майданит-1С», разработанных в подземных лабораториях российской спецслужбы и подсыпанных в местную водку, жители Новых Санжар были доведены до нужной кондиции”. У нашому розслідуванні ми встановили, що паніку в Нових Санжарах цілеспрямовано нагнітали боти в місцевій новоствореній вайбер-групі, в ній же ті самі боти поширювали посилання на проросійські медіа в Україні.

Не обійшлось і без улюблених дезінформаторами фраз Дубінського. Цього разу його цитату “Мне кажется, что украинское правительство, и в первую очередь господин Гончарук, прямо ждут, когда здесь начнется эпидемия коронавируса” перетворили на заголовок “Дьявольский план: «Соросята» готовы запустить коронавирус на Украину”.

“И прямо сейчас беспечные заражённые граждане чихать хотели (и чихают!) на других беспечных заражаемых граждан в местах массового скопления людей. А беспечные руководители, выбранные беспечным населением, никакой беспечности не замечают”.

“Всего один день понадобился Киеву, чтобы вычеркнуть себя из цивилизации и совершить потрясающее репутационное самоубийство”.

Крим: просять змиритися і брязкають зброєю

Цього тижня в топ серед маніпулятивних вийшла тема Криму. Активно коментували виступ Зеленського на форумі Age of Crimea в Києві і його слова про повернення Криму як українську національну ідею. Деякі сайти-клікбейти передрукували слова російського сенатора Пушкова: “Казус - это не национальная идея”.

Нікуди не зникла тема постачання води до Криму, яка піднімалася в останні тижні. Клікбейтери писали, що таке рішення будуть “вішати” на Гончарука: “Понятно, что Гончарука сейчас уже никто не жалеет, и для него готовят пакет «похоронных» решений, чтобы слить на премьера весь негатив”. І переконували, що Україна буде йти на поступки в питаннях статусу Криму: “В общем, Украину медленно, но верно кладут под Кремль”. Імовірно, подібний тиск пов'язаний із сухою зимою і прогнозами щодо проблем із водою в Криму влітку. Принаймні, нестачу води цього літа й на материковій Україні прогнозують українські урядові структури.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, спекулюють міжнародним статусом Криму і сподіваються, що Україна змириться з незаконною окупацією: “Остается лишь надеяться, что киевские власти рано или поздно смирятся с принятым крымчанами решением”. В той же час, вони лякають “репресіями”, які настануть, якщо Крим повернеться під контроль України.

Велику увагу вони присвятили звеличуванню “військової міці” російського флоту: “мечты Киева о том, что они смогут хотя бы минимально противодействовать Черноморскому флоту, превращаются в банальные фантазии”.

Про форум щодо деокупації Криму російські сайти орієнтовані на українську тематику, написали: “обсуждались «нарушения прав человека и состояние соблюдения прав коренного народа — крымских татар», «тотальная российская пропаганда на полуострове», «вызовы, связанные с безопасностью в Черноморском регионе — одним словом, все любимые темы профессиональных украинцев и грантоедов” (виділення — ред.)

Російські медіа також лякали військовою потугою своєї країни та переконували — росіяни “захистили” кримчан від долі Донбасу. “Доказывать Киеву что-то бесполезно. В Крыму ничего не доказывали, сделали как надо. А вот когда начинают объяснять и доказывать, получается так, как получилось в Донбассе, уже шестой год”. Нагадаємо, що військовий конфлікт на Сході України ініціювала і підтримує російська влада. В нього залучені кадрові військові і найманці з цієї країни. Саме Росія постачає бойовикам зброю і техніку.

Пророцтва про нового Прем'єра. Віщують Тігіпка і добивають Гончарука

З початку 2020 року в маніпулятивних медіа здійснювалася скоординована кампанія проти прем’єр-міністра Олексія Гончарука. В результаті його рейтинг підтримки скоротився до 6% і Рада відправила його у відставку. Минулого тижня сайти-клікбейти смакували наближення його відставки (“Отставка правительства Пинчука–Сороса–Гончарука – это уже почти свершившийся факт”) і обговорювали кандидатури нового прем’єра.

Найбільше Гончарука критикували за труднощі в економіці й падіння промислового виробництва. “замена Алексея Гончарука Сергеем Тигипко будет неплохим вариантом, ведь если Гончарука оставить, то он и дальше «будет мучить экономику»”.

Найчастіше як імовірну кандидатуру в медіа називали Сергія Тігіпка. Деякі клікбейтні сайти відгукувалися про нього прихильно: “Тигипко по сравнению с «соросятником» – просто уровня «Бог»”. Інші, навпаки, згадували йому членство в уряді часів Януковича. Але серед найсерйозніших перепон до призначення Тігіпка маніпулятивні сайти називали те, що: “Возвращение Сергея Тигипко во власть создаст конкуренцию между правительством и президентской властью”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, при кожній нагоді підкреслювали, що Сергій Тігіпко – “политик времен Януковича”. Хоча “молодий та перспективний” політик Тігіпко був членом Кабміну ще Павла Лазаренка. Скидається на те, що дезінформаторам хочеться в будь-якому контексті втягнути колишнього президента-втікача в суспільне обговорення.

Російські провідні видання смакували вирвані з контексту слова Гончарука про дорогу іпотеку в Україні, за яку можна заплатити тільки якщо ви “торгуєте зброєю чи наркотиками”. І казали про “агонізуючу” українську економіку, стан якої не можна виправити одними лише кадровими рішеннями. За їхньою логікою, “врятувати” українську економіку зможе тільки “допомога” Росії. Прикладом такої допомоги може стати Білорусь, яку зараз Росія активно штовхає до інтеграції.

Зовнішня політика: стосунки Росії з Туреччиною, Білоруссю й США

Пишучи про російсько-турецькі відносини, сайти-клікбейти поширювали тезу, що “Турция, согласно некоторым данным, начала всерьез готовится к возможной войне с Россией”. Не забували вкотре покритикувати українську владу через ніби-то проросійську позицію просто тому, що “Киев не собирается синхронизировать свои действия с Анкарой. Для России воевать на два фронта будет тяжело, и нынешняя украинская власть готова подставить свое плечо россиянам”.

Нафтогазові перемовини Москви та Мінська дали ще один привід дезінформаторам підкреслити напруженість російсько-білоруських відносин та згадати, що Лукашенко “в последнее время часто жалуется, будто Россия его прессует”.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, продовжували пропагувати ідею, що антиросійські санкції нікому не вигідні та “позиции сторонников давления на Москву за последние годы заметно ослабли”. Цього разу писали про ніби-то критику антиросійських санкцій Макроном та намагались довести, що “обширная дискуссия по вопросу отмены или смягчения антироссийских санкций ведется в Европе, по крайней мере, с 2016 года”. Як завжди, демонізували США, пишучи, що саме “доллары США определят «виновного» в деле о трагедии MH17”, що примирення між Україною та Росією відсутнє через “бездействие Америки в этом вопросе”.

Спекуляції про переговори щодо миру на Донбасі, одкровення Суркова

Українські сайти-клікбейти цитували колишнього радника Путіна Суркова: “Сумбур вместо государства. Борщ, Бандера, бандура есть. А нации нет. Брошюра «Самостийна Украйна» есть, а Украины нет. Вопрос только в том, Украины уже нет, или пока еще нет?”. Та писали про те, що Україні для досягнення “миру” потрібно прислухатися до порад Медведчука (поради цього проросійського політика загалом зводяться до виконання Мінських домовленостей на російських умовах із втратою реального суверенітету України).

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, писали, що Зеленський: “принял сторону «ястребов»” через те, що він гарантував пріоритетне фінансування військової ракетної програми. Загалом нейтральне ставлення до Зеленського в перші місяці його президентства давно змінилось. Його все частіше показують як “українського націоналіста”, який не хоче йти на поступки Росії: “Сам пан-гарант собственными визитами поддерживает… боевиков-неонацистов на так называемых линиях разграничения, которые спят и видят, как бы зачистить Донбасс от «сепаров и москалей»”.

Але при цьому дають йому шанси відновити “приязність” Москви: “Визит Зеленского на Парад Победы в Москву определит вектор политики РФ и направление развития Украины со стороны Зеленского”.

Російські мейнстрімні видання активно коментували різні заяви секретаря РНБО України Олексія Данилова: “заговоривший о «распаде России» глава СНБО Украины Алексей Данилов не может справиться с собственным народом”. А також пропонували своє рішення конфлікту на Сході України: “для разрешения конфликта на востоке Украины самым главным образом необходимо "уничтожить" проявления национализма в стране”.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість з них спираються на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Приклади Заголовків

Коронавірус

Господин президент, защитите украинцев от «фельдшеров радуцких»! — обращение журналистов | ua24ua.net

Депутат «слуга» Радуцкий продал в Китай весь запас украинских масок | prioritet.org

Дьявольский план: «Соросята» готовы запустить коронавирус на Украину | nk.org.ua

«Считают свиньями и рабами»: заробитчан гонят из Польши из-за постыдных бунтов на Украине | nahnews.org

Уханьский приговор украинской «соборности» | e-news.su

Крим: просять змиритися і брязкають зброєю

Игорь Лосев: Украину медленно, но верно кладут под Кремль | for-ua.life

Главари «меджлиса» пригрозили Крыму репрессиями при возвращении на Украину | newsland.com

Аксенов: крымчане окончательно убедились, что их пути с Украиной разошлись навсегда | nation-news.ru

Командующий ВМС Украины пожаловался на силу российского флота | kp.ru

Эксперт оценил слова украинского политика о плане по «перехвату» Крыма | russian.rt.com

Пророцтва про нового Прем'єра. Віщують Тігіпка і добивають Гончарука

Жилья не будет: реформа строительного рынка парализует рынок, детали | ukrainianwall.com

Гончарук взялся за простых украинцев - будет наказывать по-жесткому | newsmir.info

На Тигипко накопали крымский компромат | e-news.su

Гончарук намерен мучить Украину десять лет, а Тигипко рассматривает лишь как помощника | alternatio.org

Зовнішня політика: стосунки Росії з Туреччиною, Білоруссю й США

Снять или не снять: Европа застряла на перепутье по санкциям против России | naspravdi.info

Крушение «Боинга-777» в Донбассе: доллары США определят «виновного» в деле о трагедии MH17 | nahnews.org

Новый спецпрокурор США по Украине займется «темными пятнами» киевской «прачечной» | naspravdi.info

Guardian: поддержать Путина или обидеть ветеранов — День Победы в Москве озадачивает западные державы | e-news.su

Спекуляції про переговори щодо миру на Донбасі, одкровення Суркова

Сурков: «Принуждение силой к братским отношениям — единственный метод, доказавший эффективность на украинском направлении» | w-n.com.ua

Agora Vox: мир на Донбассе невозможен, если Зеленский не прислушается к Медведчуку | akcenty.com.ua

Прощения для Украины в Донбассе нет и не будет | anna-news.info

Сурков: Украины нет, есть украинство – специфическое расстройство умов | e-news.su

Методологія

Ми шукали теми у 11483 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. У моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

NDI logo

дезінфомонітор дезінформація інфографіка

Знак гривні
Знак гривні