У

У новинах в Росії постійно "вичерпуються" ракети. Це не заважає повсякчас обстрілювати Україну

"Бойові дії завершаться через тиждень", "за 10 днів Путін сяде за стіл переговорів", "запас високоточних ракет / літаків / вантажівок / контрактників уже вичерпано", "у Росії більше немає грошей на виплати солдатам", - з початку березня чуємо ми від українських та іноземних коментаторів. Проте коли на п’ятому місяці масштабного вторгнення офіційні чиновники та експертні кола й далі сіють наратив про швидку перемогу через міфічне "виснаження ворога", це викликає щонайменше подив. Як змінилися прогнози й підходи до оцінок в інфополі – у суб’єктивному погляді ТЕКСТІВ.

За нинішньої інтенсивності бойових дій росіянам буде дедалі важче воювати й інтегрувати окуповані території, бо хоч би яким був ресурс, він усе одно вичерпується. Так напередодні оцінила перспективи подальшого розгортання бойових дій заступниця міністра оборони Ганна Маляр. У Росії вже недостатньо реальної боєздатності частин і сучасної техніки та високоточної зброї, вони розконсервовують зброю 1960-1970-х років, заявив в інтерв’ю виданню Bild радник голови Офісу Президента Михайло Подоляк. Наявної техніки в росіян вистачить на 1-2 місяці бойових дій, стверджує азербайджанський військовий аналітик Агіль Рустамзаде.

Ці повідомлення можна було б назвати "оптимістичними новинами", якби такі або схожі прогнози й оцінки не давали впродовж ледь не всього часу вторгнення. Якщо читати лише заголовки, як це роблять багато пересічних споживачів інформації, то може здатися, що запаси росіян уже давно пора розглядати під мікроскопом. Це не так.

ТЕКСТИ проаналізували стрічки новин за останні 133 дні й обрали понад 60 окремих меседжів, які як прогноз чи оцінку ситуації просували інформацію про "плачевний стан" армії окупанта, її окремих складових, а також про те, що ресурси "ось-ось вичерпаються" з натяком на швидку й відносно легку перемогу наших військ. Нас цікавили передовсім посили за ключовими фразами "в Росії / росіян закінчуються / вичерпалися / залишилось / не залишилось…" в оцінках і прогнозах українських і міжнародних експертів та офіційних посадових осіб. Цілком імовірно, що меседжів і спікерів могло бути більше, ми не претендуємо тут на вичерпність.

Усе закінчиться швидко

Є дві основні історії, які періодично випливають у медіа, генеруючи шалений трафік для ютуб-каналів і сайтів національних та регіональних ЗМІ. На безумовному першому місці за частотою згадок – наратив про "високоточні" ракети, які в росіян "закінчуються" чи не з першого дня вторгнення. Хоча в міста та села й досі регулярно прилітає з найрізноманітніших місць (з кораблів і літаків, з Чорного та Каспійського морів, з територій Росії чи Білорусі) – спроби порахувати залишки, пожартувати щодо використання старих радянських запасів, спрогнозувати, на скільки днів ще вистачить ракет, – не припиняються й на п’ятий місяць війни. Крім ракет, у Росії також, відповідно до повідомлень, "вичерпуються" вантажівки, безпілотники, люди, танки й боєприпаси.

Популярним у перші тижні (але іноді згадують і досі) був також наратив про швидке завершення кампанії через виснаження людського й фінансового ресурсу, неготовність до довгої операції, стрімке закінчення запасів зброї, закордонних комплектуючих тощо. Звісно, ресурси закінчуються, а про проблеми з новими вояками регулярно пишуть і самі російські ЗМІ. Проте, ні за 1-2 дні, ні за 2-3 тижні, ні за 1-2 місяці війна, як бачимо, через це не завершилася. Хоча в певні періоди росіянам давали "від сили 7-10 днів" і вітчизняні, й західні експерти.

А найбільш реалістичними вважають оцінки у 6-12 місяців або, можливо, і в кілька років. Причина – майже невичерпний ресурс ворога, передусім 5-10 кратна перевага в техніці (див. наш проєкт "Вогняний вал"), 2-3 кратна перевага в людях, а старі радянські ракети (яких тисячі), як свідчить практика, завдають шкоди об’єктам в Україні незгірше за сучасні високоточні. Безумовно, наші удари по логістичних ланцюжках, особливо з використанням новоприбулої західної зброї, завдають збитків ворогу. Проте до перелому в ході війни ще дуже далеко.

Зараз, наголосимо, для подальшого наступу на Україну формується нове ударне угруповання у Західному військовому окрузі РФ.

Оцінити розмір російської армії можна у нашому проекті Орда. Структура російської армії та підрозділи, залучені в Україні

Ніхто не залишився осторонь

Хто просуває ці надоптимістичні настрої? Насамперед офіційні цивільні спікери влади (передовсім Олексій Арестович), Головне управління розвідки Міноборони, західні розвідники, колишні західні військові, вітчизняні й іноземні військові експерти. Іноді, звичайно, йдеться про перекручення змісту коментарів у медіа, але часто про надмірну оптимістичність говорять прямі цитати.

Ось кілька прикладів суперечливих прогнозів та оцінок, які давали за цей час.

26 лютого нардеп Олексій Гончаренко у своєму телеграм-каналі повідомив, що війна обходиться Росії в 20 млрд доларів на день, ракет вистачить максимум на 3-4 дні, зброї фізично не вистачає, а заводи візьмуться її виготовлять не раніше, ніж через 3-4 місяці. "Завдання – вистояти ще 9 днів", — написав нардеп. Цього самого дня на вечірньому брифінгу Олексій Арестович заявив, що Росії залишилася "доба-дві".

Наприкінці лютого експерт Олег Жданов говорив, що російська армія вже виснажила весь наступальний потенціал, а оперативну паузу – поки Росгвардія відловлюватиме нових вояків – заповнюватиме Білорусь. 4 березня один з керівників Bellingcat Христо Грозєв заявив, що резервів армії Путіна вистачить "до неділі" (6 березня). Згодом він, щоправда, уточнив, що йшлось саме про резерви, наявні на території України, а доставлення додаткових буде "логістичним жахіттям". Проте це уточнення навряд чи мало таке масштабне покриття, як попередня "сенсація".

Про те, що "агресор використовує проти мирної України свої останні військові резерви" та що "окупанти майже повністю вичерпали свій потенціал в Україні" 8 березня заявляли в Центрі протидії дезінформації при РНБО. 12 березня свої мемні "2-3 тижні" давав росіянам Арестович. "Після того вони стануть, як зайчики", — говорив радник голови ОП. "У Росії закінчуються деякі види озброєнь, оскільки війна в Україні триває понад два тижні", — писала в цей самий час Financial Times з посиланням на власні джерела. Про те, що в російському угрупованні закінчуються боєздатні солдати, писала також німецька Die Welt.

15 березня генерал США у відставці Бен Годжес став відомим в Україні, коли в ефірі одного з американських телеканалів заявив, що "через 10 днів росіяни перетнуть точку неповернення, коли вони більше не зможуть вести активні бойові дії в цій війні". Навіть зважаючи на те, що про такі строки генерал говорив "за умови інтенсивного постачання зброї Україні" з боку США, оцінка все одно видавалася, м’яко кажучи, надто оптимістичною.

Один із схожих наративів поширили й ТЕКСТИ: американський експерт з логістики Трент Теленко прогнозував, що за 1,5-2 місяці в росіян закінчаться справні вантажівки через їхню нещадну й неправильну експлуатацію. Очевидно, що наразі цього не сталося, хоч аргументи експерта були дуже переконливими. Та зазначимо, що росіяни через два тижні після цього прогнозу пішли з нашої півночі, де їм доводилося підвозити запаси довгими автомобільними шляхами. Та все ж їхній автопарк справно функціонує на менших дистанціях.

Про те, що до завершення гарячої фази війни лишається "два-три тижні" говорив колишній російський політик, який проживає в Німеччині і якого часто використовують як "експерта з питань Росії" українські телеканали — Альфред Кох. "Принаймні один військовий аналітик, якого я поважаю, сказав наприкінці минулого тижня, що в російських сил вторгнення залишилося близько двох тижнів, перш ніж серйозні проблеми з матеріально-технічним забезпеченням і постачанням змусять Путіна сісти за стіл переговорів. Я сподіваюся, що це правда", — писав він в одному з березневих матеріалів.

Коли вже закінчаться ракети

Чому російські ракети закінчаться не так швидко, ТЕКСТИ з допомогою експертів детально описували в проєкті "Летюча смерть". Коротко – суть полягає в тому, що росіяни використовують різні типи ракет з різною інтенсивністю, а з відкриттям "радянських" запасів говорити про залишки взагалі немає сенсу – "погріб" достатньо повний, щоб іще довго по нас гатити.

Утім, експерти й чиновники хочуть поширювати надію, а тому постійно розповідають про те, що "високоточні ракети закінчуються". Зазвичай медіа – а отже, й читачі / глядачі – ігнорують другу частину цієї фрази: "… тому ворог б’є менш точними радянськими, яких у нього в надлишку". А в медіаполі складається враження, що запаси ось-ось зійдуть нанівець. Тому ми вирішили відтворити деякі з цих повідомлень в інфографіці й накласти на таймлайн повідомлень про ракетні удари.

timeline.jpg

Повідомлення про зменшення кількості ракет не обов'язково означають зменшення інтенсивності обстрілів

Також цікавим є графік google-trends, який показує, що інтерес користувачів до кількості / залишків ракет росіян поступово згасає (пік 29 квітня пов’язаний, вочевидь, з ударом по Києву). А тому цілком можливо, що експертам і медіа варто пошукати іншу трафікоутворюючу тему.

Час змінити підхід

Оптимістичні повідомлення у перші дні війни варто розглядати як частину захисного механізму українського суспільства. Такі повідомлення від різних експертів важливо вважати скоординованою кампанією: скоріше вони озвучували те, в що хотіли вірити – а суспільство теж в це хотіло вірити і сприймало "на ура". Тоді ця віра у швидку перемогу над недолугим ворогом зупинила вторгнення й дозволила відбити значні території. Цей факт, помножений на захоплення українським опором, тиражоване світовими ЗМІ, спонукав Захід поставляти все потужніше озброєння. І зараз ми маємо ті ж самі Хаймерси, про які не могли мріяти на початку війни. Але таке зневажливе ставлення до ворога має й інший ефект – значна частина українців психологічно не готова до того, що ворог може й далі наступати. І що доведеться воювати, умовно кажучи, "всім" – а до перемоги ще не близько.

інформаційний фронт росія армія експерти ракети

Знак гривні
Знак гривні