І

Інфоволонтер: щоразу, коли заходжу до російського ВКонтакте, здається, що потрапив у звіринець

Інфоволонтерство: як допомогти країні й дістати задоволення від роботи

Поряд зі звичайною війною зараз в Україні на повну відбувається й інформаційна війна українці намагаються доносити окупантам про їхні реальні втрати і військові злочини, які коїть їхня армія. Кількість бійців інтернет-фронту вже, здається, можна порівняти з кількістю учасників реальних бойових дій. ТЕКСТИ поговорили з інфоволонтером Максимом Бабаєвим про його діяльність останніх тижнів.

Максим Бабаєв: Я зараз разом з багатьма іншими волонтерами займаюся ворожими телеграм-каналами, їхнім блокуванням, а також, якщо це так можна назвати, «просвітницькою» діяльністю ВКонтакте. Інформаційний фронт зараз дуже подібний на наш фронт у реальності – він дуже широкий, оскільки є багато соцмереж і застосунків, які люди використовують. Є багато ініціатив, які запущені як державними органами, так і волонтерськими організаціями. Думаю, до цього зараз реально залучені десятки тисяч людей, звісно, волонтери працюють з різною інтенсивністю, але кількість залучених людей просто вражає.

Заблочити Телеграм-канал

Телеграм – це така штука, якою користуються і багато українців, і чимало росіян. Звичайно, там є питання щодо безпечності використання і доступу до даних російських спецслужб. Ворог веде там активну роботу, буквально щодня створюються і наповнюються пропагандою нові канали. Наше завдання і нашої ком’юніті – скаржитися на ці канали та на пости в них, аби примусити адміністрацію їх закрити. Кожного дня з’являються десятки подібних каналів, і їх треба постійно блочити. Іноді ми досягаємо успіху, іноді – ні. Якщо йдеться про дуже великі телеграм-канали з сотнями тисяч підписників, то ймовірність їхнього закриття дуже сумнівна. Але все одно, треба намагатися і це зробити.

Я буквально щодня на власні очі бачу, як досягається якийсь результат. І це дуже класно, тому що інформаційний вплив ворога знижується. Навіть якщо людина витратить у день кілька годин часу, якщо таких людей і їхніх скарг буде багато, відповідно зросте і ймовірність, що телеграм-канали будуть закриті.

Дуже часто зараз пропагандистські телеграм-канали спеціально створюють під якісь окремі речі, наприклад, нібито місцеві локальні канали на підтримку окупантів, для окремих локацій, міст, які намагаються захопити росіяни.

Але йдеться не лише про канали, які були нещодавно створені. Я бачу таку тенденцію, коли телеграм-канали, які до війни були про якісь відсторонені речі, наприклад, про конспірологію, світові «змови», і мали свою специфічну аудиторію, раптом з початком війни перетворилися на пропагандистські зливні бачки. Звичайно, ми намагаємося подібні канали також активно блочити.

Ще одна сфера моєї роботи – це діяльність у ВКонтакте. Це веселіше, ніж працювати у Телеграмі. Там можна дістати зворотну реакцію, можна іноді такого почитати, що хоч діагнози став. Фактично ми самі робимо свідомо із себе таку ботоферму. Завдання навіть полягає не в тому, щоб перетягнути людину на свій бік, а щоб посіяти невпевненість росіян у діях їхньої влади, спровокувати паніку в суспільстві, примусити скуповувати ліки та продукти, ухилятися від армії.

Херсон_тг.jpg

Українізований українськими хакерами російський пропагандистський телеграм-канал

Спочатку ми намагалися скаржитися на ці канали, але зрештою було застосовано потужнішу «артилерію», і їх просто зламали. Були стерті всі проросійські дописи, почалися репости з телеграм-каналу «Ищу своих» з російськими полоненими, постилися наші меседжі.

ВКонтакті весело

Ще одна сфера моєї роботи – це діяльність у ВКонтакте. Це веселіше, ніж працювати у Телеграмі. Там можна дістати зворотну реакцію, можна іноді такого почитати, що хоч діагнози став. Фактично ми самі робимо свідомо із себе таку ботоферму. Завдання навіть полягає не в тому, щоб перетягнути людину на свій бік, а щоб посіяти невпевненість росіян у діях їхньої влади, спровокувати паніку у суспільстві, примусити скуповувати ліки та продукти, ухилятися від армії.

Ну і відповідно є наші хакерські групи, які ламають профілі реальних росіян, і вже інфоволонтери починають працювати з цих сторінок. Отак людина була собі у ВКонтакте «внєполітікі», займалась якимось садівництвом, а тут раптом у неї вся стіна у проукраїнських дописах. Тож її френди по ВК обурюються, типу що ти таке постиш, за це ж статтю можуть дати. Ну я так собі думаю, що вони потім між собою порозуміються, росіяни ж (сміється). Але, звичайно, працювати треба не в лобову, приховано.

Завдання полягає в тому, щоб посіяти невпевненість росіян у діях їхньої влади, спровокувати паніку в суспільстві

Зізнаюся, я дістаю певне задоволення від цієї роботи. Щоразу, коли заходиш у російські групи у ВКонтакте, таке враження, що потрапляєш у звіринець.

Загалом я дійшов висновку, що в росіян є якась своя «правда». І хоч вона немає нічого спільного з реальністю, вони за неї чіпляються, і в їхніх мізках її от так просто на справжню правду не заміниш. Тому треба потрохи підривати віру в їхню «правду».

Про їхню «правду». Наприклад, інформація про накладання санкцій багатьма сприймається у такому дусі, що все це несерйозно, все життя жили під санкціями, виживемо і зараз. Але от, наприклад, пишеш їм, що закрили Інстаграм, а там же багато людей заробляли, на що вони тепер житимуть – починають замислюватися.

У ВКонтакте є групи наших інфобійців, які активно закидують росіян фотками їхніх вбитих чи полонених солдат, шерять лінки з інформацією про це. Але, на мою думку, отак напряму це не дуже працює.

Їхня «правда» настільки відрізняється від реальності, що коли бачать інформацію, яка кардинально йде урозріз з їхніми уявленнями, вони блокують вас

Тому наша нинішня робота здебільшого – це робота на підрив їхньої віри в систему і в те, що все у них буде добре. Ну і, звичайно, є ще реальність, в якій приходять реальні труни з України – її дедалі важче приховувати.

А загалом нам цю роботу доведеться робити й після війни. Її не можна кидати, ми повинні довести її до кінця. Або, принаймні, поки вони не від’єднаються від інтернету взагалі (сміється).

Увага!!! Інструкцію, як приєднатися до інформаційного фронту, можна переглянути ТУТ.

інфовійна росія контрнаступ вконтакті

Знак гривні
Знак гривні