П

«Пінчук, експонуй свою Франчук!» Або ніколи не ходіть у PinchukАrtСentеr за адресою...

Обурені «порнографічної виставкою» в "Пінчук-Арт-центрі" блогери стримали свою обіцянку влаштувати протестний флеш-моб. Оскільки план дій кожному учаснику акції пропонувалося продумати самим, з'явилася інтрига: що цього разу зроблять ті, хто незадоволений неякісною фоткою голої дівки у вишиванці на хортицькій скелі.

Боротьбу з порнографією очолив: Антон ЗІКОРА

Враховуючи те, що галерея починає свою роботу тільки з 12.00, a

шоу призначили на 10.45, ми почали гадати, що придумають блогери.

Жодної акції зсередини ворожої структури не буде, думали ми. Можна, звичайно, побити вікна в Центрі, але, враховуючи, яка там охорона і які вікна, це здавалося нереальним.

Аналітична група ZaUA.org прийшла до висновку: єдине, чим протестуючі можуть «пробити» «художника» Браткова та Пінчука, це серйозно завдати публічної образи їх батькам. Все інше буде сприйнято як піар-акція.

Адже, демонструючи голих українок у вишиванках, Пінчук iз Братковим наносять удар по самому болючому - роду.

Відповісти можна тільки ігнором, або, якщо не вдалося, - повною симетрією.

Перед початком акції охоронці Центру нервово курили і розмовляли по рації, а коли блогери з'явилися, зайняли бойові позиції на ганку і біля вікон.

Протестуючих було не більше п'яти осіб. Вони прийшли на Бессарабку з фанерними дошками і почали на них писати «Мистецький бордель» і «Центр нікчемного мистецтва». Протестуючі сказали, що виставка Браткова «Україна» - примітивна, а українську жінку в ній показують як повію.

Блогери ж, поспілкувавшись із простими жінками, побачили, як їх обурила виставка, тому й зібралися сьогодні тут, щоб продемонструвати своє «Фе». «Те, що ми робимо, звичайно, не піар», - додав один протестуючий.

Вранці робочого дня на акцію прийшло менше учасників, ніж журналістів - але і вп'ятьох вони насолили Пінчуку добряче

- Ми бачимо приниження України, приниження української жінки, а Національна комісія з моралі нічого не робить. Якщо реакції не буде, ми почнемо діяти іншими методами, - сказав учасник акції, приватний підприємець Дмитро Прихно. - У центрі столиці такої виставки бути не може. Якщо Пінчук хоче влаштувати щось подібне, нехай вивісить ці фото на своєму сайті, в Інтернеті, там, де обмежено кількість відвідувачів. А не показує це школярам і туристам.

Фанерні плакати спочатку приклеїли до ліхтарного стовпа, а потім почали з ними пробиватися крізь стрій охоронців до дверей закладу. Протестуючим вдалося на якийсь час приклеїти один плакат до вивіски Центру, але довго він там не протримався. Незабаром, завдяки діям охорони, на вивісці залишилися лише сліди клею.

Натомість блогерам вдалося приклеїти свій плакат до сітілайту, що рекламує виставку Браткова - хоч і звідти він незабаром був знятий.

Свої дії протестувальники супроводжували вигуками: «Пінчук, експонуй свою Франчук!».

Вони звинувачували охоронців у зраді, а саму Олену Франчук, дружину мецената Пінчука, в тому, що вона потурає розпусті та порнографії.

Через якийсь час протестуючі забули про свої фанерні плакати, якими відразу заволоділи охоронці. Думаю, їх для піару додадуть до «робіт» Браткова.

Однак протестуючі вважають свою акцію такої, що відбулася. Олег Осуховський, голова громадської організації «Люстрація», пригрозив: якщо сороміцька виставка і далі продовжить свою роботу, то акції протесту будуть продовжені.

До речі, Осуховський порадував своєю послідовністю.

На запитання журналіста ZaUA.org, чи не вважає він, що одягання в вишиванку пам'ятника хлопчика, який пісяє, у столиці ЄС Брюсселі, також приниженням України, Олег відповів: «Вважаю. Ми не можемо показувати українців, над якими сміється весь світ. Українці - інтелектуальні, освічені люди».

Наостанок блогери закликали громадян ніколи не ходити в "Пінчук-Арт-центр".

Одна жінка, почувши це, відразу попрямувала до входу закладу, але подивитися «роботи» Браткова так і не змогла: було ще рано. Вона обов’язково пообіцяла прийти пізніше. Видно, вразив піар.

дія мораль суспільство самоорганізація київ

Знак гривні
Знак гривні