К

Кого обрали мерами в другому турі. Повні підсумки по всіх 29 містах

Нововведення про вибори у два тури поширюється на 35 міст з кількістю виборців понад 90 тисяч (не рахуючи міст на окупованих територіях). У 29 містах 15 листопада відбувся другий тур і обрані міські голови. Нижче – підсумки виборів по кожному з цих міст у порядку зменшення населення. Відсотки округлені до цілих, у деяких містах дані попередні, але уточнення вже не вплине на результат.

Дані зібрав: Тарас Шамайда

У п’яти містах другий тур не знадобився, оскільки лідери перегонів на виборах 25 жовтня отримали понад 50% голосів. При цьому в трьох обласних центрах посади зберегли чинні мери (Геннадій Кернес у Харкові, Геннадій Труханов в Одесі і Сергій Надал у Тернополі). У Слов’янську та Лисичанську мерами в першому турі стали кандидати від Опозиційного блоку Вадим Лях і Сергій Шилін.

Вибори в Маріуполі, були, як відомо, зірвані. Голосування там перенесено на 29 листопада.

Київ

Прогнозовану перемогу отримав чинний мер Віталій Кличко (Блок Петра Порошенка «Солідарність»). За нього проголосували понад 66% виборців, що взяли участь у голосуванні. Борислав Береза (Партія рішучих громадян) набрав понад 33% голосів (у першому турі Кличко і Береза мали 41% і 9% відповідно).

Дніпропетровськ

Переможцем став висуванець «Укропу» Борис Філатов, який отримав 54%. Його конкурент з Опозиційного Блоку Олександр Вілкул отримав 46%. Протистояння між кандидатами було гостре, а розрив у першому турі – мінімальним.

Запоріжжя

Ставленик Ріната Ахметова, головний інженер «Запоріжсталі» самовисуванець Володимир Буряк здобув понад 58%, його опонент Микола Фролов (БПП «Солідарність») – 42%.

Львів

Мерське крісло прогнозовано зберіг Андрій Садовий («Самопоміч») з 61% голосів. У представника «Свободи» Руслана Кошулинського – 37%.

Кривий Ріг

Переможцем оголошено чинного мера, висуванця Опозиційного блоку Юрія Вілкула (батька нардепа Олександра Вілкула, що програв у Дніпропетровську). Несподівано серйозну конкуренцію йому склав представник «Самопомочі» Юрій Милобог, який у першому турі програв у чотири рази. Після другого туру перевага Вілкула становить близько 700 голосів (відповідно, його результат - 49,25%). Команда Милобога заявила про фальсифікації і не визнає Вілкула переможцем.

Миколаїв

Найбільша сенсація цих виборів. Кандидат від «Самопомочі» Олександр Сенкевич розгромив висуванця опоблоку і фаворита перегонів Ігоря Дятлова (результати 55% і 43% відповідно). Миколаївців настільки злякала перспектива втілення каламбуру «город корабелов, а мер Дятлов», що, на відміну від більшості міст, явка в другому турі тут виросла, а не впала. До агітації за Сенкевича підключилися всі демократичні сили міста і відомі політики з Києва, Одеси та інших міст.

Вінниця

Міським головою очікувано став Сергій Моргунов (Вінницька європейська стратегія, де-факто БПП), якого підтримали 66% виборців. Кандидатка від «Батьківщини» Людмила Щербаківська отримала 33%.

Херсон

Нинішній керівник міста, самовисуванець Володимир Миколаєнко впевнено переміг, здобувши 68% підтримки. У кандидата від «Батьківщини» Владислава Мангера – 28%.

Полтава

Чинний міський голова Олександр Мамай («Совість України») переміг свого опонента з БПП «Солідарність» колишнього мера Андрія Матковського з несподівано великим відривом. У Мамая 58%, у Матковського – 35%.

Чернігів

Кандидат від БПП «Солідарність» Владислав Атрошенко, незважаючи на значне відставання в першому турі, отримав 55% і переміг представника партії «Наш край» Олександра Соколова (45%).

Черкаси

Ще однією сенсацію можна вважати перемогу кандидата від «Батьківщини» Анатолія Бондаренка (49%) над багатолітнім мером міста і лідером першого туру Сергієм Одаричем (Партія вільних демократів), який отримав 46%.

Житомир

Перший заступник мера Сергій Сухомлин (БПП «Солідарність») з результатом 53% переміг секретаря міськради з «Батьківщини» Любов Цимбалюк (45%).

Суми

Кандидат від «Батьківщини» Олександр Лисенко зберіг крісло голови, отримавши 68,6%. Його опонента Анатолія Єпіфанова («Воля народу») підтримали 29%.

Хмельницький

За попередніми даними, кандидат від «Свободи» Олег Симчишин (60%) упевнено переміг в.о. мера Костянтина Чернилевського (40%).

Чернівці

Нинішній міський голова самовисуванець Олексій Каспрук отримав понад 64% голосів і зберіг крісло мера. У його опонента Віталія Михайлішина («Рідне місто») – 34%.

Рівне

Чинний мер Володимир Хомко отримав 64%. Дмитро Якимець («Громадський контроль») здобув удвічі менше – 32%.

Дніпродзержинськ

Заступник мера Андрій Білоусов (БПП «Солідарність») отримав 52%, вигравши у представника «Укропу» Євгена Найди (43%)

Кіровоград

Самовисуванець Артем Стрижаков (50,2%) переміг Андрія Райковича (БПП «Солідарність») з мінімальним розривом в 255 голосів. Остаточні підсумки виборів у місті стануть, вочевидь, предметом оскаржень і судів.

Івано-Франківськ

Кандидат від «Свободи» Руслан Марцинків отримав 55%, перемігши висуванця БПП «Солідарність», багаторічного мера Калуша Ігоря Насалика (42%).

Кременчук

Представник партії «Поруч» Віталій Малецький з результатом 61% удвічі переміг кандидата від БПП «Солідарність» Віктора Калашника (30%).

Луцьк

Чинний голова Микола Романюк (БПП «Солідарність») отримав 57%, кандидат від «Укропу» Олександр Товстенюк – 43%.

Біла Церква

Кандидат від «Самопомочі» Геннадій Дикий (60%) переміг самовисуванця Костянтина Єфименка (39%).

Краматорськ

За попередніми даними, заступник мера самовисуванець Андрій Панков отримав близько 53%, перемігши іншого самовисуванця Максима Єфимова (46%).

Мелітополь

В.о. міського голови Сергій Мінько (БПП «Солідарність») отримав 57%, кандидат від опоблоку Олексій Рябіков 43% .

Нікополь

В.о. мера Андрій Фісак (БПП «Солідарність») - 59%, у самовисуванця Дмитра Бичкова 41%.

Ужгород

Мером став кандидат від партії «Відродження» Богдан Андріїв (58%). Самовисуванець, колишній мер міста Сергій Ратушняк отримав 31% голосів.

Бердянськ

Кандидат від партії «Наш край» Володимир Чепурний отримав 53% і переміг чинного мера Олексія Бакая (43%).

Павлоград

Анатолій Вершина (Опозиційний блок) отримав 57%, «Укропівець» Євген Терехов – 38%

Сіверодонецьк

Нинішній керівник міста самовисуванець Валентин Казаков переміг, здобувши 59%. Його опонент і попередник, багатолітній мер Сіверодонецька Володимир Грицишин здобув 37% голосів.

вибори-15 результати київ регіони

Знак гривні
Знак гривні