Д

Дробовики проти дронів. Провести випробування й у разі позитивного результату поширити на всі бойові частини Сил оборони

Уявімо, що в структурі МО чи Генштабу є люди, які відповідають за пошук і швидке впровадження в ЗСУ рішень, що бережуть життя, збільшують потенціал наших військ і взагалі реагують на поточні виклики. Отже, що вони мають зробити, коли бачать, що ворог нарощує використання дронів (а це стало видно минулої осені)?

Нещодавно ми опублікували замітку про те, що 68-ма окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша (68-ма ОЄБр) почала готувати бійців із дробовиками, щоб відбивати атаки ворожих дронів. Публікація викликала жваве обговорення. З’ясувалося, що деякі інші підрозділи також використовують дробовики для боротьби з дронами.

Це не дивно, адже дрони — серйозна загроза для піхоти в окопах, і часто бійці майже нічого не можуть зробити для свого захисту. До речі, таку тактику з дробовиками відпрацьовують на навчаннях бельгійські військові, а росіяни, за свідченням головного сержанта підрозділу ударних дронів Єгора Фірсова, вже створили бойові антидронові групи з дробовиками.

Ми вирішили написати, як в ідеальному світі мали б діяти Генштаб ЗСУ та Міноборони, щоб запровадити цей метод захисту життя наших солдатів.

Уявімо, що в структурі МО чи Генштабу є люди, які відповідають за пошук і швидке впровадження в ЗСУ рішень, що бережуть життя, збільшують потенціал наших військ і взагалі реагують на поточні виклики.

Отже, що вони мають зробити.

Крок 1. Попереднє дослідження

(Увага: його можна не проводити, якщо є відео з тренувань 68-ї бригади з підтвердженням збиття дронів.)

Налагодити координацію зі згаданою 68-ю окремою єгерською бригадою імені Олекси Довбуша, яка просунулася в протидії безпілотникам, та з іншими частинами, які це практикують.

Подивитися, як бійці з досвідом збивають дрони в кількох основних сценаріях

Привезти їхніх представників на полігон або приїхати в найбільшу частину, яка вже використовує дробовики, і привезти туди всіх інших. Взяти із собою кілька десятків FPV-дронів для випробувань.

Подивитися, як бійці з досвідом збивають дрони в кількох основних сценаріях: дрони на далекій відстані (100 м), на близькій відстані (менш як 20 м), завислі на висоті, з якої відбуваються скиди. У випадку, якщо хоча б кілька дронів було уражено, можна переходити до другого кроку.

Крок 2. Детальний експеримент

Розробити план детальніших випробувань, залучивши людей із досвідом у цій темі.

Проте в жодному разі не використовувати наявні механізми військових випробувань і затвердження результатів, які практикуються зараз. Описана вище уявна структура (безпосередньо під Головкомом) має взяти на себе ініціативу й прийняти рішення значно швидше, за дні, а не місяці. Тільки так у нас буде шанс зберегти життя сотень, а потім і тисяч бійців та втримати фронт.

Детальний план експерименту має включати:

Час на це максимум тиждень.

Знову провести аналіз результатів. Мета таких випробувань — знайти оптимальне поєднання всіх параметрів, від яких залежить ефективна протидія дронам. Ці результати мають лягти разом із вже наявним бойовим досвідом в основу курсу підготовки протидронових груп.

Знайти оптимальне поєднання всіх параметрів

Якщо стає зрозуміло, що підготовлена людина з дробовиком у найпоширенішому сценарії збиває хоча б 20% дронів, починається етап впровадження у війська.

Крок 3. Поширення знання на всі ЗСУ

Вибрати бійців, які вже мають досвід застосування дробовиків, та бійців, які мають досвід роботи із засобами раннього визначення присутності дронів, і за їхньою участю провести курс для інструкторів.

Підготувати за два тижні перших 40 інструкторів із числа військовослужбовців 20 бригад.

Важливо навчити застосовувати такий метод у комбінації з різними способами раннього визначення присутності дронів, зокрема з використанням детекторів дронів (робота в парі бійців, спостереження + знищення).

Крок 4. Закупівля дробовиків

(Здійснюється одночасно з кроком 3)

Поки триває навчання інструкторів, на високому політичному рівні укладається угода з країною-виробником про закупівлю першої великої партії рушниць і набоїв для Сил оборони. Перша партія не повинна бути великою. Наприклад, 1000 дробовиків + 100 тис. набоїв.

Цього вистачить на перший час приблизно для 20 бригад на лінії зіткнення з розрахунком не менш як одна рушниця на взвод, а також на те, що участь у бойових діях бере лише близько половини складу. Результати застосування необхідно відстежувати й за потреби вносити зміни.

Також потрібно:

закупити 1000 детекторів дронів/аналізаторів спектра;

наказом Генштабу провести обов’язкове застосування такої тактики в зоні від 10 км до лінії бойового зіткнення і ближче;

за один місяць підготувати пари спостереження + знищення на базі обраних бригад по 50 людей на бригаду.

Поки ми готували цю статтю, з’явилася новина про те, що Україна закупила 4000 дробовиків BTS-12 виробництва турецької компанії Hatsan. Це хороша новина, але хотілося б бути впевненими, що закупівля здійснена саме після тестування різних рушниць і набоїв.

Два місяці й мізерна вартість

Весь бюджет — кілька мільйонів доларів. Програма окупить себе в перший день застосування, коли будуть збиті дрони, які могли завдати ураження на десятки мільйонів.

Час на виконання — два місяці. Це все, що потрібно, а також команда зухвалих, розумних та активних представників (Генштабу? МО? Військового кабінету Зеленського?), які можуть все організувати й швидко зробити в обхід звичайної армійської бюрократії. Ще раз наголошуємо: йти шляхом звичайних процедур означає затягнути час і зарубати проєкт, втратити дуже багато людей.

Зверніть увагу: це завдання не потребує дорогих досліджень і випробувань, великих бюджетів і якихось нових технологій, окрім тих, що вже є. Все, що потрібно, — політична воля керівників та мінімальні управлінські здібності виконавців.

У нас же є така команда на третьому році війни спеціально для швидкої адаптації та вирішення подібних завдань? У нас є ж така команда @#$!!!???

Вище описано приблизний сценарій поширення на всі бойові частини Сил оборони інновації, придуманої бійцями та їхніми командирами. Це приклад того, як мала б працювати стратегічна адаптація до все нових і нових викликів, які ставить перед нами війна. Докладніше про потребу в швидкій адаптації до викликів війни читайте тут.

генштаб закупівлі дробовик менеджмент виклики міноборони концепція дрони протидія дронам

Знак гривні
Знак гривні