Р

Росія готується до нових битв. Моніторинг росЗМІ за 2–8 січня 2023 року

Росіяни дедалі більше тривожаться через постачання Україні озброєнь і готуються зустрічати на полі бою західні танки. Ослаблена Росія втрачає вплив на Кавказі та в Центральній Азії, але не може це визнати. Пропагандисти перекидають усю вину на чергові “козни Запада”. Читайте про це та інше в новому випуску нашого моніторингу російських державних ЗМІ й маніпулятивних сайтів, які прицільно поширюють російську дезу.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

Іноземні зброярі затягують війну в Україні

Російські пропагандисти та дезінформатори й далі ганять західне озброєння, постачання якого вийшло на якісно новий рівень від початку цього року. Росіяни детально обсмоктують технічні характеристики американських і французьких бойових броньованих машин та яскраво описують, як їхня техніка з ними "розправлятиметься". "Малопригодная «броня»", "Т-90М или Т-72БВМ расколет такую «скорлупку» с дистанции, не позволяющей даже обнаружить противника", "французское старье" – типові приклади російської риторики.

Дезінформатори запевняють, що "большая часть вооружений поступает со старых военных складов и находится в плохом техническом состоянии. Другими словами, это просто лом и мусор". За версією росЗМІ, причини постачань нових озброєнь Україні суто прагматичні – це "очистка складов от устаревшего оружия" та "продвижение собственных интересов и лоббирование продажи оружия собственному ВПК".

Російська "аналітика для божевільних" твердить, що саме виробники зброї виграють від війни, тому вони і є головними зацікавленими сторонами в продовженні українсько-російської війни: "крупнейшими «обманщиками» являются американские оборонные предприятия Raytheon, Lockheed Martin и Northrop Grumman. Сейчас они находятся в процессе активного пополнения арсеналов не только США, но и своих союзников по НАТО", "В Европе основными бенефициарами войны на Украине являются французская Thales и британская BAE Systems. И они, конечно, заинтересованы в очистке своих складов «от лома и мусора» и получении новых заказов от своих правительств". Договорилися навіть до того, що назвали західну зброю основною причиною страждань українців: "страдания людей на Украине вызваны массивной военной помощью США, которая превращает больную страну в обанкротившееся несостоявшееся государство".

До того ж ворожих пропагандистів відчутно роздратувало рішення Франції передати Україні так звані колісні танки AMX-10 RC. Росіяни нападали на президента Франції Емануеля Макрона та намагалися зрозуміти, чому він порушив "военное табу по Украине", коли передав наступальні бронемашини. Макрона називали "полным дебилом, оголяющим свою армию", та риторично запитували, чи в нього "в порядке с головой". Щоправда, робили це не напряму, а посилаючись на анонімних коментаторів в інтернеті, які нібито представляють зріз французької суспільної думки.

Росіян також непокоїло потенційне постачання танків Leopard для України. Багато хто з пропагандистів займався самозаспокоєнням і казав, що "как бы «Леопард» ни хвалили, но в дуэли с танком даже Т-72б3 у него нет шансов выжить". Проте лунали й тверезі голоси: "В любом случае танки пойдут, так как для Запада невозможно не передавать такую технику Украине… Безусловно, появление западных танков в распоряжении украинской армии будет влиять на обстановку на фронте… Придется вышибать".

Русофоб Пашинян

Вірменія – основний союзник РФ на Південному Кавказі – потерпає від дій свого давнього противника – Азербайджану. Баку користається неміччю Росії.

Не отримуючи жодної допомоги від Росії, роздратована Вірменія дедалі гучніше висловлює своє невдоволення. Прем’єр-міністр Нікол Пашинян уже заявив, що цього року навчань ОДКБ на території Вірменії не буде і що в майбутньому мандат російських миротворців може бути переглянуто.

Пашинян звинувачує росіян, що вони не виконують свою головну функцію – забезпечення порядку в Лачинському коридорі. Це дорога, що з'єднує населену вірменами частину Нагірного Карабаху з Вірменією: "ожидаем более предметных шагов от международного сообщества, в том числе от постоянного члена Совбеза ООН — РФ, чей миротворческий контингент дислоцирован в Нагорном Карабахе и контроль над Лачинским коридором является ее прямым обязательством", "российские миротворцы перестали контролировать Лачинский коридор".

Росіяни вирішили відповісти Вірменії у своєму стилі. По-перше, вони заявили, що без їхніх “послуг” мир у регіоні так і не настав би: "МИД России назвал неприемлемой критику миротворцев в Лачинском коридоре", "российские миротворцы вносят ключевой вклад в обеспечение безопасности".

По-друге, російська інформаційна машина активно взялася лити бруд на самого Пашиняна та розповідати росіянам і вірменами, який Пашинян поганий і антиросійський.

Основне звинувачення – Пашиняна призначили західні країни, щоб ліквідувати вірменську державність (ми таке неодноразово чули й про українських керівників — ред.): "Никол Пашинян возглавил Армению в соответствии с планом зарубежных кураторов, заинтересованных в ликвидации этой страны", "Правительство Армении во главе с Пашиняном подчиняется западным силам", "ключевой задачей данного политика является ликвидация Армении руками ее давних противников (Баку и стоящей за ним Анкары)", "Пашинян поставлен Лондоном, чтобы ликвидировать Армению. Сейчас проводится колоссальная работа, чтобы это сделали Турция и Азербайджан" – типові тези російських пропагандистів. Звучить до болю знайомо, хіба ні?

Російські міжнародні псевдоексперти доводять, що саме Росія стоїть на варті національних інтересів Вірменії. Росіяни та їхні друзі протидіють таємним планам знищення Вірменії, які реалізовує підступна західна маріонетка Пашинян: "Пока реализации планов препятствуют сдерживающие силы, в том числе Иран и Россия, но нацеленность Запада на устранение Армении Хазин считает очевидной".

Пропагандисти бідкаються, що у Вірменії немає сильної антипашинянської опозиції: "Если бог хочет наказать человека, он лишает его разума. Армян лишили разума. Там полное отсутствие каких бы то ни было политических сил. Если в Азербайджане еще есть оппозиция, пытающаяся предотвратить самоубийственную политику, то в Армении таких вообще не осталось". Відсутність проросійської опозиції до Пашиняна загрожує існуванню Вірменії як незалежної країни: "Отсутствие достаточно сильной оппозиции Пашиняну также вредит Армении и ее перспективам".

А оскільки вірмени страждають через прозахідність свого керівництва, життя налагодиться лише після зміни курсу та приходу до влади проросійських сил: "Без внешнего вмешательства в Ереване неминуемо придут к власти пророссийские силы".

Відстежуйте тренди російської дезінформації на нашому інтерактивному дашборді "Деза Війни"

Методологія

Ми зібрали всі матеріали з російських та окупаційних сайтів (~20 тис. новин), які завантажились для традиційного моніторингу дезінформації. До кожного абзацу застосували алгоритм автоматичного визначення тем. Серед цих тем (груп схожих за змістом матеріалів) визначили ті, що стосуються війни або її наслідків для Росії. Далі отримали дані для кожного матеріалу на сайті щодо згадок певної теми. На цих даних та прикладах абзаців з теми і будували висновки.

Сайти: tass.ru, lenta.ru, russian.rt.com, riafan.ru, life.ru, aif.ru, donbasstoday.ru, news-front.info, slovodel.com, kommersant.ru, ruinformer.com, politnavigator.net, sevastopol.su, naspravdi.info, politobzor.net, dni.ru, kafanews.com, dnr-pravda.ru, antifashist.com, anna-news.info, c-inform.info, vsednr.ru, doneck-news.com, rusdnepr.ru, 3652.ru, time-news.net, lugansk1.info, comitet.su, odnarodyna.org, nefakt.info, meridian.in.ua, xvesti.ru, dnr24.com, sobytiya.info

дезінфомонітор росзмі дезінформація

Знак гривні
Знак гривні