Ш

Шведи бунтують проти НАТО, а німці — за дешеві російські енергоресурси. Моніторинг росЗМІ за 17–23 квітня 2023 року

Минулого тижня російські медіа знову переконували, що український контрнаступ у майбутньому зазнає невдачі. Пропаганда запевняє, що російська армія може чудово воювати в обороні. Дезінформатори намагалися відбілити репутацію ПВК “Вагнер” після появи свідчень колишніх найманців про вбивства мирних людей і навіть росіян, які не виконують накази керівництва. Також росЗМІ багато писали про зрадників Росії, які дискредитують Збройні сили Росії, й повідомляли про чергові “успіхи” спецслужб. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ та маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді “Деза Війни”

Про неперевершену оборону армії Росії

Минулого тижня російська пропаганда й далі переконувала, що очікуваний український контрнаступ не принесе Україні перемог: “Наступая, Вооруженные Силы Украины столкнутся с прочно укрепленными позициями. По мнению бывшего офицера британской королевской инженерной службы Ганнела, передовые части ВСУ без прикрытия с воздуха будут уничтожены российской авиацией”.

Росмедія навіть наводять витяги з аналізу американського Інституту вивчення війни: “Американский Институт изучения войны (ISW) отмечает, что российское командование серьезно относится к потенциальной угрозе украинского контрнаступления. На важнейших направлениях и участках задействованы ВДВ”. Цитати від ISW — рідкість у росЗМІ, їх використовують лише тоді, коли є можливість висмикнути інформацію з контексту та створити хоч якісь позитиви для пропагандистських сюжетів. Однак якби росіяни повністю читали всі звіти ISW, то виявили б для себе більше правдивої інформації про стан справ російської армії. І ситуація їх не радувала б.

У росмедія захоплюються здатністю російської армії воювати в обороні: “Сильное превосходство российских войск над украинскими в способности возводить укрепления на местности, поскольку Москва всегда уделяла особое внимание оборонительным сооружениям, а вот на Украине эту область игнорировали”. Хоча практика нинішньої війни спростовує це твердження, оборонні рубежі, зведені після того, як лінію фронту було “заморожено” в 2016—2017 роках, місяцями стримували вже повномасштабний наступ. А подекуди ці рубежі й досі не здано.

Пропаганда переконує, що “Украинские намерения вернуть границы 1991 года практически невыполнимы, несут слишком большие угрозы мировой дестабилизации, чтобы и дальше поддерживать Украину оружием и деньгами, поэтому к концу текущего года военный конфликт должен быть закончен дипломатическим решением”.

Деякі дезінформатори взагалі припускають, що контрнаступу не буде й Україна лише нагнітає ситуацію, щоб провокувати російську армію на контрзаходи та щоб російська армія замість просування перейшла в оборону: “Вероятна и мелкая тактическая цель — заставить «устать» ждать российские войска”.

Також минулого тижня в росЗМІ багато писали про “вагнерівців”. Приводом стало свідчення двох колишніх бойовиків ПВК “Вагнер”, які зізналися в убивствах українців і російських військових, що відмовилися виконувати накази.

Пропаганда одразу почала вигороджувати ПВК і поширювати інформацію про тиск інтерв'юера на ексвагнерівців: “Осечкин (керівник проєкту Gulagu.net, який презентував свідчення, — ред.) угрожал Савичеву, как и другому фигуранту фейка Азамату Улдарову, публикацией видеоматериала, в котором экс-заключенный подвергается насилию в колонии № 2 по Пермскому краю «Белый лебедь», “Осечкин склонил его дискредитировать военную компанию путем шантажа”.

Проєкту Gulagu.net обіцяють жорстке покарання: “Владелец ЧВК «Вагнер» Евгений Пригожин рассказал о начале расследования против руководства Gulagu.net после публикации ролика с якобы рассказом бойцов формирования о «расстрелах» россиян”.

А фігурантам інтерв’ю вже почали погрожувати й переслідувати: “Задержан бывший командир ЧВК Вагнера Азамат Улдаров, рассказавший об убийстве детей в Бахмуте и Соледаре, а также бывших заключенных, отказывавшихся выполнять приказы”.

Повстала Європа

Російська пропаганда намагається широко висвітлювати кожен протест у Європі: від багатотисячних у Франції проти пенсійної реформи до незначних маніфестацій у Європі з будь-якого питання. Схожі репортажі робило ще радянське телебачення.

Особливо широко і яскраво розповідають про протести проти НАТО, США чи антиросійських санкцій.

Минулого тижня повідомляли про мітинги британців проти постачання Україні зброї зі збідненим ураном: “Протест против поставок киевскому режиму боеприпасов с обедненным ураном состоялся в центре Лондона напротив резиденции премьер-министра Великобритании”.

Писали про тисячі німців, які виступають проти НАТО й вимагають дешевих російських енергоресурсів: “Тысячи людей в 70 городах Германии приняли участие в демонстрациях протеста против поставок вооружений Киеву. Активисты несли плакаты и транспаранты с надписями: «США и НАТО – прочь с Украины» и «Против бессмысленных санкций, дешевую энергию – сейчас»”, “тысячи жителей Германии вышли на мирные акции протеста против продолжения спонсирования Украины оружием. Протестующие требовали прекращения поставок оружия и стремления к мирным переговорам, так как эскалация конфликта не приведет к миру”.

Як грандіозну подію висвітлювали виступи у Швеції проти приєднання країни до НАТО: “Тысячи жителей Гётеборга на западном побережье Швеции в субботу приняли участие в демонстрации против членства страны в НАТО. Люди с плакатами и транспарантами "Нет НАТО" и "Остановить "Аврору 23" (проходящие сейчас военные учения с участием частей стран Североатлантического альянса) прошли по центру города..."Мы абсолютно не хотим вступать в эту войну великих держав, в которую вовлечены США, Китай и Россия, в которой мы будем играть роль вассала в играх большой политики”.

Такими новинами російська пропаганда намагається показати, що керівництво Росії не втрачає підтримки пересічних європейців і що в усьому винні НАТО та США. Використання новин про протести й демонстрації в Європі — типовий прийом російської пропаганди, який застосовують багато років. Так дезінформатори намагаються переконати росіян, що Європа слабка, бо нестабільна та з негараздами, та показують, що проти НАТО виступає не лише Росія, а й європейці. Також у російського споживача новин може скластися враження, що світ занурений у хаос і біди, й на цьому тлі життя в Росії не таке вже й погане.

Змагання викривальників “зрадників”

РосЗМІ намагаються виокремити всіх противників путінської війни від загальної маси громадян, публічно їх цькувати та показати, що це “инородная” меншість, яка не захищає національні інтереси Росії.

У Росії з’явилися окремі структури, які займаються виявленням і цькуванням противників режиму та війни. І їхню діяльність широко висвітлюють у ЗМІ. Однією з таких організацій є “«Федеральный проект по безопасности и борьбе с коррупцией» Виталия Бородина”: “Общественник Бородин ранее писал жалобы на многих российских артистов. Например, он просил Генпрокуратуру проверить на предмет финансирования ВСУ Аллу Пугачеву”, “Бородин обратился в прокуратуру с требование провести проверку в отношении Козловского по факту дискредитации армии и об экстремизме”.

Відомі пропагандисти минулого тижня закликали відродити сталінський “СМЕРШ”: «Сегодня 80 лет создания СМЕРШ. СМЕРШ поймал от 30 до 40 тысяч фашистских шпионов и диверсантов. А сейчас время опять ловить бандеровских террористов. И жестче», – отметил Марков” ("Смерш" (скорочення від "Смерть шпигунам!") — назва низки незалежних один від одного контррозвідувальних організацій у Радянському Союзі під час Другої світової війни — ред.)

Також у росЗМІ дедалі частіше повідомляють про “успішну” роботу ФСБ: “Жителя Запорожской области, причастного к террористической деятельности, задержали. Он хотел изготовить бомбу для нападения на пост российских войск”, “В Керчи предотвращена диверсия, сотрудники ФСБ задержали мужчину, который готовил взрыв на объекте энергосистемы”, “ФСБ задержала готовившего теракт исламиста”. Так російська пропаганда намагається заспокоїти росіян.

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~ 30 тисяч новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, russian.rt.com, lenta.ru, iz.ru, riafan.ru, regnum.ru, novosibirsk-news.net, life.ru, ura.news, vz.ru, aif.ru, news-front.info, donbasstoday.ru, nakanune.ru, trmzk.ru, newizv.ru, kommersant.ru, tehnowar.ru, slovodel.com, rosbalt.ru, ruinformer.com, sevastopol.su, polit.info, antifashist.com, expert.ru, dni.ru, naspravdi.info, politnavigator.net, ng.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, kerch.fm, dan-news.info, anna-news.info, 3652.ru, politobzor.net, aurora.network, gorlovka-pravda.com, lugansk1.info, nefakt.info, rusdnepr.ru, c-inform.info, doneck-news.com, vsednr.ru, comitet.su, mir-lug.info, odnarodyna.org, time-news.net, novosti.icu, xvesti.ru, meridian.in.ua, denis-pushilin.ru, sobytiya.info

пропаганда дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні