Б

Бетонні пустки: у чому проблема величезних паркінгів біля гіпермаркетів. На прикладі Епіцентру

Якщо вийти з цього Епіцентру, вам відкриються чудовий краєвид на Дніпро і пагорби Правого берега. Але він вас не цікавить, бо перед вами величезний всуціль заасфальтований паркінг, а частину краєвиду обрізає високий паркан. Влітку асфальт нагрівається так, що хочеться дихати ротом, як витягнута на берег риба. А тут могло б бути ще одне приємне й затишне місце.

На початку нашої статті нагадаємо, що влітку під час спеки асфальтовані поверхні на 10–15 °C гарячіші, ніж ділянки з деревами і травою (детальніше тут). Під час спеки нинішнього літа це відчувається особливо гостро.

Та власники мережі, вочевидь, не стежать за сучасними містобудівними трендами, не знають, що в умовах зміни клімату від спеки людей суттєво рятує зелень, тому ігнорують сучасний підхід до будівництва своїх магазинів. Міська влада Києва також цим не переймається і не розробила для забудовників відповідних вимог, дотримання яких зробило б життя киян у ці складні часи хоча б трохи комфортнішим.

Епіцентр на Дніпровській набережній збудували нещодавно. Доти на його місці був незрозумілий пустир. Сам магазин має доволі сучасний вигляд і доволі зручний всередині. Проте територія навколо спроєктована так, ніби покупців хочуть підсмажити на сонці влітку й заморозити на вітрах взимку.

Тут поруч житлові будинки, тож багато потенційних клієнтів може прийти пішки. Але вся інфраструктура навколо гіпермаркету робить його дуже незручним для пішоходів.

Попри те що сам гіпермаркет має підземний паркінг, навпроти нього облаштували величезну стоянку для автівок. Вона повністю асфальтована, через це виникає кілька проблем.

Гаряча пустка

По-перше, цей простір абсолютно не підлаштований для клієнтів, які прийшли в гіпермаркет пішки чи приїхали громадським транспортом.

Гігантський паркінг перед гіпермаркетом
Гігантський паркінг перед гіпермаркетом

Ось що пише один із відвідувачів цього гіпермаркету у відгуках на Google Maps: “Заклад став прекрасним доповненням мікрорайону! Часто сюди ходимо, найчастіше пішки. І тут починається пекло: парковка не має пішохідних зон (хіба що під стінами будівлі), пішохідні переходи зроблені лише в кількох місцях, їх бракує. Вихід із території Епіцентру до вулиці Березняківської геть не обладнаний для пішоходів, тож там є ризик потрапити під колеса”.

Скриншот відгуку відвідувача Епіцентру на Гугл картах

На паркінгу немає хідників, а пішохідних переходів тут недостатньо, і вони не зв’язані між собою. Тож за логікою цієї зони пішоходи мають просто “перелітати” 100 метрів від входу на паркінг до гіпермаркету. Також до Епіцентру можна підійти з іншого боку — з боку Березняківської. Але, як уже було зазначено у відгуку вище, цей прохід також набагато зручніше проїхати машиною, адже для пішоходів там виділені маленькі хідники, а деякі ділянки потрібно проходити прямо по дорозі.

По-друге, асфальт, як і бетон та інші міські поверхні, дуже нагрівається.

На відміну від асфальту природні матеріали, такі як ґрунт і рослинність, не так сильно набирають тепло і потім не нагрівають собою повітря (механіка нагрівання різних поверхонь описана тут). Під час спеки рослини, навпаки, охолоджують навколишній простір, вивільняючи вологу в нагріте повітря.

Єдині рослини, які є на цьому паркінгу, — кілька виставлених на продаж кущів
Єдині рослини, які є на цьому паркінгу, — кілька виставлених на продаж кущів

По-третє, цей простір малофункціональний — на місці паркінгу можна було б облаштувати публічний простір, де було б приємно проводити час. Кілька дерев для затінку, лавочки, дитячий майданчик і кафе.

Біля центрального входу Епіцентр виставив свої ятки з їжею (за словами наших колег, там смачно і дешево), але вони працюють лише у вихідні, коли гіпермаркет відвідує багато клієнтів. В інші дні, очевидно, сидіти й дихати нагрітим асфальтом охочих немає.

Більше зелені на місці паркінгу та продуманіший простір зробили б це місце привабливим не тільки для тих, хто прийшов у магазин і дуже зголоднів. Облаштована з дотриманням сучасних підходів площа стала б чудовим продовженням набережної, що міститься поруч, і магнітом для мешканців Березняків.

Нагадаємо, що магазин збудований на території громади Києва, а отже, власники мають враховувати інтереси місцевих жителів, а не тільки кошторис будівництва і свої бізнесові інтереси.

Як мінімум замість асфальту можна було б покласти спеціальну паркувальну решітку, через яку росте трава і всотується вода під час злив. Наприклад, у Європі багато паркінгів зроблено саме з такого матеріалу. Але Епіцентру або байдуже, або його власникам невідомо про ці технології. Також тут можна було б зробити дощові садки і насадити високої трави. До речі, сам Епіцентр має широку лінійку товарів для садівництва, серед яких є квіти у вазонах і дорослі дерева.

Це додало б трохи комфорту і показало б, що Епіцентр у курсі сучасних трендів.

Ось приклад, як можна було б зробити без особливих зусиль і великих бюджетів:

Паркінг перед торговельним центром у Лондоні, Велика Британія
Паркінг перед торговельним центром у Лондоні, Велика Британія

Як зробити краще?

Але можна піти далі й зробити ще краще: замість асфальту облаштувати повністю зелену зону з паркувальними місцями по краях. Нагадаю, що в магазині є підземний паркінг.

“Часто відкриті паркінги — це великі поля порожнього простору, які не виконують жодної функції, крім зберігання майна, — каже Дерек Гетмер, засновник і директор компанії міського дизайну MCLV, у коментарі для Washington Post. — Їм бракує складових, які роблять міста такими чудовими, а саме відчуття місця (це емоційний і значущий зв’язок із конкретним місцем, який виникає в людей на основі досвіду та культурних асоціацій). У містах люди шукають активностей, замкнених просторів і сенсорних вражень. Наземні автостоянки не мають цих характеристик, вони викликають у людей відчуття занепаду, перешкоджаючи подальшим дослідженням міста і створюючи емпіричний вакуум між сусідами”.

На фото нижче можна побачити, як паркінг перетворився на простір, де люди хочуть проводити свій час. Крім того, такі зміни допомагають містянам легше переносити спеку.

Паркінг у Далласі, штат Техас, США, до реновації
Паркінг у Далласі, штат Техас, США, до реновації
А ось на що перетворився цей паркінг після реновації. Pacific Plaza Park у Далласі, штат Техас, США
А ось на що перетворився цей паркінг після реновації. Pacific Plaza Park у Далласі, штат Техас, США

урбанізм бізнес зміни клімату містобудування паркінг парковка спека

Знак гривні
Знак гривні