Я

Як змінився фронт за місяць. Детальні карти просування росіян

Минулого разу ми робили карти про те, як змінився фронт 4 серпня, а 6 серпня почалася Курська операція. У соцмережах і серед аналітиків точаться запеклі дискусії, чи зумів відтягнути український наступ на території Росії війська ворога з України. Зі спостереження за картою ми можемо зробити попередній висновок, що тиск ворога на лінії фронту дещо зменшився.

Загальна лінія фронту
Загальна лінія фронту
mobile_main

У період між 4 травня і 4 серпня ми бачили 13 точок, де противник зміг просунутися, і ці просування фіксувалися й на початку серпня. У період із 4 по 28 серпня точок просування лише шість. Із цього можна зробити попередній висновок, що ворог передислокував частину атакуючих сил для оборони на Курщині.

Та росіяни і далі з усіх сил тиснуть у напрямку Покровська, і наші війська відносно швидко, як для темпів цього етапу війни, відступають.

Про те, чому ворогу важливий Покровськ, багато писали. Це важливий логістичний центр, і за ним немає урбанізованої місцевості, лише степ, на якому буде важко тримати оборону аж до річки Дніпро.

Розпачливо описав ситуацію один із наших співрозмовників, який давно воює на Донбасі: “Піхоти немає. Немає снарядів на нормальну артпідтримку, немає мін до мінометів. Дефіцит фахівців”.

Можна почути різні думки, чому ми відступаємо.

Говорять і про погане управління військами на рівні бригад, коли командири не цінують життя бійців, а ті тікають при найменшій загрозі, і загалом про дедалі більшу централізацію в армії. І це в той час, коли найбільшого успіху ЗСУ досягали саме тоді, коли командири на місцях мали максимальний рівень свободи.

Говорять і по непідготовленість новомобілізованих та нездатність частини з них воювати через хвороби, які проігнорувала ВЛК.

Також у публічному просторі ставиться важливе питання: хто керує цією обороною? Офіційні джерела активно висвітлюють, як головком Сирський керує успішним наступом на Курщину, водночас незрозуміло, хто відповідальний за погано організовану оборону. Зрештою, Покровськ — це теж його зона відповідальності, як і вся лінія фронту.

Зазначимо, що, попри наданий пакет західної допомоги, її недостатньо. Нам потрібно більше снарядів, більше мін до мінометів, більше літаків F-16. Нам потрібні західні пілоти-відставники, які на них літатимуть, і техніки, які їх обслуговуватимуть. Також було б добре, щоб США в рази збільшили поставки бойових машин піхоти “Бредлі”.

Ситуація на півночі Харківщини
Ситуація на півночі Харківщини
mobile_01 (1)
Ситуація на Куп’янському напрямку
Ситуація на Куп’янському напрямку
mobile_02
Ситуація біля Часового Яру
Ситуація біля Часового Яру
mobile_03
Ситуація в Нью-Йорку незрозуміла, вона динамічно змінюється в обидва боки
Ситуація в Нью-Йорку незрозуміла, вона динамічно змінюється в обидва боки
mobile_04
Покровський напрямок найкритичніший
Покровський напрямок найкритичніший
mobile_01
mobile_06
Ситуація в районі Вугледара
Ситуація в районі Вугледара

фронт просування хід війни карта наступ окупантів

Знак гривні
Знак гривні