Ч

Чорна сотня над білим налом. Держпідприємство охороняється невідомими

Про невідомих із емблемою СС "Галичина" злякано повідомила знайома киянка: «Вони озброєні сидять у коридорах, страшно ходити на роботу у свій офіс, який ми орендуємо». І ось ми зайнялися перевіркою панічних чуток. І таки виявили, що в офісному ценрі сидять "люди в чорному". Схоже це бойовики нової влади.

Автор: Сергій Клімович

- Слава Україні.

- Героям Слава – трішки невпевнено вітаються зі мною двоє молодих хлопців у підсобці біля ліфтів державного підприємства "УкрХімТрансАміак", що розташоване у комплексі багатоповерхівок на Раскової 11 – 23.

Питаюсь:

- Хлопці, це ви – Чорна сотня Самооборони.

- Ми – Чорна сотня, але не Самооборони. – каже один з них. – до неї ми не маємо стосунку. Нас створили пізніше, на початку 20 лютого.

Про невідомих із емблемою СС "Галичина" (рикаючий лев на задніх кінцівках) злякано повідомила знайома киянка: «Вони озброєні сидять у коридорах страшно ходити на роботу у свій офіс, який ми орендуємо». І ось ми вирішили зайнятися перевіркою панічних чуток.

Охороняється "Чорною сотнею"

Зрозуміло, що зараз, одразу по перемозі революції особливо пильною є увага не лише до Криму, а й до воєнізованих угрупувань Євромайдану, тим більше, що не всі вони підпорядковуються власне керівництву Самооборони, проте носять маски та іноді автоматичну зброю.

Нагадаю найрезонансніші історії із вояками революції останніх тижнів: регулярні вистави із зброєю, вже убитого Сашка Біолого, розстріл посту ДАЇ між Києвом та Броварами, до якого, за твердженнями МВС причетний лідер «Білого молоту», що входив до «Правого сектору» (щоправда є думка, що це не справжній, а фальшивий «Білий молот»). Це і те як, 11-та сотня взяла «на прокат» автомобілі молодшого Януковича. Це і озброєнна атака "Нарнії" на банк, яким колись керував Сергій Арбузов. Це і перестрілка в Харкові, коли «Правий сектор» обстріляв резиновими кулями проросійських активістів, а потім перестрілювався з ними вже бойовими біля офісу харківської "Просвіти". Це зрив львівського концерту "Тіні сонця". Часто говорять і про маскування бандитів під «Самооборону». Тому інформація про сотню СС зацікавила, і ми вирушили на пошуки.

Новоявлені вахтери

Сім радянських "офісних" багатоповерхівок відомі багатьом. На вході – турнікетна система. Не мучаючись довго, починаю по черзі розпитувати вахтерів на прохідних. З третього разу мені фартить. Входжу у будівлю на Марини Раскової, 15.

- Що синочок, на зміну йдеш? – питає приємна охоронниця.

- Та да.

- Ну тоді піднімайся на четвертий поверх до них.

Ліфт їде тільки на пятий поверх. Сходами спускаюсь на один нижче – над входом вивіска "УКРХІМТРАНСАМІАК". Там в мене і розмовляю з черговими хлопцями.

За їх словами, спочатку сюди прийшла і деякий час охороняла «обєкт» Самооборона. А згодом опіку над УХТА взяли на себе "чорні". І це при тому, що на своїх робочих місцях сидять і звичайні охоронці.

Згодом знаходимо про цю подію згадку на

Українській Правді під новиною від 27 лютого (орфографію і пунктуацію збережено):

"Самооборона і міліція дніпровського райуправління контролює щоб не нищили і не вивозили документи. В робочі кабінети не заходять. Сидять в коридорі. Контролюють не тільки Держреєстр, але й ДП ДІКТЕД, який перетворили на "карманный" інститут Держреєстру, та Укрхімтрансаміак. Всі вони знаходяться на М.Раскової, 15"

У перші дні революції такі дії можливо і були виправдані, бо підприємство вкрай важливе, а міліція була дезорганізвана. Та зараз діяльність подібних загонів викликає побоювання чи не підмінятиметься закооність законність грубою силою і при новій владі.

- Після них он бита лишилася – каже один з хлопців, вказуючи на вже звичну "євромайданівську" палицю.

- А це правда, що у вас емблема у вигляді дивізії СС?

- На нас ви бачите її? – відповідає питанням на питання охоронець.

- Ні.

Немає у них і зброї.

Фінансовий спецназ

Власне про "Чорну сотню" інформації у відкритих джерелах наразі не багато. Вперше про цих хлопців у чорному камуфліжі, схожому на форму "Титану", написала "Комсомольская правда в Украине": "А, ну це ж наш загін фінансової безпеки Цей спецзагін був створений нещодавно, після того як почастішали випадки підкупу активістів. Вони відстежують підозрілих осіб і припиняють спроби підкупу".

Є на YouTube два цікавих матеріали (перший, другий), на яких видно, як "чорна сотня" здійснила спробу розбору барикади на Прорізній. На відео якраз чітко видно "лева" на шевроні. Щоправда той знак – жовто-чорний, а не жовто-блакитний, як у СС "Галичина".

- Це формування не підпорядковується Самообороні, - повідомив ТЕКСТАМ співробітник Інформаційного Штабу Самооборони Роман, - втім, як і "Нарнія", "Жіноча сотня" та "Залізна сотня" (охороняє скриньки з пожертвами Євромайдану по всьому місту). "Чорна сотня" займається охороною економічних об'єктів.

- Та ні, не заважають, – каже прибиральниця офісів. - Вони тут вже кілька тижнів. Спочатку їх з битами тут дуже багато було, тепер сидять по двоє, телевізор дивляться. Іноді змінюються.

На наш запит МВС відповів, що «Чорна сотня» самооборони Майдану» на громадських засадах допомагає відомчій службі безпеки.

Керівництво «Чорної» попри обіцянку з нами так і не поспілкувалося. Лише коротко відрубали «Ми тут щоб не знищили документи та щоб не було рейдерського захоплення».

МВС порушення законів не бачить

З цього можна зробити висновок, що «Чорна сотня» це бойовики нової влади. На цей висновок наштовхує дуже лояльне ставленя до них з боку МВС.

Що охороняють?

В офісному центрі попри безліч дрібних фірм і фірмочок розміщена «жирна» контора. Це "УкрХімТрансАміак". Її і «охороняють».

Секретарша ТрнасАміаку зазначила, що директор у них не працює і не змінювався останні сім років, а на питання про те чого їх охороняють не зрозумулі формування відповіла, що ми можемо отримати коментар підприємства тільки у відповідь на паперовий лист, оскільки "імейли наша канцелярія" не реєструє.

Саме підприємство теж досить цікаве. Його головним завданням є експлуатація української частини шляхопроводу "Тольятті – Горлівка – Одеса" (Потужність - 2,37 млн. т рідкого аміаку на рік.), яким аміак постачається на Одеський припортовий завод і далі до Європи.

Створене у 2001 році. Потім у 2005-му слідує реорганізація. Десь тоді була здійснена спроба його приватизації. У 2007 році його очолює Віктор Бондик, брат колишнього нардепа-"регіонала" та ймовірний племінник тоді ще прем'єр-міністра Януковича.

Після того, як Віктор Янукович стає четвертим президентом України, "УкрХімТрансАміак" переслідують новини про непрозорі тендери (закупівлі цього підприємства можна побачити тут

самооборона київ революція

Знак гривні
Знак гривні