Український кіберальянс припинить діяльність в Україні до зняття обвинувачень та вибачень від СБУ за обшуки

Громадська організація "Український кіберальянс" (Ukrainian Cyber Alliance) має намір припинити роботу з пошуку та реагування на кіберзагрози доти, доки правоохоронні органи не вибачаться за проведені обшуки та обвинувачення щодо зламу інформаційної системи Міжнародного аеропорту "Одеса".

"Ми зупиняємо всю діяльність у цій країні, доки не буде встановлено справедливість, із наших членів не буде знято ці абсурдні обвинувачення і не буде принесено вибачення. Ми у цьому випадку вимагаємо сатисфакції з боку правоохоронних органів і представників влади", - заявив на прес-конференції член Ukrainian Cyber Alliance Тім Карпинський в агентстві "Інтерфакс-Україна" в середу.

При цьому він уточнив, що альянс припиняє всю діяльність, яка будь-яким чином пов'язана зі співпрацею з державними та правоохоронними органами країни.

"Тепер не буде жодних нічних дзвінків про допомогу, не буде публікацій, не буде консультацій удень і вночі для різних державних силових відомств. Все зупинилося", - заявив, у свою чергу, співзасновник компанії Олександр Галущенко.

У вівторок, 25 лютого, Головне управління Нацполіції України в Одеській області спільно зі Службою безпеки України провели обшуки за місцем реєстрації активістів і співзасновників громадської організації "Український кіберальянс" Шона Таунсенда, Олександра Галущенка та Андрія Перевезія.

У "Кіберальянсі" наголосили, що не мають жодного стосунку до розміщення на табло аеропорту фотографії екоактивістки Грети Тунберг із лайливим написом англійською мовою. Крім того, члени організації нагадали, що задовго до цього прецеденту передали і керівництву аеропорту, і правоохоронним органам Одеси інформацію про наявність вразливостей у системах аеропорту.

При цьому представник організації заявив, що вбачає у діях правоохоронців елемент залякування - конфісковано навіть роутер, забирати який, на думку експерта кіберполіції, не було необхідності.

Наприклад, під час обшуків у нього вилучили ноутбук без батареї, без жорсткого диска та без оперативної пам'яті, а також телефон дитини. Було зламано двері та перерізано інтернет-кабель, що веде до квартири.

Адвокат також повідомив, що "Український кіберальянс" звертатиметься зі скаргами до Державного бюро розслідувань щодо перевищення повноважень працівниками Нацполіції і до суду з вимогою повернути вилучене майно.

У свою чергу Карпинський наголосив: Ukrainian Cyber Alliance вже третій рік офіційно займається проблемами кібербезпеки та проблемами об'єктів критичної інфраструктури України.

"За всю діяльність не було жодного прецеденту обвинувачувати нас у будь-яких зломах або в порушенні цілісності автоматизованих систем у цій країні", - наголосив він.

Від редакції: фактично, руками Нацполіції та СБУ була припинена робота одної із небагатьох патріотично налаштованих організацій, що кваліфіковано допомагали нашій країні захищатися від кібер-загроз з боку Росії. Також "Український кіберальянс" стоїть за декількома успішними операціями, коли вдавалося отримати секретну інформацію від ключових російських посадовців, що організовували гібридну війну проти України (як приклад, успішна операція по зламу пошти В. Суркова, донедавна куратора українського питання в Кремлі ). Нацполіція, СБУ - вітаємо з перемогою!

кіберзагроза війна росія кіберальянс

Знак гривні
Знак гривні