М

Мародерство, депортації, погрози підірвати дамбу. Що зараз відбувається в Херсоні

"Зрозуміти, що робиться в їхніх "сутінкових" мізках, достоту неможливо".

ТЕКСТИ поспілкувалися щодо поточної ситуації на окупованому правобережжі Херсонщини із заступником директора Центру близькосхідних досліджень Сергієм Даниловим.

Його інституція реалізувала низку освітніх і дослідницьких проєктів на Херсонщині, а зараз ретельно відстежує ситуацію на окупованому українському Півдні.

— Окупанти говорять про евакуацію мирного населення, але мені здається, тут доречніше вжити слова “виселення” чи “депортація”. Чи правильно я розумію те, що відбувається зараз на Херсонщині?

— Так, до цього, що зараз роблять росіяни на окупованих територіях, можна підібрати безліч термінів. Мені розповідали про випадок, коли люди сіли в “евакуаційний” автобус, щоб просто виїхати на лівий берег Дніпра, де в них була дача. Домовилися, що дорогою вийдуть, але попри домовленості та прохання їх не випустили
з автобуса й завезли аж до Криму. Фактично — насильно депортували. Знаю також, що насильно вивозили комунальників, представників інших служб. Росіяни вимагають виїхати, але херсонці не погоджуються, намагаються якось відмовитися. Є історія з дітьми, яких нібито вивозять на відпочинок у російські регіони. Це розпочалося вже давно й триває досі — вивозять окремо і з батьками, мотивуючи небезпекою. Хоча дехто виїжджає добровільно. Це колаборанти, які бояться наступу українських військ. Виїжджають також ті, хто лякається можливих руйнувань через бої при звільнені.

Знімок екрана 2022-10-22 125945.jpg

Росіяни демонтують обладнання нещодавно відкритого відділення одного з російських банків у Херсоні

Херсонці неодноразово, поки це було можливо, здійснювали акції мирного спротиву окупантам.

— Скільки нині вже виселено / депортовано людей?

— Окупанти називають різні цифри: від 900 до 6 тис. осіб, але я їм не дуже довіряв би. Хай там як, сьогодні на правому березі окупованої Херсонщини проживає менш ніж половина від довоєнної кількості населення.

Зараз також у Херсоні й у регіоні загалом відбувається глобальне мародерство. Вивозять обладнання з торгових мереж, навіть кабелі та розетки, вивезли сучасне медичне обладнання з онкодиспансера, на яке скидалися міжнародні донори та місцеві громади, й далі потрошать заводи. Усім цим займаються саме військові.

— Наскільки реальним може бути сценарій підриву окупантами Каховської ГЕС?

— Важко зрозуміти, що відбувається у їхніх сутінкових мізках. Але можна констатувати, що внаслідок підриву постраждає саме окупований ними лівий берег Дніпра. Ще одне — воду з Каховського водосховища постачали не лише до Криму, а й до всього нині окупованого півдня. Вона доходила аж до Бердянська, де була мережа каналів. Якщо з водосховища спустять воду, його рівень знизиться, вода перестане поступати не лише до Криму, а й по всіх регіонах на півдні, які вони окупували. Фактично, це буде постріл окупантів собі в ногу.

— Які цілі переслідують окупанти цим виселенням?

Думаю, що, як завжди, в них є кілька цілей. Так, вони не можуть зламати опір людей на окупованих територіях, тому хочуть виселити всіх, можливо, навіть змінити етнічний склад населення. Замінити українців на завезених росіян. Паралельно це демонстрування себе як захисників ними ж окупованого населення. Зробити людей заручникам, щоб вони сприймали російську армію як таку, що їх захищає. Ще одна мета — створити живий щит з цивільних для перекидання російських військових. Ну і якщо вже справи в окупантів підуть зовсім погано і їм доведеться тікати, то щоб це не мало геть поганого вигляду, як було на Харківщині, легше прикритись якоюсь пропагандистською історією зразка порятунку людей. До того ж не можна виключати планів завдати тактичного ядерного удару по українських частинах, які наступатимуть. Повторюся, важко зрозуміти, що робиться в їхніх мізках.

росія україна окупація херсон

Знак гривні
Знак гривні