Н

"Наша дитина має знати українську". Родина з Лисичанська створила й розвиває дитячі ютуб-канали

Після окупації міста у 2014-му батьки вирішили: їхня дитина має вивчити українську. Брак україномовного дитячого контенту взялися заповнювати самі – і створили вже понад сотню мультфільмів на власному ютуб-каналі.
"Спершу раділи кожному перегляду… Їх було небагато, сотню набрали – й почувалися щасливими: як багато людей подивилося, що ми намалювали…", – сміється Сергій Тученко, засновник україномовного ютуб-каналу "Хмаринка", який нині має 35 тис. підписників.

Сергій і його дружина Альона виросли на сході України, змалку розмовляли російською, але сьогодні знають і популяризують українську та з 2017 року створюють мультфільми для найменших.

Їхній канал називається "Хмаринка" – обрали слово, похідне від прізвища родини – Тученко.

Українська для сина

У 2014 році, під час окупації рідного Лисичанська, у подружжя Тученків народився син Максим. Разом з батьками малюк кілька днів переховувався в укритті від обстрілів. У місті не було світла, води та газу. Коли Сергію надійшло повідомлення від товариша, що над Лисичанськом майорить український прапор, вони зраділи та вийшли на вулицю привітати військових.

Саме тоді Сергій і Альона зрозуміли, що їхня дитина має з раннього віку чути українську мову, вивчати та вільно володіти нею.

Коли Максимові виповнилося три, батьки вирішили створити для нього просту україномовну анімацію, бо виявили, що українськомовних мультфільмів для малюків було зовсім мало.

Сергій – енергетик, Альона – економістка. Навичок у створенні відеороликів ні в кого з них не було. Просто одного дня вирішили спробувати себе в чомусь новому.

– Я далекий від анімації та мультиплікації, та й узагалі від творчості. Дружина працює в соціальній сфері, – каже Сергій. – Тож опановували мультиплікацію та покращували українську мову вже в процесі роботи.

Звук записували на мікрофон звичайної вебкамери, без додаткового обладнання. Сергій переглянув в інтернеті, як робити мультики і яке програмне забезпечення для цього потрібне.

Каже, що хоча то були примітивні анімаційні ролики, але син дивився їх із великим задоволенням та інтересом. Тоді й вирішили викласти свій дебютний мультик в інтернет – подумали, що, можливо, хтось інший також шукає українськомовну анімацію для своїх дітей.

Це був перший мультфільм Тученків про трактор, що везе цифри.

Спочатку були лише десятки переглядів – від друзів і рідних. Та за кілька тижнів помітили, що кількість переглядів зростає. Сьогодні цей дебютний мультфільм зібрав 13 тис. переглядів. Тученки почали отримувати багато схвальних коментарів і відгуків. Люди підтримували аматорів та просили продовжувати.

– Там погана якість, мультик рипить і хрипить, – згадує Сергій. – Коли переглядаю його зараз, то й сам дивуюся, як він набирав перегляди, як його дивилися. Напевно, був попит на український контент.

А у 2019 році родина Тученків переробила цей мультик, узявши за основу ті самі вірші та вдосконаливши якість. Нині він набрав 630 тис. переглядів.

З тата – анімація, з мами – сценарій

Так канал і почав розвиватися. Згодом придбали мікрофон і нове програмне забезпечення, щоб робити кращий звук.

Усе робили самотужки. Серед обов'язків Сергія були технічні питання – створення анімації, монтаж, накладання голосу та музики на зображення. Альона займалася написанням сценаріїв та озвученням. Згодом, коли Максимко підріс, глядачі почали чути і його голос у мультфільмах. Першим досвідом сумісної роботи з батьками було озвучення заставки каналу. З шести років Максим уже сам зачитував текст. Батько каже, що сину це вдавалося досить легко, він добре все запам'ятовував. Перезаписували декілька дублів і обирали найкращий.

Максим озвучує мультфільм
Максим озвучує мультфільм

Канал розвивали через соціальні мережі, де закликали людей підписуватися, а ідеї для подальших сюжетів часто "позичали" в сина. Коли створювали мультфільми, то орієнтувалися на вподобання маленького Максима. У міру розвитку сина змінювалися і його захоплення, й тематика мультиків.

У коментарях авторам вказували на помилки:

– Бувало, люди писали: "Отам помилка, там також, а ви ще дітей навчаєте". Але ми не навчаємо, ми не педагоги. Ми створювали відео для своєї дитини й паралельно вчили мови її та вивчали самі. Кому подобалося – ті дивились", – розповідає тато Максима.

Ми створювали відео для своєї дитини й паралельно вчили мови її та вивчали самі

Більшість створених родиною мультфільмів – пізнавальні: про тварин, види транспорту, фігури, географію України тощо. На своєму каналі мультиплікатори також розміщують казки Сашка Лірника, які він публікує на власних сторінках.

Найпопулярніші, за словами Сергія, ролики про космос, про пори року та фігури. Зараз на каналі Тученків понад 100 корисних мультиків. Багато переглядів має відео про державні символи України.

– Коли Максим пішов у перший клас, першого вересня їм у школі показували цей мультик, хоча не знали, що Максим є частиною команди, яка його створила, – сміється Сергій. – Він прийшов додому й каже: "А ми сьогодні у школі Хмаринку дивилися", – розповідає Сергій. — Інші навчальні мультфільми також показують у школі.

Канал монетизовано, але заробляють на ньому не більш ніж 20 доларів на місяць. Сергій каже, що основний прибуток залежить від кількості переглядів відео й реклами. У випадку родини більше коштів витрачають на саме створення контенту – близько 6 тис. грн на один мультфільм.

– Окрім того, що україномовний сегмент вужчий, у ютубі є ще й обмеження на дитячий контент, тому монетизувати свою роботу непросто, – говорить лисичанин. І додає, що для них це не заробіток, а хобі і спосіб висловити позицію своєї родини.

У серпні 2021 року Тученки створили ще один канал – науково-популярний “Хмаринка Science”, який сьогодні налічує понад 7 тис. підписників. Сергій каже, що космос та наука – його захоплення, тому хотів спробувати себе й у цьому. Спочатку планував розповідати про новини та досягнення науки, співпрацює з сайтом Nauka.ua, який надав дозвіл використовувати свої матеріали. У наукових цілях дозволяє використовувати власний відеоряд і NАSA.

Тобто Сергій моніторив інформацію, відбирав матеріал і робив монтаж. Декілька відео власник каналу сам озвучував, інші професійно озвучила студія Radio Sound.

– Російськомовних каналів дуже багато на цю тему, а україномовні знайти важко. Ми рівняємося та товаришуємо з українським каналом Vsesvit.ua, – розповідає Сергій. – Але все одно два-три канали не можуть охопити всі теми, тому кожному вистачає, у кожного свій шматочок, а у глядача – вибір, що дивитися.

Евакуація з другої спроби

Зараз родина перебуває на Хмельниччині, а все обладнання для роботи залишилося в Лисичанську, який щодня обстрілюють ворожими снарядами. Сергій аналізує ситуацію та жалкує, що не забрали хоча б жорсткі диски з комп'ютера, які не займають багато місця.

Тученки залишили місто з другої спроби. Перша була вранці 24 лютого. Тоді в родини вже було зібрано тривожні валізи. Склали все в машину й поїхали. Дорогою слухали новини по радіо, а коли доїхали до Лимана, що на Донеччині, зрозуміли, що всю територію України обстрілюють. Вирішили, що ніде немає безпечного місця, й повернулись у Лисичанськ.

Сиділи в підвалі батьків, у якому ще у 2014 році ховалися від снарядів з місячним Максимом.

Потім уже виїздили з Лисичанська одним з останніх евакуаційних потягів (перш ніж ворог пошкодив колії). Узяти багато речей не змогли. Щоб поміститися, люди залишали валізи на вокзалі. Їхали втрьох на верхній полиці, вдесятьох у купе.

Думали, що через декілька тижнів повернуться додому, а тепер розуміють, що, можливо, повертатися вже буде нікуди.

Розуміють, що, можливо, повертатися вже буде нікуди

Але Сергій та Альона вирішили не кидати улюблену й таку важливу для країни справу. Залучають волонтерів і фрілансерів, яких підшукують через спеціальні сервіси для фрілансу, а також за рекомендаціями знайомих. За допомогою постів у соціальних мережах збирають кошти на нові проєкти.

Так нещодавно випустили новий мультфільм про незламність українського духу – про Острів Зміїний, за мотивами казки Дари Корній. Збирали гроші, щоб реалізувати свою ідею, більшість фінансування надійшло від волонтера каналу з Хмельницького Олега Ровінця.

Фрілансери малювали сюжет і писали музику. За Сергієм і дружиною залишалися коректорська та редакторська робота.

Дуже підтримав родину волонтер каналу з Хмельниччини Олег Ровінець, який допомагав з каналом раніше, а з початком повномасштабного вторгнення Росії покликав їх до себе у Хмельницький, допоміг влаштуватися й підшукав тимчасове житло.

На "Хмаринці Science" родина разом з фрілансерами створює фільм про подорож на край всесвіту, який, як зазначає Сергій, є аналогом одного з фільмів National Geographic. Але за основу взято власні відеоряд і текст.

Також незабаром світ побачить ще один сучасний патріотичний мультфільм про пташку зі сталі – захисницю Маріуполя, яка перебуває в полоні.

мультфільм українська мова YouTube-канали

Знак гривні
Знак гривні