К

Коли Росія підкорить повітряний простір України. Моніторинг росЗМІ за 8–14 травня 2023 року

Минулого тижня російські медіа розповідали про ефективну боротьбу із західною зброєю України. Пропагандисти розказують, що Росія навчилася успішно воювати проти HIMARS. І мріє знищити Patriot або повністю отримати контроль над українським небом. Водночас дезінформатори не пояснюють, що заважало встановити такий контроль, коли в Києва не було системи Patriot. Також росЗМІ багато писали про День перемоги та повідомляли, що в Росії планують жорсткі покарання за слово “русня”. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Read this article in English

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Полювання на Patriot

Російська пропаганда очікує на український контрнаступ і готує російське населення до різних варіантів. Минулого тижня домінував наратив, що український наступ не буде успішним. Дезінформатори переконують, що невдачі України або знизять бажання союзників підтримувати Київ, або взагалі відіб’ють інтерес до України: “Я бы отказался от разговоров о том, что у Украины есть только один шанс, что если она не нанесет нокаутирующий удар, то все, и все скажут "очень плохо" и перестанут их поддерживать”.

РосЗМІ посилаються на слова колишнього командувача силами НАТО в Європі Бена Ходжеса, який, за словами пропагандистів, вважає, що «західні країни насправді усвідомлюють катастрофічне становище України на фронті. Тому вони не сумніваються, що рано чи пізно ЗСУ програють. Насправді Бен Ходжес в інтерв’ю Business Insider, на яке посилається пропаганда, не говорив про провал українського контрнаступу, а навпаки — висловив "стриманий оптимізм" щодо ефективності української армії, "зважаючи на ослаблені, дезорганізовані сили Росії та переважаючу силу волі України".

Пропаганда намагається посіяти зневіру серед українців і союзників перед майбутнім контрнаступом, тому активно поширює тези, що навіть “высокопоставленные чиновники в Киеве сомневаются в успехе контрнаступления”.

Також росмедіа розповідають про успіх російської зброї та поразку західних зразків: “Системы Patriot являются уязвимыми. Работа радара системы Patriot выдает её местоположение, делая её легкой мишенью для российских ударов. Это означает, что Patriot не может выступать универсальным средством защиты военных объектов Украины”, “Недавно отправленные на Украину ракетные комплексы Patriot будут легко досягаемыми для российских войск”.

Дезінформатори переконують, що лише Patriot “останется единственной защитой Украины от господства России в воздухе” і після знищення цієї системи Росія захопить владу над небом України. І вже на цьому тижні російське Міноборони повідомили про знищення 5 установок Patriot.

Водночас Україні передали дві батареї, які у повному складі знаходяться на бойовому чергуванні до сьогодні.

Схожа доля, за словами роспропаганди, чекає й на системи HIMARS. Дезінформатори розповідають про успішну протидію цій зброї: “ВС России вскрыли слабые места американской РСЗО HIMARS с помощью радиогигиены и средств РЭБ”, “Журналисты констатировали неприятный для Киева факт — HIMARS не так эффективен, как считалось ранее”, “ВСУ стали реже применять американскую реактивную артиллерию, анонсированную на Западе как «супероружие». По его словам, ВС РФ постепенно уничтожают этот вид вооружения на Украине, поэтому прилётов от них не фиксируется”.

Також пропаганда запевняє, що росіяни успішно знищуватимуть і західні танки, бо на озброєнні росармії стоять танки “Прорыв” і “Армата”: “Российская армия сможет успешно справиться с «Леопардами»”, “Западные танки M1 Abrams и Leopard 2 не справятся с российским Т-14 «Армата» в случае боевого столкновения в ходе специальной военной операции на Украине”.

Наратив про силу російської суперзброї — один із головних, які Росія поширювала на західну аудиторію. Зараз, коли американська система Patriot збиває російські "гіперзвукові" ракети “Кинжал”, завдання пропаганди — завадити реальності зруйнувати цей міф.

Про "День перемоги"

Минулого тижня стрічки росмедіа були наповнені новинами про святкування "Дня перемоги" 9 травня. Головний захід "Дня перемоги" в Москві вийшов не таким, як у попередні роки: парад провели зі скороченою кількістю учасників і військової техніки.

Парад тривав 47 хв. Красною площею проїхав радянський танк Т-34, ракетні комплекси «Ярс», С-400 та «Іскандер-М».

Наявність лише старого танка й відсутність нових видів озброєнь пропаганда пояснювала символізмом. Мовляв, на параді був зразок танка-переможця у Другій світовій: “Т-34 является символом Великой Отечественной войны, потому машину поставили во главе колонны”.

Також пропаганда активно повідомляла про участь у параді іноземних лідерів: “В качестве почетных гостей на парад Победы в Москву прибыли президент Киргизии Садыр Жапаров, президент Казахстана Касым-Жомарт Токаев, президент Таджикистана Эмомали Рахмон, премьер-министр Армении Никол Пашинян, глава Туркмении Сердар Бердымухамедов, президент Узбекистана Шавкат Мирзиёев и белорусский лидер Александр Лукашенко”. Так дезінформатори хочуть продемонструвати, що Путін не в ізоляції, а Росію підтримують на світовій арені.

На схожу мету працювали й новини про проведення акцій “бессмертный полк” по всьому світі: “В Лаосе в патриотической акции «Бессмертный полк» приняли участие более 60 человек”, “«Бессмертный полк» состоялся в Мадриде и Виго”, “Парижанин Де Кошко сообщил, что в «Бессмертном полку» приняли участие около тысячи человек”, “Необыкновенно масштабным было шествие «Бессмертного полка» в Кишиневе в этом году”.

Пропаганда переконує, що свято відбулося в європейських містах попри перешкоди від українців-бандерівців: “Провокаторы-бандеровцы были и в метро, и вдоль нашего пути. Но французская полиция очень хорошо сработала. Причем довольно мягко”.

Також писали:

Пропагандисти розповідали, що російська влада нарешті планує боротися з “русофобією” на законодавчому рівні: “Вице-спикер Госдумы Ирина Яровая в ходе сессии также высказалась за законодательное определение понятия «русофобия» и установление за нее самостоятельной уголовной ответственности”, “Мы должны… в нашем законодательстве дать определение русофобии как человеконенавистнической идеологии и установить самостоятельную уголовную ответственность за русофобию”. Дезінформатори переконують, що “за русофобию нужно наказывать так же, как за антисемитизм”. І під поняття “русофобію” може потрапити навіть слово “русня”: “Матвейчев также ответил на вопрос о том, какие именно деяния могут подпасть под действие новой возможной законодательной нормы относительно русофобии.«Публичные действия, разжигание ненависти по национальному признаку, вот эти всевозможные употребления по типу «русня»”.

Дезінформатори вкотре звинувачують Захід у намірах знищити Росію: “Их цель (и здесь нет ничего нового) — добиться распада и уничтожения нашей страны, перечеркнуть итоги Второй мировой войны, окончательно сломать систему глобальной безопасности и международного права, задушить любые суверенные центры развития". Пропагандисти звинуватили США в небажанні будувати багатополярний світ: “По его словам, США пойдут на любые преступления для сохранения мировой гегемонии”. І переконують, що у цьому протистоянні Захід капітулює: “После окончательной капитуляции Запада, в рамках создания нового мирового порядка, новой системы международных отношений и нового кодекса международного права, можно будет принять окончательное решение и по границам”.

Росмедія вихваляли грузинську владу за небажання приєднуватися до антиросійських санкцій: “правящая коалиция «Грузинская мечта» проводит более взвешенную и прагматичную внешнеполитическую линию, учитывающую как географическое расположение страны, так и наличие торгово-экономических отношений с Россией”.

Пропагандисти пишуть, що влада Грузії не поступається вимогам опозиції долучитися до активної підтримки Києва. Хоча опозиція навіть готує заворушення з цією метою: “Чтобы поменять позицию грузинских властей, применяются самые разные способы и средства воздействия, вплоть до массовых протестов и попыток вооружённых провокаций против силовых структур”.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні