T

TEDx Донецьк: прозора мерія, друк будинків і місто-компютер. Як жити міській людині?

"Коли ми висаджували на вулицях квіти, створювали клумби, ми стикалися з тим, що люди просто знищували це. Били ліхтарі, крали квіти. І ми просто відновлювали нашу роботу. І зараз ми бачимо, що вандалізму вже майже не відбувається. Мешканці просто навчилися інакше сприймати простір навколо себе, більш ретельно ставитися до нього. "

Записував: Денис Казанський

Минулої суботи у Донецьку відбулася чергова конференція TEDx. Темою конференції став Homo Urbanus - людина міська. А точніше - способи поліпшення міської інфраструктури, що дозволяють зробити її максимально комфортною. Особливий ажіотаж викликав візит представника вінницької мерії - Мирослава Кошелюка, заради якого на донецьку конференцію приїхав навіть мер Горлівки Євген Клеп. Вінниця відома тим, що там вперше в Україні зробили кабінети міських чиновників прозорими, а щоб порапити до них на прийом достатньо записатися в електронну чергу.

На жаль заявлений в анонсі Стів Льюїс з Лондона, екс-менеджер IBM і Microsoft, який нині будує місто-комп'ютер в Португалії – місто, яке буде керуватись єдиною операційної системою, у Донецьк не приїхав.

Щодо публіки, то прийшло близько 80-ти людей. Правда, ближче до кінця, після виступу Кошелюка, ряди їх дещо порідшали. Втім, ті, хто не зміг прийти на конференцію, мали можливість подивитися онлайн-трансляцію в інтернеті.

Публікуємо конспекти найцікавіших виступів

Почнемо з досвіду Вінниці

Мирослав Кошелюк, директор Інституту Розвитку Міст, радник мера Вінницi:

Що потрібно змінити в місті, щоб місто змінилося? Здійснити масштабний проект, на кшталт Євро-2012? Змінити систему управління? Чи змінити поведінку людей, та їх відношення до міста? Я розкажу вам про наш досвід.

Коли у 2006 році мешканці обрали головою 28-річного Володимира Гройсмана, питання «що змінювати?» в місті не стояло. Стояло питання «з чого починати?» Ми мали проблеми в усіх сферах.

Багато з того, що ми почали робити, викликало досить серйозний опір мешканців. Наприклад, наша боротьба проти стихійної торгівлі на вулицях міста. Коли ми почали зносити мафи, декілька тисяч людей вийшли на вулицю та перекрили дорогу.

Вони були зацікавлені в тому, щоб усе залишалося так, як було, але ми мали діяти. І цю проблему ми подолали. Ті місця, де раніше була стихійна торгівля, зараз виглядають охайно.

Коли ми висаджували на вулицях квіти, створювали клумби, ми стикалися з тим, що люди просто знищували це. Били ліхтарі, крали квіти. І ми просто відновлювали нашу роботу. І зараз ми бачимо, що вандалізму вже майже не відбувається. Мешканці просто навчилися інакше сприймати простір навколо себе, більш ретельно ставитися до нього.

Мабуть, всі ви чули про теорію розбитих вікон. Людина змінює свою поведінку, залежно від того, яке середовище її оточує. У Вінниці нам вдалося створити комфортне та охайне середовище, і люди також змінили своє ставлення до нього.

Один з прикладів того, як зміна простору змінює менталітет – реконструкція нашого вінницького майдану Незалежності. Коли постало питання про реконструкцію, ми стояли перед вибором, залишити великий простір, або створити сквер.

Коли люди йдуть крізь великий простір до міської влади, вони відчувають себе маленькими. Вони бояться владу. Тому ми вирішили створити сквер для комфортного відпочинку. І сталося дивне – люди почали сідати на газони. Це ознака того, що люди почувають себе вільно. Раніше перед міськрадою не можна було такого робити. А тепер на площі у нас є безкоштовний вай-фай, тому багато людей приходять туди просто щоб працювати в інтернеті.

В 2006 році ми почали активно працювати у віртуальному просторі. Відкрили сайт в інтернеті, а також сторінки в соціальних мережах. Будь який мешканець міста міг задати там питання голові міста і отримати відповідь.

Нещодавно ми створили також інтерактивну мапу міста, тепер будь який мешканець може вказати свою проблему прямо на цій мапі. За три години мерія реагує на проблему, якщо це, звичайно, не щось масштабне. Наша статистика показує, що за рік ми опрацьовуємо близько 300 тисяч заявок від громадян. При тому, що кількість мешканців нашого міста – 370 тисяч.

Коли почала мінятися система взаємодії між мешканцями і владою, ми почали шукати певну ідею, ака виражала б ті кроки, які ми робимо. Ця ідея – європейське місто. Один з кроків, який ми робимо в цьому напрямку, це проведення днів Європи у місті. Кожного року у цьому святі приймає участь 60 – 70 тисяч.

Особливо зацiкавила доповідь Кошелюка мера Горлівки 31-річного Євгена Клепа - одного з небагатьох градоначальників Донеччини, що не перебувають в партії влади. Він зізнався, що хотів би запровадити досвід Вінниці у своєму місті.

Роман Галинський з Донецька розповідав про роботу системи «Електронне місто»

Система складається з декількох складових. Це веб-портали, за допомогою яких кожен житель може поставити запитання держслужбовцю. Це система електронного документообігу, яка повністю автоматизує процес роботи держустанови і сприяє прискоренню вирішення ваших проблем.

І це також система міжвідомчого документообігу, що дозволяє громадянинові не метатися між держустановами, а подавати документи в одному місці.

Інтернет економить час як городян, так і чиновників, бореться з рутиною, завдяки йому ми можемо заповнювати документи прямо в інтернеті і відсилати їх адресату в лічені хвилини.

Система «Електронне місто» дозволяє нам бачити в мережі графік прийому громадян чиновниками, записуватися в черзі і отримувати інформацію про завантаженість тих чи інших напрямків. Відправляти владі повідомлення про стан міської інфраструктури та вимагати реакції.

Окрема актуальна і велика тема - це раціональне використання наших ресурсів. Система «Електронний місто» дозволяє відстежувати витрати електроенергії, газу і води в місті. Дозволяє комунальним службам аналізувати поточну ситуацію. Оперативно реагувати на скарги населення.

Що сьогодні робиться в Донецькій області?

Вже створена єдина інформаційна система, що об'єднує близько 90 об'єктів у різних містах. Це комунальні підприємства та органи влади.

Це фундамент оперативної взаємодії чиновників, ефективної влади. Наступний етап - це введення електронного підпису. Через недостатнє фінансування реформи просуваються не надто швидко, але це наше завтра.

Олександр Русанов, глава офісу компанії IBM в Донецьку, автор проекту «Розумне місто»

Розповів, як за допомогою комп’ютерів зробити місто сучасним, комфортним та економним. Він навів приклади того, як комп’ютерізація запроваджується у містах розвинених країн світу, а також спрогнозував наскільки ефективною стане робота українських держустанов, якщо їх дії будуть синхронізовані за допомогою сучасної техніки.

За його словами, у майбутньому мешканці українських міст зможуть у найкоротший час оформлювати важливі документи, надсилати необхідну інформацію до установчих органів по смс та отримувати потрібну документацію по інтернету.

Комп’ютери також допоможуть зробити максимально ефективною роботу комунальників та міського транспорту.

Наші міста мають сьогодні мають спільну відмінну рису - розвинену систему інформатизації. На жаль, джерела її розрізнені. І саме рівень їх взаємодії та їх проникнення і відокремлює зараз Україну від Європи.

Рівень доступності інформації для населення в усьому світі сьогодні приблизно однаковий, за винятком зовсім вже відсталих країн. Різниця в тому, як ми вміємо користуватися доступною нам інформацією.

Наприклад, в Данії, коли пацієнт приходить до лікаря, в базі даних вже доступна вся інформація про нього - які ліки він приймав у своєму житті, чим та коли хворів.

Сьогодні вони можуть скласти повний аналіз здоров'я нації по всіх регіонах, прорахувати наскільки ефективні їх реформи у сфері охорони здоров'я, наскільки корисна вакцинація. Це дозволяє економити величезні кошти на закупівлю ліків, відмовляти від неефективних препаратів, і завозити максимально корисні.

В Україні ми повинні розуміти, що комп'ютеризація допоможе нам зробити величезний крок вперед. Зараз же ми знаходимося в кам'яному столітті, у порівнянні з іншими країнами.

«Розумне місто» - це не тільки охорона здоров'я. Це і транспорт, і освіта, та інші сфери діяльності. Наприклад, наявність JPS в транспорті дозволяє транспортним службам ефективно вирішувати завдання з бюджетування, ефективно розраховувати та оптимізувати маршрути, економити паливо, координувати рух автобусів.

Костянтин Леоненко, координатор проекту IzoLab.

Розповідав як реалізувати ідеї за допомогою цифрового виробництва, тобто ЗD принтері і іншого подібного обладнання. Лабораторія IzoLab – перше цифрове виробництво у Донецьку.

Будинок надрукований на 3D принтері. Щоправда в Барселоні, а не Донецьку. Але ще все попереду. На Донбасі вже розпочали "цифрове виробництво"

За словами Леоненка, вже у найближчому майбутньому більшість побутових речей буде відтворюватися на такому обладнанні безпосередньо у домівках громадян.

Ноги концепції Фаб лаб (це не організація і не підприємство), як і багатьох інших технічних розробок, ростуть з Массачусетского інституту технологій. Там навчилися оцифровувати виробництво речей, програмувати матерію. Створили 3D принтер. Організували Центр бітів і атомів, закупили багатомільйонні верстати, які можуть виробляти практично все, що завгодно. Був розроблений курс який так і називався - «як створити все, що завгодно».

Автори припускали, що до них підуть люди технічних спеціальностей, але пішли дизайнери і художники. Люди, яким хотілося створювати речі, які не можна купити в магазині.

У процесі освоєння цієї технології стало зрозуміло, що машини можуть виробляти практично все, що завгодно, але от навчити людей правильно програмувати ці машини - надзвичайно складно. Для того, щоб правильно запрограмувати верстат та змусити його зробити корпус для комп'ютерного монітора, потрібно багато років вчитися програмуванню, машинобудуванню та дизайну.

У результаті був розроблений мінімальний комплект обладнання, який оптимально підходив для всіх, і назвали його Фаб Лаб. У комплект входили 3D принтер, кілька ризиків та плотер. Крім цього, набір міг бути доповнений й іншими спеціальними інструментами.

Речі, створені в одній лабораторії, потім легко відтворюються в іншій. Поширення товарів і послуг, таким чином, кардинально змінює формат ринку. Сьогодні існують навіть будинки, зроблені в Фаб Лаб. Один такий будинок, сконструйований в 3D принтері, вже побудований в Барселоні.

IzoLab - наша лабораторія в Донецьку. Ми будуємо цей проект таким чином, щоб він стояв на перетині трьох сфер - бізнесу, знань, інфраструктури.

Голова всеукраїнської організації «Street Workout» Денис Мінін з Дніпропетровська

Говорив про те, як зробити міського жителя більш здоровим.

Молодь усвідомила, що спорт - це круто, модно та корисно. Стала самоорганізовуватися. Зараз в будь-якому великому українському місті проходять пробіжки за здоровий спосіб життя, в яких може взяти участь будь-хто. Люди об'єднуються.

Без примусу, без корисливих цілей, без реклами. Спорт єднає. Ми проводимо відкриті загальноміські тренування, які збирають людей різного віку.

В Україні зараз є дивна тенденція. Діти приводять на тренування батьків, хоча раніше було навпаки.

Сьогодні син може підійти до батька і вмовити його піти на тренування замість того, щоб пити пиво. На вуличні тренування по всій Україні збираються сотні тисяч людей. Це більше, ніж збирає будь-який політичний мітинг!

Workout - універсальний і зручний для всіх. У ньому немає обмежень і нормативів.

Існує безглуздий стереотип, ніби всі спортсмени «тупі качки». Це абсолютно невірно. Спорт виховує волю, дисципліну. Часто успішні спортсмени стають успішними бізнесменами. Важливо зрозуміти, що тренування - важлива і необхідна складова сучасної успішної людини. Наша мета - здорова і розумна нація.

*******

Сайт TEXTY.org.ua існує завдяки пожертвам читачів

Якісна і нерозважальна журналістика, яка працює в інтересах публіки, потребує затрат і в принципі не може бути прибутковою. Але натомість вона є суспільним надбанням, як, наприклад, чиста вода. Тому фінансова підтримка кожного з вас дуже важлива для нас. Звертаємося з проханням здійснити пожертву на підтримку ТЕКСТІВ.

Якщо ви здійснили пожертву, повідомте будь ласка нам на адресу texty.org.ua (равлик) gmail.com Це потрібно для того, аби ми могли відзвітувати вам, куди витратили зібрані кошти

Як можна перерахувати кошти:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел;

ЛікПей

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

U336801545841 - наш гаманець у гривнях на ВебМані

донеччина донецьк tedx тед місто

Знак гривні
Знак гривні