А

Агітація і пропаганда УПА (оригінальні скани з архіву СБУ - ФОТО)

Сьогодні - Покрова Пресвятої Богородиці - свято українського війська, від козацької держави до Української Повстанської армії. В цей день ZaUA.org пропонує читачам агітаційні документи УПА - ці листівки і плакати понад 60 років лежали в архівах МДБ і КДБ УРСР.

Зараз ці матеріали можна побачити в архіві СБУ. Якщо, звичайно, в них не згадується антиповстанська агентура - бо інакше документи підпадають під дію закону про державну таємницю.

Давайте подивимося на історію не через сучасних "дослідників", а побачимо те, якою вона була насправді. Хоча б у документах. Ми вирішили давати не тільки красиві малюнки, а й суто текстові документи - у великому розширенні, щоб усе було видно.

З архівами працював: Павло СОЛОДЬКО

Якщо вам важко прочитати текст дрібним шрифтом, клікніть на картинку - вона відкриється у більшому вигляді.

Вдалося знайти перші оголошення УПА - після її створення 14 жовтня 1942 року.

1943

Ось документ, який виясняє усім зацікавленим політику УПА стосовно селян. Колгоспи скасовуються, машинно-тракторні станції усуспільнюються.

Наказ по армії №17 від 28 жовтня 1943 року за особистим підписом першого командира УПА Клима Савура - під час "боротьби з Москвою і Німеччиною та їх агентами - польськими імперіалістами" не вступати у непотрібні конфлікти з мадярами, словаками, румунами, латвійцями та іншими "чужонаціональними підрозділами".

1944

"Смерть гитлеровско-сталинским захватчикам!" - звернення бійців Повстанської армії до бійців армії Червоної.

А це хоч зараз можна клеїти в Московському метро ))

1945

Українське націоналістичне підпілля вважало, що інтернаціоналізм - це коли збираються представники поневолених народів і разом б'ють сталіністів:

Трохи дивний повстанський креатив:

Геніальна, хоч і наївна думка з цієї аматорської листівки: "Але народ не воскресає чудом, а боротьбою й силою рамен". До уваги наших мовних пуристів - у листівці вживається "єврейський", а не "жидівський":

1946

Ветерани воювали, а енкаведисти, номенклатура та інші представники "класу большевицьких вельмож" жирують:

Подібні листівки (зауважте, це не друкарський набір, її вирізано чи не на дереві) розповсюджували наприкінці 1980-их:

Звернення до українців, силоміць переселених із Польщі:

Звернення до вчителів, яких часто привозили з "підсовєтської" України:

Цільовою аудиторією цього, перепрошуємо, месиджу, є робітнича кляса:

А ця продукція підпільного відділу стосунків з громадськістю призначена для інтелігенції:

1947

Робота з молоддю: "шукайте розривки" у підпіллі і спорті, а не на комсомольських гулянках.

Варіант для тих, хто не любить багато літер:

Звіт районного осередку пропаганди (РОП) під керівництвом "Руслана". Замість "розповсюджено" вживається шикарний новотвір "умасовлено". Теми агітматеріалів - багатогранні: від міжнародного становища до гендерних проблем. Радують адреси: "літературу вислано у Московську та Ізмаїльську області..."

Cеляни! Ховайте харчі!

Заклик працювати удома, а не за кордоном

Вітання братам-естонцям:

1948

Ще один варіант листівки про "клас більшовицьких вельмож" - по ходу підколюють міністра освіти Радянської України за його одіозний вірш

Таке клеїли на Донбасі:

"Жінки! Впливайте на чоловіків!"

1949

Про сталінську конституцію - щось подібне теж робили під час горбачовської перебудови у 1980-их:

Звернення до червоноармійців. Після війни не всіх демобілізовували одразу, багато бійців ЧА стояли таборами на випадок війни. УПА неодноразово підкреслювала, що воює з НКВС та іншими "гебешниками", а не з Червоною армією:

1950

Підпілля видавало безліч періодики усіх жанрів - від гумористичних журналів до серйозних "товстих" видань. Була навіть кольорова поліграфія:

Реакція на амністію - найважчий час для УПА (робота Ніла Хасевича)

Художник Ніл Хасевич, замість робити багатообіцяючу кар'єру, залишився на Волині. Саме він розробляв ескізи нагород і печаток УПА, вигадав шрифт і логотипи купи видань і вирізав разом із учнями безліч дереворитів, з яких і друкувалися плакати і листівки. Його бункер-друкарню знайшли у березні 1952-го.

Лист із особової справи Ніла Хасевича у НКВС:

З роботи Хасевича ми почали цей огляд, ним і закінчимо. А про творчість Ніла Антоновича ZaUA.org розповість пізніше - завдяки співробітникам архіву СБУ показати є що.

Сталін помер через рік після того, як у бою загинув Хасевич.

БОНУС від редакції:

Тим часом на сайті нашого улюбленого і неполіткоректного художника Пекельного Бульби з'явився своєрідний рімейк наведеного вище плакату.

Не можемо відмовити собі в задоволенні і не передрукувати ще дві тематичні картинки.

Джерело - не архів СБУ, а ЖЖ Пекельного Бульби.

історія україна упа

Знак гривні
Знак гривні