В

Вихід з оперативної паузи, контрнаступи України на Херсонському напрямку. Фронтовий огляд 11—18 липня. Карти

Упродовж тижня Україна контратакувала на Херсонському напрямку й далі знищувала тилову інфраструктуру окупантів. Оголошена “оперативна пауза” російських військ завершилась активізацією атак на Слов’янському напрямку. Водночас знищення тилової інфраструктури окупантів почало давати результатизменшення обстрілів з реактивної та ствольної артилерії. Росія також вимушена передислоковувати свої бази на більшу відстань від лінії фронту, що значно збільшує логістичне плече.

Харківський напрямок

На Харківському напрямку впродовж тижня тривали обстріли міста та його околиць, але штурм російська армія здійснювала лише в напрямку Дементіївки. Раніше атаки та штурми були по всій лінії фронту на цій ділянці.

Слов’янський напрямок

На Слов’янському напрямку відновився штурм Долини, Мазанівки та Краснопілля. Водночас можна припустити що територія біля Дібровного та на північ до Вірнопілля або звільнена, або перебуває в “сірій зоні” — достаменної інформації немає, хоча раніше ми припускали, що ці території окуповано.

Краматорський напрямок

На Краматорському напрямку російська армія відновила спроби штурмувати позиції України, наразі безуспішно.

Мета росіян на півночі — окупувати Білогорівку, тому щоб її оточити, російські війська штурмують Григорівку. На південному сході цього театру їхньою метою є прорвати нашу лінію оборони й вийти на найближчі підступи до Сіверська та/або перерізати лінії постачання Бахмут — Сіверськ. Наразі ці намагання безуспішні.

Українська армія займає вигідні рубежі оборони: на висотах між Берестовим і Сіверськом з однієї сторони, а з іншої — на трасі Бахмут — Лисичанськ на відрізку від Бахмута до Нагірного.

На півдні цього сектору російська армія шукає слабкі місця в лініях оборони України та намагається атакувати із Доломітного в різних напрямках, також безуспішно.

Відповідно до зведень Генерального штабу України можна припустити, що українські війська утримують Верхньокам’янку. Точно не відомо хто саме утримує Спірне, селище з символічною в цьому контексті назвою, — інформації звідти немає.

Маріупольський напрямок

На маріупольському напрямку Збройні сили України утримують рубежі, невідома лише доля Микільського та його околиць. Раніше можна було припустити, що Микільське перебуває під контролем української армії, але нині цю територію або захопили окупанти, або вона перебуває в “сірій зоні”.

Херсонський напрямок

На Херсонському напрямку українська армія продовжує наступальну операцію, зараз відновлено контроль над Олександрівкою.

Точно не відомо де саме проходить лінія фронту в районі Киселівки і хто безпосередньо контролює сам населений пункт — це головна лінія наступу на Херсон.

Зважаючи на кількість пожеж, у цьому районі активно працює й українська, й ворожа артилерія, також упродовж тижня було знищено склади та командні пункти окупантів у Новій Каховці, Херсоні та його околицях.

Криворізький напрямок

На півночі Херсонської області Збройні сили України також здійснюють наступальну операцію. Українська армія зберігає плацдарм на лівому березі Інгульця — біля Білогірки — й обстрілює дорогу Берислав — Білогірка, що помітно з кількості пожеж навколо цієї траси.

На півночі ЗСУ наступають на Архангельське та його околиці. На березі Дніпра — штурмують російські позиції біля Золотої Балки.

Через обстріли зі сторони української артилерії та знищення баз постачання окупантів утримання раніше зайнятих тут рубежів може стати складним завданням для російської армії.

Також, за неофіційною інформацією, українська армія здійснює штурмові дії в напрямку Великої та Малої Олександрівки.


Матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety . Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження» та Європейського Союзу».

війна військові огляди хід війни карти Карти війни

Знак гривні
Знак гривні