В

Відвідуваність зросла у шість разів. ТЕКСТИ в 2012 році.

Вітаємо усіх з Новим Роком та Різдвом Христовим! 2012 рік насичений подіями: Євро-12 і вибори до парламенту це вже немало. А ще мовний закон, Хюндаї, Караванський стрілець, заміна традиційних донецьких на «сім'ю». Рік починався з повної безнадії, а завершується із відблиском світла в кінці тунелю. Чи це часом не вогні поїзда, що наближається, покаже рік наступний. Ми ж продовжуватимемо розвивати якісну журналістику. Бурхливий рік – багато читачів.

Наша відвідуваність виросла у 6 разів. У грудні 2011 до нас заходило 10 тисяч унікальних відвідувачів на місяць, у грудні 2012 - майже 60 тисяч.

Цього року нам далося знайти фінансування для видання, як на поточну діяльність так і під окремі проекти.

Успіх

Особливою гордістю став наш проект - Закупівлі, котрий зайняв друге місце на міжнародному конкурсі робіт з журналістики даних і випередив проект BBC.

Про конкурс написала британська газета Гардіан, у її матеріалі був лінк на TEXTY.org.ua

Суть проекту Z полягає в тому, що ми зібрали дані про усі державні закупівлі, котрі були у відкритому доступі, але не придатні для обробки і аналізу, звели в один формат, створили зручний інтерфейс, що дозволяє будь-кому визначити, хто де і коли вигравав державні тендери. Ми реалізували цей проект за підтримки фонду «Відродження».

Як продовження Z ми разом з журналом Форбс Україна створили інтерактивний рейтинг лідерів державних закупівель. Рейтинг оновлюється автоматично і постійно. Скріншоти з цього рейтингу часто розходяться соцмережами. Тренд останніх місяців: у лідери вирвалася сім'я, потіснивши традиційного чемпіона Ахметова.

Шкода, що парламент вивів із тендерного законодавства держпідприємства, які витрачають мільярди гривень на тендери.

Робота над Закупівлями виявила цікавий феномен 42% українського ВВП це держзакупівлі, в середньому по Європі від 7% до 18%. От і відповідь на сакраментальне запитання: звідки на наших вулицях так багато дорогих іномарок?

Не можемо не похвалитися виступом співзасновника ТЕКСТІВ і керівника напрямку візуалізації даних Анатолія Бондаренка на київському TEDx.

Зал аплодував, і ми отримали багато нових контактів, знайомств, а також увагу інших ЗМІ до журналістики даних і наших робіт.

Особливо учасників TEDx шокувала Верховна Рада і кількість незаконно прийнятих законів. Лише 14% законів (на момент створення візуалізації) були проголосовані депутатами особисто, без передачі карточок «піаністам».

Візуалізація даних

З усіх наших візуалізацій найбільший резонанс викликало дослідження «Ленін ніяк не Goodbye» в якому ми візуалізували назви вулиць на яких розміщені органи влади в усіх насалених пунктах України.

Виявилося, понад 50% назв мають радянське походження, і лише 2,4% пов'язані з Незалежністю.

До виборів разом із рекламною агенцією РАМ 360 зробили проект "Приціл виборця" на якому кожен бажаючий міг легко визначити на якому окрузі живе і дослідити інформацію про мажоритарних кандидатів. Згодом додалася функція, яка дозволяла моделювати склад парламенту в залежності від даних соцопитувань чи попередніх даних ЦВК.

Широка публіка не звернула уваги на кількість пільг.

Ми їх у нашому законодавстві нарахували 130. А ще існують пільги, визначені галузевими наказами і рішеннями місцевих рад. Наше дослідження може бути єдине у своєму роді: як свідчили наші джерела, на момент публікації кількість пільг не знали навіть у Міністерстві праці і соціальної політики.

Досліджуючи церковну власність на землю, ми теж сподівалися на резонанс в українському світі копіпасту.

Прогадали. Як розповіли знайомі з інших видань, виявилося, що редактори не захотіли ставити дражливий матеріал – спрацювала самоцензура. У дослідженні не було поділу на хороших і поганих (земельку люблять усі), можливо страх насолити «своїй» аудиторії переміг бажання інформувати про важливі факти.

Це ще один аргумент на користь тези про те, що нинішня влада цілком відповідає рівню суспільства.

Усі візуалізації можете подивитися тут

Якщо ви знаєте основи програмування і хочете працювати в нашій команді над візуалізацією даних - пишіть на редакційну пошту.

Статті

Крім напрямку журналістики даних, ми старалися тримати марку і в журналістиці традиційній. Зрештою переважна більшість публікацій саме в звичному жанрі: статті і новини. Наші статті регулярно передруковують декілька видань. Приємно коли наші ідеї йдуть в маси.

Мова

Чимало статей і новин ми приділили захисту української мови, обгрунтуванню чому варто підтримувати українську мову, спротиву закону Колєсніченка.

Візуалізували дослідження стану української мови, котре провели волонтери руху «Простір свободи» та інструкцію, як поширювати українську мову у повсякденному житті.

Ненасильницький спротив

Можливо, це когось розчарує, але ми тверді прихильники ненасильницького спротиву.

Українські політичні активісти і самі політики страждають на надмірну емоційність і нездатність планувати довгострокові кампанії спротиву і тиску.

Теоретичне підґрунтя цим навичкам можуть дати книги переклад яких ми завершили цього року. Це «Підручник з ненасильницького спротиву» і посібник із стратегічного планування Джина Шарпа «Самовизволення».

В останньому чимало корисних посилань, які варто перекласти, якщо є бажаючі зробити це безкоштовно – пишіть на редакційну адресу.

Переклад книги Ганді трохи загальмувався, але маємо надію до кінця зими ми завершимо і його.

Гроші

Пошук джерел фінансування постійна наша турбота, адже якісна журналістика вимагає затрат і не може бути прибутковою впринципі.

Минулого року крім традиційних джерел – грантів і пожертв читачів додалося ще одне: проведення лекцій і семінарів із візуалізації даних.

Проте ми і досі не можемо зняти навіть невеличку кімнату під офіс.

Найбільшим заходом була Школа інфографіки для починаючих журналістів і дизайнерів, котрі ми провели разом з відомим навчальним центром для журналістів Інтерньюз-Україна. Захід тривав чотири дні.

Наступного року лекцій і семінарів передбачається ще більше. З однієї сторони це добре, а з іншої відриває від основного заняття – розвитку ТЕКСТІВ.

Нас, як і раніше активно підтримують наші читачі.

Протягом року свої пожертви нам надсилало понад 40 доброчинців. З них сформувався не великий, але постійний пул жертводавців.

Особлива вдячність Євгену Лакінському та Владимирру, котрі безкоштовно готують для ТЕКСТІВ чудові статті.

Ми дуже вдячні усім хто вносить посильний вкладу у розвиток нашого видання. Дякуємо!

Загалом за 11 місяців 2012 року ми зібрали 9300 грн, $348, 50 євро і 5 фунтів.

Дякуємо усім хто читав, допомагав фінансово, організаційно або поширював наші матеріали в Неті!

Ще раз бажаємо веселого Нового Року і гарного Різдва!

_______________________________________________________________

Підтримати наше видання ви можете надіславши пожертву на:

EugeneLakinsky(НА)gmail(КРАПКА)com - наш рахунок на ПейПел; або натисніть кнопку нижче, щоб пожертвувати 10 доларів

U336801545841 - наш гаманець у гривнях на ВебМані

096 551 68 93 - гроші на рахунок можна слати і на телефон - це Київстар, телефон тільки для збору пожертв, зв'язатися з нами можна по емейлу texty.org.ua @ gmail.com

Надіславши пожертву, будь ласка, повідомте це на нашу редакційну пошту. Це потрібно для того, аби ми вислали звіт про витрачені кошти.

візуалізація редакційне пожертви медіа

Знак гривні
Знак гривні