Ч

Чому Україні потрібен жорсткий контроль за продажем рецептурних ліків — пояснення експертки

В угоді про асоціацію ЄС висуває вимогу гармонізувати наше законодавство з їхнім. І зокрема це стосується регуляції фармацевтичного ринку.

ЄС вимагає дотримуватися закону: якщо в реєстрі лікарських засобів є ліки, які відпускають за рецептом, то національний регулятор повинен контролювати, як і в яких кількостях вони потрапляють до споживача.

Директорка громадської організації "ПіЕйч Кепітал. Експерти з громадського здоров'я" Марія Бачмага пояснює, чому важливо, щоб Україна жорсткіше регулювала продаж рецептурних ліків, і як до цього ставляться в країнах Європейського Союзу. Далі — пряма мова експертки.

Віруси стають стійкішими

Країни Європейського Союзу жорстко регулюють продаж рецептурних ліків, аптеки й покупці цих правил дуже строго дотримується. Навіть у наших найближчих сусідів — Польщі та Румунії — рецептурні препарати без рецепту отримати неможливо.

Інша річ — отримати рецепт у цих країнах простіше. Ще донедавна в Україні треба було обов’язково отримати від лікаря паперовий рецепт, показати його в аптеці, а також пред’явити паспорт і тільки після цього отримати ліки. А в ЄС лікар може надіслати електронний рецепт безпосередньо в аптеку свого пацієнта. І пацієнт без проблем купує необхідні рецептурні ліки. Але так само є й паперові рецепти, залежно від країни.

Жорстку регуляцію відпускання ліків за рецептами запровадили не для того, щоб погіршити життя споживачу. Зараз увесь світ турбується насамперед тим, що віруси стають стійкішими до антибіотиків. Наші антибіотики вже не можуть здолати певні бактерії, хоча раніше справлялися з ними без проблем.

Це — наслідок того, що люди займаються самолікуванням і не дотримуються рекомендацій лікарів. Наприклад, як у нас в Україні, коли багато людей антибіотиками “лікують” нежить і застуду.

Тож з’являються нові й нові резистентні віруси, а люди не можуть винаходити й випускати так багато нових антибіотиків. Саме тому потрібна жорстка регуляція за продажем рецептурних ліків. Так само й у тваринництві та фермерському господарстві, де використовують антибіотики, — у ЄС за цим також починають більше стежити.

ЄС вимагає дотримуватися законів

В угоді про асоціацію ЄС висуває вимогу гармонізувати наше законодавство з їхнім. І це стосується зокрема й регуляції фармацевтичного ринку.

ЄС вимагає, щоб регулювання фармацевтичного ринку було ефективним. Тобто якщо в реєстрі лікарських засобів є ліки, які відпускають за рецептом, то національний регулятор повинен контролювати, як і в яких кількостях такі ліки потрапляють до споживача, і далі здійснювати за ліками фармаконагляд (запобігання небажаних ефектів або інших проблем, пов'язаних з прийомом ліків – ред.). З останнім у нас проблеми і, можливо, електронні рецепти допоможуть їх розв'язати.

Ще в жовтні 2022 року Україна ухвалила новий закон про систему громадського здоров'я, де зокрема прописала норму для того, щоб боротися зі стійкістю до антибіотиків. І для цього впроваджують серйозніший контроль за відпускання антибіотиків.

Електронні рецепти також допомагають лікарю відстежувати, як пацієнт приймає ліки. Наприклад, якщо пацієнту потрібні ліки від хронічних хвороб і йому виписують рецепт, то лікар може бачити, чи пацієнт забрав ці ліки з аптеки, чи ні. Звісно, це не 100% перевірка, бо ліки можна забрати, але не приймати, але це додатковий механізм контролю за тим, чи дотримується пацієнт вказівок лікаря.

Довідково:

Від 1 квітня МОН запровадило норму, що тепер рецептурні ліки можна отримати також за електронним рецептом. 31 березня в аптеках утворився ажіотаж, адже покупці думали, що МОН розширило перелік рецептурних ліків.

1 квітня справді були запроваджено обмеження щодо відпускання рецептурних ліків без рецептів. Згідно з постановою Кабміну від 7 травня 2022 року, під час дії воєнного стану більшість рецептурних ліків в Україні аптеки могли продавати без рецепта. Але працівники аптек мали пояснювати покупцям, що ці ліки необхідно використовувати згідно із зазначеною інструкцією.

Від 1 квітня почала діяти нова постанова Кабміну. Згідно з нею, купувати ліки без рецепту можна тільки на територіях, на яких велись або ведуться бойові дії. У відносно мирних регіонах повернули норму продавати ліки тільки за рецептом.

З особистого досвіду я знаю, що в аптеці ніхто нічого не пояснює. І навіть до повномасштабного вторгнення, коли послаблення на відпускання ліків не діяли, можна було прийти й купити, що хочеш. Антибіотики, знеболювальне — без питань. Водночас ліки, які, наприклад, стосуються психічного здоров'я, як-от антидепресанти, обов'язково потребували рецепта. До рецептів завжди було якесь селективне ставлення.

У продавців до рецептів завжди було якесь селективне ставлення

У нас склалася така культура, що якщо нам недобре, то ми йдемо не до лікаря, а в аптеку.

До того ж у нас дуже довгий час були тільки паперові рецепти, а їх можуть виписувати непрофільні лікарі, наприклад. І за цим в аптеках не дуже стежили, навіть коли просили показати рецепт. Електронний рецепт від такого убезпечує.

Тож мені здається, що збільшення контролю за відпусканням рецептурних ліків у комплексі з впровадженням електронних рецептів — це крок у правильному напрямі. Він допоможе нам трішки змінити своє ставлення до здоров'я і звертатися насамперед до лікаря, а не в аптеку.

Це правильний крок навіть для людей, які покинути свої домівки. Електронні рецепти можна безперешкодно отримати в лікаря навіть дистанційно. Тож якщо в пацієнта залишився якийсь контакт з його сімейним лікарем у рідному регіоні чи на місці, де він зараз перебуває, то отримати рецепт можна без проблем.

Багато ліків також реімбурсує національна програма (тобто держава контролює ціну або надає ліки безоплатно й забезпечує їх наявність). І ця програма використовувала електронні рецепти ще від 2019 року. Тобто якщо лікар виписав пацієнту електронний рецепт, і він є в системі, то пацієнт за цією програмою може прийти в аптеку і сплатити за ліки лише частково або взагалі отримати їх безплатно.

Моя знайома, переселенка з Миколаєва, за програмою реімбурсації отримує ліки від хронічних хвороб. Зараз вона живе у Львові, але її сімейна лікарка з Миколаєва виписала їй рецепти на потрібні ліки й надіслала у Вайбері номер рецептів. Ми ходили разом в аптеку, вона просто назвала цей номер, фармацевт ввела його в систему й видала необхідні ліки.

Я погоджуюся, що нові посилення контролю за відпусканням рецептурних ліків можуть ускладнити доступ до ліків тим, хто звик навмання купувати собі антибіотики і приймати їх під час звичайної застуди. Але це проблема більше звички й культури, тому протилежна ситуація лише посилить систему охорони здоров'я.

Від ТЕКСТів:

Ми загалом підтримуємо суворіший контроль за продажем ліків. Але вважаємо, що сьогодні, коли величезна кількість українців стала біженцями, частина лікарів виїхала за кордон, тобто й так не ідеальна сисема занала серйозних ушкоджень, впроваджувати цю реформу недоцільно. Бо на змучених війною людей ми навішуємо нові процедури, які не так легко реалізувати, як видається з кабінетів. Лікарів не вистачає, і щоб потрапиит на прийом, потрібно записуватися дуже заздалегідь. Пацієнти, чиї лікарі виїхали за кордон, не можуть знайти собі нових, бо більшість з тих, які залишилися, перевантажені й декларацій не підписують. Залишаються платні лікарні, а це означає, що люди, які втратили житло, роботу й усі заощадження, мають додатково платити.

Тому до закінчення війни варто було б залишити все як є. А електронний рецепт запровадити лише як нову послугу, не прив'язуючи його до запровадження суворіших правил.

ліки євроінтеграція рецептурні ліки медицина реформи

Знак гривні
Знак гривні