Р

Російські ЗМІ називають свою команду уродами. Поляки і голландці собі такого не дозволяють (СКРІНШОТИ)

З Європейського чемпіонату вилетіло вже чотири команди. Завтра вирішиться доля України. Попри віру в нашу збірну, більшість фанатів розуміє, що шанси вийти в плей-офф досить примарні. Як ми зреагуємо на можливий виліт збірної країни, що приймає Євро-2012? Як зреагують на це українські мас-медіа?

Такі питання здаються недоречними щирим вболівальникам – більшість з них просто нап’ється та добряче полихословить. Але, як показують події останніх днів, деякі ЗМІ можуть повести себе досить некоректно.

Реакцію мас-медіа країн, збірні яких програли на Євро-2012, відслідковувала Наталія Васютин

Отож, з Євро-2012 вилетіло четверо учасників: Данія, Польща, Росія та Нідерланди.

Безперечно, для кожної з цих країн поразка збірної була болем. Однак біль може бути різним – більш чи менш сильним, нестерпним і тим, що призводить до больового шоку.

Тож проаналізуємо рівень болю.

Для Данії поразка була передбачуваною й жодної сенсації не трапилось, адже вона була найслабкішою командою в своїй групі.

Для Польщі виліт з третього туру теж не став сенсацію, хоча для країни, яка є господарем Євро, це безперечно велика прикрість.

Для Росії рівень болю набагато вищий, адже її вихід в плей-офф було визначено ще на рівні жеребкування. Вона була безперечним лідером в найслабшій групі турніру. Звісно, на тлі смутку Данії та Польщі їй дійсно боляче.

Та найбільш сильний біль й неймовірне приниження мали відчути вболівальники збірної Нідерландів. Адже зовсім нещодавно, в 2010 році, збірна Нідерландів стала віце-чемпіонами світу з футболу на ЧС в ПАР. А на чемпіонаті набагато нижчого рівня, де немає Бразилії й Аргентини, раптом поспіль отримала три поразки. Рівень болю вболівальників мав би спричинити больовий шок.

А тепер подивимось, як на це все зреагували мас-медіа цих країн. На жаль, перших шпальт газет Данії Тексти не відшукали, але, підозрюємо, що вони висловлювались не надто різко.

Польські газети

Заголовок: Євро у нас, але уже без нас

Надзаголовок: Євро-2012 без поляків. Заголовок: Ні. Підзаголовок: Не так то мало виглядати.

Найагресивніший польський таблоїд. Заголовок: Кінець мріям, кінець ілюзіям.

Найагресивніший нідерландський таблоїд

Заголовок: Безславне прощання. Підзаголовок: Віце-чемпіон світу тепер посміховисько Європи

Російська газета «Московський комсомолец»

"Уроды!!!" та "Адвокат и другие неадекваты" стосуються саме футболістів.

Рекламний ролик російського телеканалу, де глумляться над футболістами та обзивають їх лузерами

З цього приводу мені пригадалась ситуація, коли я працювала в українському таблоїді «Блік». Тоді нашу роботу курували німці, які в минулому обіймали найвищі посади в редакціях німецьких таблоїдів на кшталт Bild. Ці люди могли запросто висміяти на першій шпальті будь-кого та без жодних докорів сумління надрукувати фото співачки, в якої на сцені сповзає до колін спідниця. Наприклад, саме вони запропонували нам, буквально наполягали, до матеріалу про депутатів, які підняли собі пенсії, написати немислимий на той час для українських ЗМІ заголовок «Зажрались!». І це на першій шпальті величезними літерами!

Та коли ми обговорювали заголовки до статей на випадок, якщо українська збірна програє в перших же матчах на ЧМ-2006, і хтось запропонував написати «Ганьба!», вони були відверто шоковані.

Тоді Франк, якого ми за його суворість позаочі називали Монстром, пояснив нам свій шок досить логічно та, навіть, дещо банально: «Президент (тоді це був Ющенко), брати Кличко та ваша футбольна збірна – це ті люди, які є обличчями вашої країни за кордоном. І якщо ви вболіваєте за них та готові розділити їхню перемогу, то невже ви можете бути такими егоїстами, щоб не розділити з ними їхній біль».

«Кожен має право на помилку, кожен може програти, але ніхто з футболістів не заслуговує на зневагу», - додав ще один монстр від німецької таблоїдної журналістики Майкл.

Обзиваючи на шпальтах газет своїх футболістів, журналісти ставлять себе в ще більш негарну ситуацію, ніж та, в якій знаходиться їхня «жертва».

Сподіваюсь, що українські газети не осоромлять себе вибриками на кшталт російських ЗМІ. І так само сподіваюсь, що наша збірна подолає команду Англії та зніме з «Донбас-Арени» клеймо "нефартової".

нідерланди інозмі росія медіа польща євро-12

Знак гривні
Знак гривні