Очікуване сталося, коронавірус офіційно в Україні. Як діяти?

По-перше, не панікувати. По-друге, пам'ятати, що COVID-2019 найбільш небезпечний для людей похилого віку або тих, у кого є проблеми зі здоров'ям. Як можна їх захистити?

Необхідно обмежити їхні соціальні контакти: переконати менше бути в місцях, де є скупчення людей (публічні заходи, супермаркети, кінотеатри, громадський транспорт тощо). За можливості, купувати для них їжу і доставляти додому. Ретельно мити руки та перевдягати одяг, коли приходите їх навідати. Найкраще, що ви можете зробити, коли відчуваєте симптоми у себе - це самоізолюватися та зателефонувати лікарю.

З поширенням пандемії в світі, приблизно в середині лютого стало зрозуміло, що поява COVID-19 в Україні - це лише питання часу. Більше того, при тій кількості тестів, які були проведені в нашій країні (приблизно 10 штук) немає жодних гарантій, що ми маємо хоч якусь об'єктивну картину кількості людей з вірусом. Температурний скрінінг не є ефективним способом перевірки, досить велика кількість носіїв не має симптомів взагалі й може непомітно поширювати вірус тривалий час у своєму середовищі. Натомість, навіть для групи евакуйованих із Китаю не було зроблено поголовного тестування на вірус (такі висновки можна зробити з відсутності інформації від МОЗ).

У результаті, в якийсь момент починається масове зростання кількості хворих, так, як це було в Італії, Франції або США (в усіх трьох країнах тестування довгий час практично не проводилося).

Декілька країн вже визнали, що карантин або вибіркова генетична перевірка на вірус лише тих людей, які прибувають із зон спалаху інфекції (Китай, Італія) є неефективними заходами. Настав час застосовувати значно масштабніші заходи: частина країн відтепер перевіряє вибірково (США, Британія) або масово (Сінгапур) всіх хворих зі схожими симптомами, особливо з легеневими ускладненнями, викликаними застудою. Британія запроваджує програму тестування випадкової вибірки населення (навіть без симптомів) для того, щоб оцінити ступінь зараження вірусом, динаміку поширення та правильно перерозподілити ресурси.

Із хороших новин - за оцінками справжніх експертів (науковців), усі числа, про які ви чули стосовно вірусу COVID-19, швидше за все, перебільшені в декілька разів (наприклад, є підстави вважати, що смертність у 2.3% від усіх захворілих насправді буде суттєво меншою: ми не знаємо на сьогодні реальної картини по всіх хворих - ще раз, через те, що більшість людей хворіє на COVID-19 без симптомів або з мінімальними симптомами).

Отже, читайте Уляну Супрун і зберігайте спокій.

Додатково: Досвід Сингапура (англійською) про те, як має працювати ідеальна система охорони здоров'я в умовах пандемії.

коронавірус україна рекомендації

Знак гривні
Знак гривні