В

Війна у вайбер-чатах. Типологія російської дези

Тисячі українців продовжують сидіти у вайбер-чатах – обговорювати війну та отримувати звідти інформацію. А чати месенджера Viber продовжують бути розплідником фейків, паніки та російської дези.

Перечитали понад сотню таких чатів і спробували типологізувати потік дезінформації та схарактеризувати ті процеси, що зараз відбуваються в окремих вайбер-спільнотах.

Стандартні фейки та спроби їх “адаптувати” до регіону

Якщо ви є учасником хоча б одного чату, ви точно чули про людей, що нібито дзвонять у квартиру / на телефон / хочуть вас пограбувати / прослуховують всіх і вся тощо. Стандартний набір панічних фейків в умовах війни став ще потужнішим та має ще більш згубний вплив, сіючи паніку та недовіру до людей.

І хоч подібна загроза завжди є (та й про правила безпеки в інтернеті забувати не потрібно, підозрілими лінками не переходити, з невідомими людьми нікуди не йти та до квартири їх не впускати), проте вони навмисно гіпертрофовані.

З цікавого: подібні меседжі дедалі частіше пересилають у вигляді голосових повідомлень. А їх виявляти та з ними боротись (як адмінам, так і дослідникам дезінформації) відчутно важче.

Про всяк випадок: якщо в повідомленні є заклик до його розповсюдження, то це вже має змусити вас насторожитись. Навіть у воєнний час. Особливо у воєнний час.

Але є й гарні новини: дедалі більше людей мають звичку перевіряти інформацію та навичку обґрунтовано спростовувати фейки.

Та навіть у величезних чатах завдяки своїй уважності виявляють диверсантів, які ставлять дивні запитання.

Тези та аргументи російської пропаганди

Все, що транслює офіційна російська пропагандистська машина, швидко перетворюється на методичку для тисяч російських ботів та їхніх наслідувачів.

Якщо ви хоча б раз відкривали коментарі до посту про війну в Україні ледве не будь-якого більш-менш відомого блогера, то знаєте про вісім років, які ми нібито мовчали та катували дітей Донбасу. А про українців, що вбивають українців, можна почути не тільки на російських телеканалах, а й почитати в релігійному чаті серед ікон та молитов.

Антиукраїнські фейки

Слідом за тезами російської пропаганди чатами несуться фейки. То Зеленський давно покинув Київ, то російські військові рятують бабусю від українських військових, то озброєні націоналісти перетворюються на мародерів та вбивць. За менше ніж тиждень російські дезінфовійська створили їх задосить. І добре, коли вони мають на меті лише підірвати довіру до ЗСУ, а не збирають людей на фейкові евакуації з Харкова чи Києва.

Коли вже не смішно

Окрема категорія популярних вайбер-чатів – чати з мемами та жартами. Найпопулярніші з них – російські. А отже, серед еротичного контенту та сексистських жартів зʼявляються то промо СРСР, то пропагандистські тези, обгорнуті в жарт, то просто відкрита антиукраїнська пропаганда.

Що там в антивакцинаторів?

Якщо ви раніше погано ставились до представників руху антивакцинаторів, то зараз у вас є шанс свою думку трохи змінити. І хоч коронавірус нікуди не дівся, а всі аргументи антивакцинаторського руху все ще не витримують наукової перевірки, проте віра в медичну конспірологію не завжди супроводжує віру в русскій мір.

В абсолютній більшості вайбер-груп антивакцинаторів російська дезінформація швидко баниться адмінами, фейки спростовуються самими ж учасниками, а сумнівні тези викликають активне (проукраїнське) обговорення.

маніпуляція вайбер дезінформація

Знак гривні
Знак гривні