З

«Зараз лише чутку пустити, що наші наступають – окупанти здриснуть тільки так». Що відбувається на Луганщині

Здається, окуповані райони Луганщини віддані на відкуп колаборантам з "лнр"

ТЕКСТИ поспілкувалися з мешканцями окупованих населених пунктів Луганщини. Впадає у вічі, що, здається, ця територія віддана на відкуп колаборантам з «лнр». Можливо, Росія розглядає можливість приєднати ці території до цього. Проте самі місцеві мешканці, вочевидь, цьому активно опираються.

В’ячеслав, Троїцьке. Орки зайняли колишній райвідділ поліції, перебувають там, зробили свій штаб. Частина знаходиться на прикордонній заставі. Встановили також комендантську годину – з шести вечора до шостої ранку. Зараз поступає інформація, що їздять по селах на Уралі – планують ставити нові блокпости. Чисельність їх невелика, у переважній більшості це "лнрівці". Російських кадрових військових я майже не бачив. Там від них якийсь головний, хто спілкувався з мером, постійно дзвонив у Луганськ. Ще вчора до обіду на сільраді висів український прапор, вони самі полізли, зняли його.

Загалом складається враження, що з людським ресурсом в окупантів зовсім туго. Загалом їх у нас небагато – людей 60 – 80. Всі переважно з «лнр». Заїхали на вісьмох Уралах та з зенітною установкою. Всі одягнуті у військову форму, яка ще за Радянського Союзу була, якісь бушлати.

Чесно, складається враження, що все це робилося для «картинки». Їм треба було просто зайти в населений пункт і показати, що «ось ми тут, це вже «лнр». Судячи з тих розмов, що вони ведуть, думаю, план саме такий – приєднати нас до «лнр».

Настрій людей загалом, що ми – Україна, що все це тимчасово, чекаємо, коли наші прийдуть. Були чутки, що складають якісь списки проукраїнських активістів, по Троїцькому я такого поки не чув.

Я думаю, що і самі окупанти не вірять, що тут буде «лнр». Зараз лише чутку пустити, що наші наступають, вистрілити пару раз у повітря – думаю, вони звідси здриснуть тільки так.

Людмила, Новопсков. Окупаційної адміністрації ще немає, але це, певно, питання часу. Зараз окупанти патрулюють вулиці. Люди кажуть, що це військові з «лнр». Їздять на українських поліцейських машинах, вони якраз зайняли відділок української поліції. Ще декілька днів тому над адміністрацією були українські прапори, зараз не берусь казати. Скільки загалом окупантів сказати не можу.

У Новопскові окупанти відкрили вогонь по місцевих мешканцях

У нас відбулося два мітинги проти окупації. Все було стихійно, збиралися через заклик у соцмережах. Люди вийшли масово, тут ніколи ще так багато не виходило. Були всі знервовані, кричали. Від окупантів вийшов якийсь молодий хлопець, сказав, що вони приїхали нас охороняти. Зрештою вирішили зібратися наступного дня, щоб поговорити, коли вляжуться емоції. Але наступного дня, коли люди лише почали підходити до місця мітингу, по них почали стріляти. Люди спочатку не зрозуміли, що по них стріляють, і продовжували йти. Загалом було поранено чотирьох людей.

275057264_133926209146771_4144022685475142678_n-1.jpg

Поранений у Новопскові. Фото з Фейсбуку

Зараз мешканців нашого міста умовно можна поділити на три групи. Є ті, хто радіє приходу окупантів, є ті, хто за Україну, і вони зараз глибоко нещасні, і ті, хто просто хоче миру за будь-яку ціну.

Зараз з’явилися повідомлення, що хтось складає списки проукраїнських активістів. Особисто я не бачила, але знайомі казали, що бачили подібний список, який був прибитий на стовпі. Хоча якоїсь активності з боку проросійських мешканців я не бачила. Можу сказати, що злякані зараз всі.

росія україна війна

Знак гривні
Знак гривні