П

Про що писали ТЕКСТИ минулого року. ТОП-10 найпопулярніших матеріалів

Важкого і бурхливого минулого року ми намагалися дати свіжий погляд на події, подивитися під іншим ракурсом. Ми вибрали 10 найпопулярніших власних матеріалів за минулий рік. Ми рахували тільки ті статті, які ми підготували самі, передруки з інших ЗМІ, а це гарячі новини, ми не враховували.

У статистиці копався: Орест Зог

10. Пільговий абзац

Дата публікації: 26 грудня

"Тільки не кажіть, що все це потрібно зберегти. Кількість отримувачів – визначити точно неможливо. Частина пільг прописана в законодавстві, ми їх визначили і частково візуалізували. Частина передбачена підзаконними і навіть відомчими актами місцевих рад – їх визначити силами редакції в принципі не можливо. Це завдання під силу лише урядовій чи науково-дослідній установі. Наскільки ми знаємо, систематизацію пільг ніхто не проводить, попри бажання уряду їх зменшити. До пільг ми не включали різноманітні грошові виплати і знов-таки пільгові нарахування пенсій – це інша тема".

Цю статтю ми вперше опублікували у 2012 році, і повторно поставили на головну сторінку напередодні розгляду Бюджету-2015, адже за два з половиною роки ситуація з пільгами не змінилася.

9. Кадрові зміни у МВС.Частина "нових" широко відома своїми "подвигами".

Дата публікації: 25 лютого

"Виконуючий обов'язки Міністра внутрішніх справ Арсен Аваков звільнив голову київської міліції, ДАІ та кілька керівників в регіонах. Ось як прокоментував призначення частини нових кадрів відомий громадський активіст Михайло Свистович: «Зараз важливо відновити керованість країною і правопорядок. Та для цього не обов"язково призначати зрадників, які вже зраджували і зрадять ще, та ще й на посаду очільника Департаменту внутрішньої безпеки.

Старі луценківські кадри, які провалили роботу тоді, сьогодні повертаються навіть не на старі, а на вищі посади. Київщина добре пам'ятає хабарника Сіренка…»"

Пам’ятаючи досвід Помаранчевої революції, читачі дуже переживали, аби крупціонери, котрі служили минулому режиму, не перекочували в нову владу. Новина про начебто рядові призначення стала такою популярною.

8. Як писати цікаві статті. Загальні принципи (Лекція)

Дата публікації: 29 вересня

"Після вашого редагування стаття стає як мінімум на 10% коротшою. Як правило, хочеться зробити навпаки, бо під час редагування виникає бажання дописати й уточнити. Викидайте цілі шматки, які прямо не стосуються головної теми чи занадто деталізують якийсь момент. Потім викидайте зайві речення, потім словосполучення, потім зайві слова. Лише за рахунок зайвих слів можна скоротити текст на ці 10%."

Ми завжди намагалися спонукати наших авторів писати цікаво. Зрештою нас попросили поділитися своїм досвідом.

Щоб збільшити малюнок клікніть на нього

Одна з наших інфографік під час Майдану

7. Інвалід з Донецька щодня евакуює стареньких і дітей.

Дата публікації: 6 серпня

"«На той неделе девочку вывозил. Она только родила младенца. Везде мины. Она начала плакать и плакала всю дорогу, что ми подорвемся. Мы приезжаем, ее папа со слезами - ко мне. Начал обнимать. За что? Я всего лишь прокладка между рулем и педалями». У Донецьку зараз живе Рома. Йому 35 років і в нього ДЦП. Тому Ромі важко говорити і рухатися. Але замість бути людиною з особливими потребами, він став чоловіком з особливими можливостями – евакуює мирних мешканців з зони бойових дій. Решта – без коментарів".

Ярослав Грицак, говорячи про історію закликав популяризувати вчинки тих хто рятував інших під час буремних подій. Історія Романа саме така. Ще ми хотіли, щоб у запалі війни і наступу наших військ суспільство звернуло увагу не тільки на військові перемоги і поразки, а і на покалічене війною життя людей.

6. 10 перших кроків революційного уряду: економія, скорочення соцвиплат і розпуск контролюючих органів - це наша улюблена стаття за минулий рік.

Дата публікації: 29 січня

"З чого починає чесна народна влада? З виплат грошей пенсіонерам, соціально незахищеним, бюджетникам, з підвищення пенсій, пільг, зарплат та виплат? Насправді, робити треба протилежне, якщо вона хоче залишитись чесною та народною. Уявімо, що революція повністю перемогла і премєром стає людина, якій довіряє Майдан. Що новий уряд має зробити невідкладно?Чесна народна влада, яка, дай Боже, з’явиться в Україні, отримає економіку в важкому стані. З величезним дефіцитом бюджету та Пенсійного фонду, великим зовнішнім та внутрішнім боргом, дефіцитом у зовнішній торгівлі та платіжному балансі.

У борг Україні на комерційних умовах вже давно не дають.

Ті гроші, які сьогодні збирає бюджет, витискуються з економіки поза законами та нормами права. Чесна народна влада, залишаючись чесною та законною, так не зможе і грошей в бюджеті стане ще менше.

Проблема майже всіх революцій: пуста казна та великі борги, які їм залишав минулий режим. Саме це отримав Кромвель у 1649р., і революційний Конвент у 1790р, і Тимчасовий Уряд у лютому 1917р. Ті самі проблеми були і у помаранчевих у 2005-му. Ті самі проблеми будуть і у нового чесного та народного Уряду.

Завжди є 2 шляхи. Або чесно сказати, що виконувати всі зобов’язання, що залишила стара влада, неможливо. Або намагатись їх виконати за рахунок маніпуляцій та тиску".

Статтю ми опублікували 29 січня, аби задати тон майбутніх змін. Чимало читачів з автором статті не погодилися і в коментараях розгорілася гаряча дискусія. Сьогодні, майже через рік з прикрістю констатуємо: влада пішла гіршим шляхом. Замість чесно признатися, що держава не може виконати усіх своїх зобов'язань включила друкарський верстат і тиражує гривню. Результат видно на обмінниках валюти.

5. Угода про Асоціацію. Повний цикл інфографіки

Дата публікації: 21 березня

"21 березня, у Брюсселі Яценюк підписв повну Угоду про асоціацію. Імплементація торгівельної частини відкладена до листопада. Підписання політичної частини змушує Україну проводити прозорі внутрішні політичні та інституційні реформ, та впроваджуватимеханізми боротьби з корупцією. Втілення положень про зону вільної торгівлі пройде: з червня до листопада 2014 р. ЄС надає негайні преференції для 82,2% українського сільськогосподарського експорту".

Вперше ми опублікували цей цикл графіки у листопаді 2013 року. В день підписання повторили.

Одна з наших робіт у жанрі журналістики даних. У ТОП-10 вона не потрапила. На основі даних ДАІ про час і місце ДТП у Києві у 2011- 2012 роках, а це приблизно 90 тисяч зіткнень, ми склали три карти. Перша карта - це інтенсивність ДТП на дорогах міста, друга - найбільш аварійні парковки і заїзди в супермаркети, і третя карта - найбільш небезпечні перехрестя. Щоб перейти на інтерактивну графіку клікніть на малюнок

>

4. Сповідь міліціонера: у багатьох підрозділах нарада починається із сум, які кожен повинен здати начальнику

Дата публікації: 27 січня

"Багато говорять про російських інструкторів нашого «Беркуту», російського снайпера. Як стверджує наше джерело, нічого такого немає. Звідки у міліціонерів взялося скільки жорстокості?, - можете запитати. Вона не взялася. Вона була вже давно. «Беркут» робить все, як завжди: б’є, катує і забирає гроші та власність. Це звична справа для міліції, але на темних вулицях, у підворотнях і райвідділках. А зараз їхні звички під пильним поглядом преси і активістів. Звідси і відстріл журналістів. Публікуємо сповідь підполковника міліції, котрий пропрацював у МВС 15 років, не дослужив 2 роки до пенсії і перейшов у іншу силову структуру".

3. Громадянська мобілізація - тим, хто хоче допомогти вже сьогодні

Дата публікації: 1 березня

"Існує ризик, що російські війська, або окремі бойові групи, спробують використати невеликі аеродроми у центральній частині України. Прохання місцевим автомайданам, особливо у Житомирській та Київській областях, знайти усі аеродроми які не знаходяться під охороною української армії (польові, старі) та заблокувати їх у будь який можливий спосіб.Один із способів - блокувати злітні смуги вантажівками та/або барикадами з бетонних блоків. Прохання максимально поширити цю інформацію".

На початку весни суспільство жило в очікуванні атаки Росії на Київ. Добровольчих батальйонів ще не було. Активісти до кінця не розуміли, як потрібно діяти у цій ситуації

2. Диктатура наступає. Як захистити свою пошту і розмови в інтернеті. Ази безпеки.

Дата публікації: 17 січня

"Досі користуєшся такими поштовими серверами як ukr.net, mail.online.ua, ukrpost.net, ua.fm тощо, або, “ще краще”, тримаєш пошту на росіських “ремблері”, “єндексі”, “майл.ру” чи чомусь подібному?"

Кібербезпека завжди актуальна тема, а в умовах терору проти активістів і поготів.

1. Карта бойових дій

Дата публікації: починаючи з березня 2014 оновлюється постійно

Ця публікація класчичний приклад журналістики даних. Вона зібрала 9 656 119 переглядів, факточно половину нашого трафіку. Відслідковувати «гарячі точки» у щоденному режимі ми почали ще з окупації Криму, але масово читачі помітили цю нашу роботу лише в липні. Ми б хотіли продавати цю інтерактивну карту іншим медіа за мінімальні кошти, все таки ми її оновлюємо щодня в онлайн-режимі, але більшість ЗМІ просто ставили її до себе безкоштовно. Ми вирішили не боротися з вітром.

редакційне

Знак гривні
Знак гривні