В

Вісім кроків для порятунку України

Інфраструктура країни зношена і вже не витримує навантажень: будинки падають, верстати ламаються, труби течуть. Необхідно відмовитися від подальшого розмноження мегаломанських проектів типу Євро і вертолітних майданчиків по всьому Києву та витратити найближчими роками всі наявні кошти на ремонт та оновлення того, що є, - заводів, доріг, теплоелектроцентралей, водогонів, під'їздів, дитячих майданчиків, бордюрів тощо.

Російський журналіст Юрій Саприкін написав громадський маніфест, своєрідну програму з порятунку Росії. Попри різні політичні та економічні умови Росії та України, більшість з пунктів цієї програми абсолютно підходять й для порятунку нашої держави – потрібно просто замінити російські реалії на українські. Що Тексти і зробили.

Адаптацію здійснювала Ярослава Мовчун.

1. Загальнонаціональна психотерапія

Останні приблизно кількасот років країна перебуває в стані перманентного жахливого стресу, і справи в сфері психічного здоров'я йдуть все гірше. З наслідками ми стикаємося щомиті: побутова агресія і хамство, депресії, суїциди, загальне відчуття безнадії.

Необхідний широкий комплекс заходів щодо психологічної реабілітації та зняття агресивно-депресивного стану: створення національної психотерапевтичної мережі з цілодобовим доступом по телефону і через скайп, програма посттравматичної адаптації для ветеранів і жертв насилля, обов'язковий іспит на ввічливість для співробітників держустанов, заборона на серіали про ментів і бандитів, а також на гучну музику в кіосках, і взагалі - культивування всього беззахисного і непримиренна відсіч всьому непримиренному.

На одному із загальнонаціональних телеканалів необхідно цілодобово транслювати передачі про кошенят.

2. Капітальний ремонт

Інфраструктура країни зношена і вже не витримує навантажень: будинки падають, верстати ламаються, труби течуть. Необхідно відмовитися від подальшого розмноження мегаломанських проектів типу Євро і вертолітних майданчиків по всьому Києву та витратити найближчими роками всі наявні кошти на ремонт та оновлення того, що є, - заводів, доріг, теплоелектроцентралей, водогонів, під'їздів, дитячих майданчиків, бордюрів тощо.

Оскільки держава впоратися з усією цією прірвою іржавого заліза не в стані, необхідно мобілізувати приватний бізнес і звичайних громадян: прокинувся - полагодь паркан. На одному із загальнонаціональних телеканалів необхідно цілодобово транслювати передачі про ремонт, створені за зразком програми «Квартирне питання».

3. Гуманітарна інтервенція

Ні, не в тому сенсі, про який ви подумали. Йдеться про те, щоб різко підняти рівень і ареал розповсюдження гуманітарної освіти. Справа не в тому, що Україні не вистачає «культури», - якщо називати речі своїми іменами, країна знаходиться в повній дупі по відношенню до середньоєвропейського рівня гуманітарної освіти.

Внаслідок цього мешканці України стрімко відучуються бачити причини і наслідки власних вчинків, втрачають звичку дивитися на речі з різних точок зору, в силу мовного бар'єру не дуже розуміють, що відбувається в решті світу, - і не можуть знайти шляхи вирішення власних проблем (не кажучи вже про оформлення хоч скільки-небудь виразної політичної програми).

Необхідно збільшити кількість годин на літературу, історію і мови в навчальних закладах, ввести до шкільної програми логіку і риторику, перебудувати вищу освіту на систему базової загально-гуманітарної підготовки з подальшим вибором спеціалізації, започаткувати інтернет-курси з підвищення кваліфікації для вчителів, запровадити масове вивчення англійської та інших іноземних мов, поширювати книги і журнали англійською та іншими іноземними мовами, ввести обов'язковий іспит для держслужбовців на знання гуманітарних предметів.

Один із загальнонаціональних каналів повинен перейти на мовлення англійською, на іншому - повинні цілодобово читати вірші (у тому числі на латині).

4. Надподаток на антигромадське

Влада на всіх рівнях повинна виходити з того, що ліс краще, ніж торговельний центр, а дитячий майданчик краще, ніж елітна новобудова (зрозуміло, що для цього влада на всіх рівнях повинна перестати брати на лапу від будівельників торговельних центрів та елітних новобудов, але до цього питання ми повернемося в постскриптумі).

Будь-яка річ, що завдає очевидної шкоди громадському здоров'ю - комерційна забудова громадських просторів, шкідливі виробництва, радіоактивні відходи, слабоалкогольні коктейлі та російські серіали, - повинні обкладатися надвисокими податками і коштувати (в першу чергу для виробника) уп'ятеро дорожче, ніж зараз.

5. Тотальна ротація

Є кілька суспільно важливих установ, які, як бачимо, вже не піддаються реформуванню: Печерський суд, ДАІ, Міністерство культури, КМДА, Перший національний канал. Іноді простіше всіх звільнити, ніж перевиховати.

Необхідно здійснити повне скорочення штатів, оголосити конкурсний набір нових співробітників і запросити іноземних фахівців для їх термінового навчання. Зрештою, можна просто поміняти всіх місцями, навіть так буде краще - все що завгодно буде краще, ніж зараз.

6. Внутрішня міграція

Кріпацтво в Україні скасували 150 років тому, а в Галичині та Буковині – 160 років тому, проте значна частина населення не в змозі зрушити з місця і поміняти місце проживання, навіть якщо це життєво необхідно і економічно виправдано: будь-який переїзд з міста в місто (якщо він не пов'язаний із одруженням або вступом до вишу) дорівнює десяти пожежам.

Необхідна система продажу і купівлі житла он-лайн з державними гарантіями, програма допомоги переселенцям з моно-міст, знижки на авіа- і залізничний транспорт для переселенців на постійне місце проживання всередині країни, а також всілякі знижки та пільги для компаній, які займаються внутрішнім туризмом.

7. Тренування солідарності

Будь-які форми горизонтальної самоорганізації - профспілки, кондомініуми, організації автолюбителів і товариства тверезості - це добре.

Однак самоорганізація сама не організується: їй потрібна підтримка, допомога й тренування, і не тільки через інтернет. Поширення відповідних брошур по під'їздах, лекції та тренінги, мережа обміну досвідом, знову ж таки, телепередачі про те, як потрібно допомагати сусідам і відстоювати свої інтереси перед роботодавцями.

Люди повинні заново навчитися взаємодіяти один з одним, в тому числі у протидії владі всіх рівнів; як не дивно, але тій же владі від цього в підсумку буде тільки краще.

8. Режим жорсткої економії

Ситі роки стабільності закінчилися і найближчим часом не повернуться - незалежно від того, де буде Янукович. Навіть якщо не трапиться чогось трагічного, для профілактики потрібно виходити з того, що воно неминуче: євро впаде, банки збанкрутують тощо.

Було б жахливо неправильно, якби єдиним способом вирішення проблем, що насуваються, стало збільшення пенсійного віку та/або урізування витрат на освіту і медицину: негаразди повинні розподілятися пропорційно отриманим в 2000-і вигодам. Ну і взагалі - вибачте, що доводиться в "стопятьсотий" раз повторювати одне й те ж, але в таких умовах припинення розтягування бюджетних коштів стає питанням національного виживання.

Треба латати дірки і припиняти кидатися грошима як в громадських, так і в особистих витратах: і якщо приклад затягування ременів не буде поданий на найвищому рівні, то ніхто їх не затягне (поки все не покотиться під три чорти).

P.S. Всі ці заходи здійсненні тільки за нормального функціонування системи виборів, судів, правоохоронних органів і засобів масової інформації (насамперед телебачення), - на жаль, всі ці речі в країні зараз відсутні. А коли (і якщо) вони запрацюють - напевно до виконання будуть потрібні зовсім інші пункти зовсім іншої програми, але це нормально.

влада україна суспільство

Знак гривні
Знак гривні