П

Політики, медійники, експерти. Хто в США виступає проти підтримки України (інфографіка)

Більш як сотня американських конгресменів послідовно голосує проти законопроєктів про виділення коштів і зброї Україні для того, щоб оборонятися під час російсько-української війни. Десятки журналістів, інфлюенсерів та експертів також закликають владу припинити підтримку. Які складові має екосистема протидії допомозі України, досліджуйте в цій інфографіці.

Read in English

Гортайте інфографіку, щоб дізнатися більше про фігурантів переліку з 469 противників підтримки України (осіб та організацій) у США, складеного командою Texty.org.ua в межах масштабного дослідження причин гальмування рішень про виділення життєво важливої для нас допомоги.

Щоб перейти до дослідження, натисніть сюди

Загалом у нашому переліку 387 особи та 76 організацій — це політики, політичні рухи та угруповання, медіа та журналісти, експерти та аналітичні центри (деякі фігуранти належать до двох різних сфер одночасно). Перелік не претендує на вичерпність.

Трохи більш як половина фігурантів цієї вибірки належить до правих, приблизно кожен восьмий — до лівих, інші не асоціюють себе з певними ідеологічними платформами. Праві — це переважно політики, які належать до трампівського крила Республіканської партії. Більшість лівих — антивоєнні активісти й партії лівого спрямування, які закликають владу припинити фінансування України. Більшість медіа, медійників, експертів та аналітичних центрів, які потрапили до цього переліку, не мають чітко вираженого правого чи лівого ухилу.

З них 50 співпрацює з російськими медіа та фінансованими владою ініціативами й під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну (після 24 лютого 2022 року). Деякі переїхали жити до Росії та на окуповані території України. Близько 30 журналістів та інфлюенсерів працюють як репортери та дописувачі в російських медіа, а також є спостерігачами на незаконних референдумах на окупованих Росією територіях.

Більше ніж 30 фігурантів (як осіб, так і організацій) помічені в поширенні теорій змов та іншої конспірології. Дві третини конспірологів у цьому переліку належать до медіасфери, менш як третина — до політики й лише троє — до експертного середовища.

У політичній царині ми виділили власне політиків та політичні партії й рухи, громадські організації, а також політичних активістів та інвесторів політичних сил. Майже всі політики — члени Республіканської партії, за винятком двох лібертаріанців та очільників кількох малих лівих політсил. Серед політичних активістів та рухів переважають ліві — здебільшого це пацифісти. До них також належить нечисленне політичне об’єднання демократів («Загін» у Конгресі США). До сфери політики також зарахували кількох бізнесменів і венчурних капіталістів, оскільки вони дають гроші політикам, які вимагають припинити надання підтримки України. Це переважно інвестори республіканців.

Ми включили до переліку 116 членів Палати представників Конгресу США (загалом у ній 435 осіб) та 21 сенатора (зі 100 членів Сенату), які не підтримали законопроєкт про виділення допомоги Україні у квітні 2024 року. Усі вони члени Республіканської партії. Більшість — активні прихильники Дональда Трампа, які також виступають за призупинення надання підтримки Україні.

У переліку близько 100 журналістів і більше ніж 30 медіа, серед яких лише одне мейнстримне. Серед медійників багато авторів подкастів і ведучих політичних ток-шоу. Ті, кого забанили в мейнстримних соцмережах та медіа, створюють власні канали поширення інформації, зокрема й закриті.

Інфлюенсери, яких тут близько 30, мають різні переконання. Серед них є ліві, праві, а також ті, хто працює на російські медіа або переїхав до Росії. Хтось належить до експертної спільноти, хтось є політичним активістом, хтось журналістом. Але всі вони мають багатотисячні, а іноді й мільйонні аудиторії в соцмережах.

Правих медійників у цьому переліку близько 30, лівих до 10. Ідеологічна платформа більшості (близько 90) не означена. Дві третини медійних організацій тяжіють до правої ідеології, є кілька лівих. У правих медіа домінує ізоляціонізм щодо війни в Україні. Ліві ресурси містять заклики припинити кровопролиття, переставши постачати зброю в Україну.

Ми включили до переліку 30 аналітичних центрів та більш ніж 80 експертів, серед яких є науковці, ветерани, політичні консультанти та колишні політики. Серед експертів чимало прихильників ізоляціоністської політики США, які представляють аналітичні центри, антивоєнні та кліматичні ініціативи.

Ідеологічна платформа більшості експертів та аналітичних центрів у цьому переліку чітко не визначена (до цієї категорії потрапили і російські проєкти). Близько трьох десятків має правий ухил. Серед них проєкти, пов’язані з мільярдером Чарльзом Кохом та політиком Дональдом Трампом. Півтора десятка тяжіє до лівих. У всіх різні аргументи, але висновки часто схожі: потрібно або зменшити обсяги допомоги Україні, або зовсім припинити допомагати.

Цей проєкт складається з декількох частин. Прочитайте повний текст дослідження, який описує організацїї та осіб, які виступали або виступають проти допомоги Україні, а також зв'язки між ними: Повний текст дослідження

підтримка сша підтримка заходу американські гойдалки інфографіка сша підтримка україни зброя для України

Знак гривні
Знак гривні