Щ

Що пише російська пропаганда в Telegram-каналах на нещодавно окупованих територіях

Більшість російських Telegram-каналів на тимчасово окупованих територіях України та у регіонах, де йдуть бойові дії, були створені 24 лютого або трохи пізніше, в день початку тимчасової окупації певних регіонів армією РФ.

Досліджувані телеграм-канали мають тенденцію “злиття” з російським інформаційним полем: транслюють російську пропаганду з невеликими вкрапленнями оригінального локального контенту. Поряд з лінією російської пропаганди циркулюють «локальні» фейки та використовуються звичні для пропагандистів засоби введення читачів в оману: емоційність, маніпуляція інформацією, публікування свідчень невідомих людей, які передають вигідні меседжі тощо. У викривленій реальності російських пропагандистів, що відображена в їхніх телеграм-каналах, саме ЗСУ, а не армія РФ, нищить будинки та вбиває мирних людей, тоді як росіяни лише визволяють їх і розвозять гуманітарну допомогу.

Хто потрапив до нашої уваги? 

Ми дослідили близько двох десятків телеграм-каналів з аудиторією від кількох тисяч до 1,6 млн користувачів. Серед них як канали у регіонах та містах, де тривають або йшли бої (Харків, Чернігів), так і в тих, що були тимчасово окуповані чи залишаються в окупації досі.

На основі даних ресурсу Telegram Analytics
На основі даних ресурсу Telegram Analytics

Про що пишуть з початком війни 

Більшість повідомлень в усіх телеграм-каналах можна згрупувати за кількома темами:

1.«Перемоги російської зброї»

У перші дні вторгнення головним меседжем була деморалізованість українських воїнів. Усі канали безперервно транслювали «перемоги» російської армії та угруповань "ДНР" і "ЛНР", показували полонених та захоплену українську техніку. Причому з наголосом, що це техніка, яку Україна отримала від західних країн, і тепер вона стала частиною військової машини РФ і сепаратистських угруповань. Регулярними й на початку війни, і зараз є відеоролики, в яких начебто «українські полонені» розповідають, що українська влада їх «кинула», закликають скласти зброю, припинити боротьбу.

Типове чергове повідомлення російської влади про ""взяття Маріуполя", хоча в місті залишаються українські воїни
Типове чергове повідомлення російської влади про ""взяття Маріуполя", хоча в місті залишаються українські воїни

Серед «херсонських» та «харківських» телеграм-каналів знайшли чат-ботів, які шукають інформацію про позиції українських збройних сил. Окупанти намагалися просувати ці боти не лише у своїх новостворених каналах, а й у місцевих групах, що існували раніше

Активно применшують втрати російських військ. Про них намагаються взагалі не писати або подавати як прикру випадковість (як було з крейсером “Москва”).

2.Україна “сама обстрілює свої міста”.

Постійно транслюються повідомлення, що ЗСУ «гатить» по «мирних жителях». Нібито ЗСУ обстрілюють Маріуполь та Харків, щоб звинуватити в цьому армію РФ. Особливо розганяються меседжі, що Україна знищує Донбас та мешканців цих територій (власне, це одна з ключових тез роспропаганди ще з 2014 року).

Водночас знаходяться виправдання ударів російських збройних сил по цивільній інфраструктурі. Наприклад, коли пишуть про Маріуполь – говорять, що там були українські нацисти. Ракета по будівлі Миколаївської ОДА – це нібито удар по позиціях націоналістів.

3.Щедрість росіян

Майже кожний російський та проросійський канал розповідає про сотні тон російської гуманітарної допомоги, яку нібито пропонує українцям армія РФ, яка також евакуює мирних українців з-під обстрілів ЗСУ.

Виглядають ці повідомлення приблизно так:

Зокрема, «південні» телеграм-канали агітують евакуюватися до Криму, який «позитивно» змінився після «приєднання» до Росії.

Водночас замовчується інформація щодо гуманітарної допомоги з боку України, як і те, що вона не повністю доходить до тих, хто її потребує. Так само у цих каналах мовчать про випадки захоплення української гуманітарної допомоги російськими військовими.

Цікава ситуація з телеграм-каналами, які орієнтувалися на території, які були звільнені від російських окупаційних військ. Наприклад, чернігівцям продовжують розповідати про гуманітарну допомогу від Росії, але вже на інших територіях. Жодного слова про звільнення від окупантів та пояснень, що відбулося, в таких каналах немає.

3.Створення окремих від України утворень – суб’єктів, які будуть або під «захистом» Росії, або в майбутньому приєднаються до складу РФ.

Найбільше це поширюється серед телеграм-каналів, спрямованих на мешканців Херсонської та Запорізької областей.

Наприклад, пишуть про створення "новоросії" з центром у місті Херсон.

Тим часом мешканці окупованого Херсона повідомляють, що в місті стає дедалі важче виживати, а виїхати з нього на неокуповану територію України – все складніше. Там, де є потужний громадянський спротив діям окупантів, (Херсон, Мелітополь, Бердянськ), у російських телеграм каналах знецінюють його, називають протестувальників провокаторами, погрожують їм. І ці погрози, як ми знаємо зі свідчень місцевих жителів – не безпідставні. Активістів викрадають і катують.

Водночас «херсонські» телеграм-канали дискримінують місцеву українську владу, а в Запорізькій області вихваляють дії нового “гауляйтера міста” Мелітополь Галини Данильченко, яка є ставленицею Росії.

Прийоми пропаганди

Їх можна виокремити декілька.

Підтримка Заходу – нібито нещира і слабшає. Наприклад, повідомлення, що Захід «прокинувся» та припиняє або скоро припинить підтримувати Україну. Також пропагандисти люблять конспірологію про те, що допомога Україні від різних країн – це лише якась хитра гра з підступними планами. Присутні також тези про те, Захід нібито засуджує спосіб ведення війни, коли українці нібито прикриваються живим щитом з людей. І про те, що санкції шкодять передусім тим, хто їх запроваджував, та не завдають сильного удару по економіці Росії тощо

Тлумачення резонансних подій. Тут все відбувається в унісон з російськими ЗМІ та лінією держпропаганди: "різанину" в Бучі чи то українці влаштували самі, чи то придумали, чи то інсценували за підтримки Заходу. Телеграм-канали розганяли багато різних версій подій з метою розмити правду про злочини армії РФ в Україні.

При цьому постяться відео з якимись «свідками», які говорять, що росіяни не коїли звірств у місті, а вбивства – справа рук українців.

Пізніше головним акцентом роспропаганди у цій темі став такий: росіяни нікого не вбивали, це провокація українців та західних спецслужб.

Така ж історія навколо затоплення крейсера «Москва»: коли спочатку говорилося, що це фейк, потім була російська версія про пожежу на кораблі. А після того, як стало неможливо приховувати факт затоплення корабля, почали активно обговорювати, що екіпаж не постраждав та не зазнав втрат. Про зниклих строковиків, яких розшукують батьки, звісно, ніхто й не згадує.

Докладніше про наративи російської пропаганди щодо російсько-української війни читайте у нашій щотижневій аналітиці.

телеграм пропаганда дезінформація інфовійна російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні