М

Марс у Козорозі. Що астрологи прогнозували про війну на Донбасі і що кажуть про можливий наступ Росії у 2022-му

У попередній статті ми проілюстрували, наскільки далекими від життя виявилися астрологічні прогнози щодо пандемії коронавірусу та вакцин. У цій статті ми проаналізуємо, як різноманітні «звіздарі» в медіа намагалися передбачити закінчення війни на Донбасі, а також поглянемо, що вони говорять про можливий повномасштабний наступ Росії у 2022 році.

Спільний проєкт ІМІ та Texty.org.ua, автор: Олександр Оксимець

Ще раз наголосимо, що астрологія є псевдонаукою, а тому рішення редакторів українських ЗМІ надавати майданчик для висловлення думок різноманітним пройдисвітам — це не журналістика, а профанація і порушення журналістських стандартів.

Скільки астрологів — стільки й варіантів розвитку подій

Прогнози астрологів чомусь часто передбачають цілком різні наслідки, хоча, здавалося би, базуються на тих самих вихідних даних — розташуванні планет та зірок. Крім того, деякі астрологи майже завжди говорять лише про позитив, а деякі навпаки — як усе буде погано.

Характерно, що прогнози вітчизняних астрологів про Україну, найпевніше, будуть більш адекватними і наближеними до реальності, ніж передбачення їхніх російських чи європейських колег, які погано розуміють місцеву соціально-економічну чи політичну ситуацію. Чому так трапляється, якщо всі вони «читають» ті самі зірки і планети, лишається загадкою.

Що ближче до події, то точнішим є прогноз

Набагато легше прогнозувати ті події, про які вже хоча б щось відомо. А тому астрологічні прогнози, коли їх дають поближче до певних подій, є зазвичай більш наближеними до реальності. Однак, коли трапляються раптові потрясіння типу коронавірусу чи подій у Казахстані, виявляється, що абсолютно ніхто з так званих естрасенсів не зміг їх передбачити.

Влад Росс - 2020 год. Попахивает миром (31.12.2019) {Ira5Hc241c0}.png

Прогноз Влада Росса від 31.12.2019. Попахувало миром, а вхурделило пандемією. Але хто ж про це знав у грудні 2019 року?

Якщо про те, як астрологи проґавили пандемію, ми писали у попередній статті, то тут згадаємо лише один характерний приклад про Казахстан.

Нагадаємо, 2 січня цього року там спалахнули найбільші в країні протести, що були спричинені стрибком цін на пальне. За кілька днів до цього, 31 грудня 2021 року, на казахстанському телебаченні виступала російська астрологиня і телеведуча Тамара Глоба (так, це дружина того самого Павла Глоби). Здавалося би, за два дні до відомих подій зірки мали би попередити пані Тамару, але ні — її прогнози містили лише загальні фрази, що 2022 та 2023 роки — дуже важливі роки для Казахстану («тому що це перехід на нову економічну платформу разом з усім світом»). При цьому вона вказувала і на критичні періоди в житті країни, однак жодним чином не згадала про січень, а називала «період з кінця квітня і у травні, а також період серпня і початку жовтня».

Виникає запитання: а що робити, коли прогнози не збулися, але треба тримати міну при поганій грі? Звісно ж, упевнено казати, що саме це ми й передбачали! Саме так регулярно робить «астрополіттехнолог» Влад Росс, творчість якого ми розбирали кілька тижнів тому. Ось і цього разу він уже 5 січня оголосив на сайті «Апострофа», що насправді він чітко передбачив казахстанські події.

Коли ж ми говоримо про довгострокові прогнози (скажімо, на десять найближчих років), то ці «пророцтва» настільки далекі від реальності, що без попкорну через певний час їх читати неможливо.

Наприклад, у 2009 році Павло Глоба прогнозував, що «через 10 лет государства Скандинавии, Прибалтики, Германии и, вероятно, Польши образуют Северный союз. Франция, Италия и Испания объединятся в Южноевропейский союз. А восточно-европейские страны создадут свой блок, куда, кроме Украины, войдут Румыния, Югославия, Болгария, Венгрия, Словакия и Беларусь». Неймовірно (насправді ні), але жоден із цих трьох союзів не був утворений. А, ну і Тимошенко також не перемогла на виборах, але то вже дрібниці.

Павло Глоба - Тимошенко переможе на виборах 2010 року (19.09.2009).jpg

Десять років потому: ні президентки Тимошенко, ні заявлених війського-політичних блоків

А той-таки Влад Росс наприкінці 2010 року навіть вітав українців з тим, що «нам плохо жить осталось ровно 10 лет. С 2010 по 2020 гг. начнется рост экономики, благодаря чему в пределах нашей страны случится новое "китайское чудо"». За 11 років чого тільки в Україні не відбувалося, але тільки не «китайське диво».

Влад Росс - Через десять лет с Украиной случится китайское чудо (for-ua.com) [15.12.2010].png

У «незапамятные времена» Влад Росс передбачав Україні «китайське диво»

Утім, такі довгострокові прогнози давати в якомусь сенсі навіть простіше — навряд чи хтось із читачів через десять років згадає, що прогнозував той чи інший астролог. Особливо якщо він потім у кожному інтерв'ю переконуватиме, що насправді все сталося саме так, як він і казав.

Астрологи про війну на Донбасі та ймовірний наступ Росії у 2022 році

У жодному прогнозі на 2014 рік (див., наприклад, добірки з tsn.ua чи vesti.ua) ви не побачите згадок про анексію Криму, війну на Донбасі чи збиття малайзійського Боїнга. Там будуть переважно розпливчасті загальні фрази про кризовий для України рік. Не треба бути Владом Россом чи переможцем шоу «Битва екстрасенсів», щоб у грудні 2013 року, після початку Революції гідності, коли на вулиці міст вийшли мільйони українців, спрогнозувати подібні речі.

Прогнози завершення війни на Донбасі

Коли війна на Сході таки почалася, чимало астрологів давали оптимістичні прогнози, що вона скоро завершиться. Звідки їм було знати, що у Кремлі припиняти конфлікт аж ніяк не збиралися?

Як ми побачимо далі, всі ці вісім років астрологи регулярно прогнозували завершення війни (іноді додаючи й повернення Криму).

Адекватність астрологічних передбачень щодо подій на Донбасі можна простежити на прикладі згадуваного вище Влада Росса. З 2014 року цей найцитованіший український «астролог» нароздавав десятки прогнозів, що не лише не справдилися, а й часто суперечили один одному. Звичайно, зібрати і проаналізувати ВСІ його прогнози навряд чи можливо (та й чи потрібно?), але ми узагальнили кілька десятків його передбачень у хронологічному порядку.

  1. Варто почати з того, що прогнози не задалися з самого початку: так, на початку січня 2014 року {Революція гідності на цей час у розпалі — Авт.} Росс запевняв ТСН.ua, що наступний рік «буде набагато кращим, ніж попередні п'ять». На його думку, у 2014-му не буде великих потрясінь — вони вже сталися. Загалом багато що може змінюватися у владі, але спокійним шляхом: «Рік Коня починається 31 січня. І якщо Майдан нічого не вирішить до 1 лютого, то, найімовірніше, він мало що взагалі тоді вирішить. Хоча, думаю, що Майдан буде тривалим» {немає навіть натяку на розстріли на Майдані, втечу Януковича з країни та окупацію Криму — Авт.}.
  2. У грудні 2014 року Росс прогнозує (ТСН.ua): «Зараз, поки Марс перебуває у Водолії, зима має бути спокійна. У другій половині лютого 2015 року Марс входить у вогненебезпечний Овен (Овен — це знак війни, Марс — грецький бог війни) і можуть зненацька відновитися перестрілки» {протягом 21 січня — 18 лютого 2015 року тривали не просто якісь «перестрілки», а бої за Дебальцеве — одні з найбільш інтенсивних зіткнень на Донбасі за весь час — Авт.}. Також Росс прогнозує, що ситуація на Донбасі практично ніяк не буде змінюватися до 2017 року, поки Путіна не повалять. Крим, на його думку, вже ніколи не буде українським, водночас на півострів захоче зазіхнути ісламська держава (натяк на Туреччину).
  3. Грудень 2015-го (Обозреватель): «Нинішнє перемир'я — остаточне і безповоротне. Війни вже не буде, будуть лише поодинокі обстріли… У Путіна будуть дуже серйозні випробування в 2017 році. «Я бачу щось подібне до палацового перевороту, в ході якого Путін буде повалений. Найпевніше, це станеться ближче до кінця 2017-го. І ось тоді в України з'явиться реальний шанс повністю повернути собі Донбас… Донбас безумовно буде українським… Я також досить давно кажу, що Крим може стати турецьким... Буде страшна війна в Криму, Туреччині. Це дійсно буде випалена земля. Я знав, що це станеться, але, чесно кажучи, навіть не підозрював, наскільки скоро це може статися... Путін протримається при владі до початку 2018-го… З 2017 року почнеться тотальний крах економіки Росії. Уже наступного року за долар у Росії проситимуть 100 рублів, а то й більше… Росія розвалиться на багато частин, а її європейська частина може навіть приєднатися до України».
  4. Жовтень 2016-го (Обозреватель): Війна на Донбасі закінчиться вже у найближчі три місяці: період з жовтня по грудень — час, коли остаточно настане мир. Донбас матиме статус своєрідної автономії, але доти, доки живий президент Росії Володимир Путін.
  5. Серпень 2017-го (Факти ICTV): Війна на Донбасі стихатиме, а до наступних виборів у 2018-му Путін не дотягне. У 2025 році розпочнеться процвітання України, війна на Донбасі має остаточно затихнути в 2019-му, а змова проти президента Росії, можливо, дозріла вже в серпні 2017 року. «Я не бачу взагалі жодних військових дій на Донбасі після 2019 року (це все пов'язано з тим, що Плутон проходитиме по асценденту України)». Україна і Росія будуть рівноправними партнерами — особливо після 2021-го та 2024 року («тоді Юпітер увійде в знак Тільця»), коли почнуться розмови про вступ України в Євросоюз. Про Путіна: можливо, вже дозріла змова, реалізація якої, найімовірніше, планується на листопад, тоді можливі масові протести і навіть революція. Якщо вірити зіркам, до наступних виборів у 2018 році Путін не дотягне.
  6. Серпень 2018-го (Главред): 2019 рік може стати переломним для нашої країни. До кінця 2019-го воєнні дії на Донбасі можуть послабитися, оскільки «Марс, планета воєнних дій, буде з’єднаний з Сатурном». Загалом 2019 рік буде для України роком сприятливої і позитивної трансформації. Після цього, в 2020 році, повністю припиниться війна, почнеться сильне фінансове зростання і відкриються великі-великі можливості {А як же коронавірус? — Авт.}. Усі негативні процеси, які почалися у нас у 2014 році, мають завершитися в 2020-му.
  7. Жовтень 2018-го (Факти.ua): Не варто найближчим часом чекати і закінчення війни на Донбасі: «До 2020 року я не бачу, щоб у цьому питанні щось сильно змінилося. Тож, за моїм прогнозом, до 2020 року війна на Донбасі не закінчиться. Можливо, в кінці 2019-го підуть якісь хороші зрушення».
  8. Листопад 2018-го (Главред): «Якщо говорити про загрозу подальшої ескалації на морі або широкомасштабної війни Росії проти України, то, за моїми прогнозами, ніякої військової конфронтації не буде. Навпаки, Україну чекає досить спокійний і благословенний грудень».
  9. Грудень 2018-го (Факти.ua): До президентських виборів в Україні змін чекати не варто, мало того, Путін може визнати незалежність псевдореспублік Донбасу.
  10. Березень 2019-го (Апостроф): Путін точно не дотягне далі, ніж 2021 рік, тому що «саме королівська комбінація зірок, яка змінює всі тренди — Сатурн і Юпітер входять у зодіакальний знак Водолія, пов'язаний з Росією, отже, варто очікувати на поворот стратегій, певного вектора розвитку країни». Тобто після 21 грудня 2020 року путінський режим однозначно і безповоротно впаде. «У 2021 році я вже не бачу війни на Донбасі».
  11. Серпень 2019 (Главред): «Зеленський — справді та людина, за президентства якої може закінчитися війна. Збудеться мій давній прогноз про те, що вже 2020 року перестануть стріляти. Залишається сподіватися, що це станеться з першого календарного дня 2020 року. Тому що мій колишній прогноз говорив про те, що, найпевніше, вогонь припиниться в середині наступного року».
  12. Січень 2020 (Апостроф): У 2020 році війну на Донбасі буде закінчено («Стрільби не буде. Все буде по типу Кіпру»), а на лінії розмежування встановиться довгий період перемир'я; Путін надто довго не затримається при владі. У 2021 році у нього можуть виникнути проблеми, коли Уран, символ великих переворотів, увійде в «дім влади» Росії і може просто скинути весь його клан. «Ми не побачимо "Єдину Росію", а білий ведмідь буде битий на виборах восени. Є ознаки певного бунту, коли народ скрізь, не тільки в Москві, а й у Пітері вийде і почне бунтувати». 2022 рік — найгірший для Путіна, він може піти з влади або навіть не дожити. «Всім відомо, що у Путіна рак товстої кишки з 2003 року. Він з ним бореться — то третя стадія, то друга, до четвертої ніяк не доходить».
  13. Червень 2020-го (Главред): Ретроградні планети сприятимуть відновленню конфліктів, і на сході України знову може стати дуже гаряче.
  14. Вересень 2020-го (Главред): Уже в 2021 році на Донбасі можуть завершитися воєнні дії, а 2020 рік стане останнім роком воєнних дій на сході України. Зустріч Зеленського і Путіна може призвести до позитивних наслідків, якщо відбудеться не раніше грудня.
  15. Січень 2021-го (Апостроф TV, РБК.ua): Крим може стати турецьким уже через кілька років, а війна на Донбасі має закінчитися цьогоріч («Сім років має тривати війна та закінчитися рівно через сім років»). Ці події в Криму і на Донбасі пов'язані з можливим відходом президента РФ Володимира Путіна від влади. Це може статися з причини його смерті. Але в 2022 році, може бути навіть саме наприкінці 2021 року, коли у нього включиться останній Соляр, виходить, що він може взагалі припинити своє земне існування.
  16. Січень 2021-го (24tv.ua): Кровопролиття чекати не треба, адже навіть якщо війна на Донбасі вибухне, то так швидко і вистигне. «Це позв'язано з тим, що Сатурн, планета 2021 року, є холодною, тож вона й охолодить усі можливі конфлікти».
  17. Травень 2021-го (Главред): Росія не почне якихось масштабних військових операцій проти України в травні-червні 2021 року, а от у липні-серпні вона може здійснити кидок вглиб української території з двох напрямків. «Марс буде проходити по Сонцю, Юпітеру і Меркурію», а це означає, що в другій половині липня може спалахнути «гаряча» війна. Це буде не широкомасштабна війна, але активних дій і провокацій не уникнути. Зокрема, не виключено, що Росія спробує забрати канали в Херсонській області, що дозволить їй хоча б частковою розв'язати водну проблему Криму». «Найнебезпечніший сценарій, який може бути реалізований — танки на Київ. І за дві години, зайшовши з білоруської території, вони будуть уже в столиці» {тут Росс показує своє повне нерозуміння військової справи, адже у 1994 році, коли росіяни спробували за дві години взяти Грозний і ввели в місто танки, не забезпечивши їм прикриття, усе закінчилося для них національною ганьбою — Авт.}. Другий небезпечний напрямок — із Придністров'я може бути захоплена Одеса, поки вся увага української влади і всі військові зосереджені на Донбасі. Ця загроза може реалізуватися в липні-серпні цього року.
  18. Липень 2021-го (Апостроф TV): В Україну прийдуть трильйонери з Америки, Європи та Китаю, які будуть скуповувати землю {тут Росс поширює міфи проросійської пропаганди про те, що світові багатії нібито сплять і бачать, як їм скупити всю українську землю — Авт.}. Як тільки вони це зроблять, війна на Донбасі одразу закінчиться.
  19. Листопад 2021-го (Апостроф TV): Війна на Донбасі закінчиться лише тоді, коли помре Путін. При цьому найближчий грудень стане переломним для Росії.

Суперечності у прогнозах характерні не лише для Влада Росса

Заодно ми проаналізували інших українських езотериків, які також з'являлися в українських медіа з прогнозами щодо подій на Донбасі. Ми переконані, що їх було значно більше, однак відібрали найхарактерніші.

Людмила Халанська, астролог:

Людмила Жукова, нумеролог:

Любов Демидас, астролог:

Ганна Цуркан, астролог:

Юлія Мечникова, фіналістка 5-го сезону шоу «Битва екстрасенсів»:

Сабухі Іманов, фіналіст 7-го сезону шоу «Битва екстрасенсів»:

За такий прогноз Іманов цілком міг би посісти перше місце в конкурсі «Пальцем у небо» (якби таке змагання існувало). Втім, він також є переможцем азербайджанської «Битви екстрасенсів», і це вже не жарт. До речі, «повноцінна особиста консультація» у нього коштує 3000 грн.

Іманов - Обо мне пишут.png

На своєму сайті Сабухі Іманов наводить перелік видань, що писали про нього

Прогнози щодо можливого наступу Росії взимку 2022 року

Також ми зробили невеличку добірку прогнозів щодо можливого нападу Росії на початку 2022 року. Тут також бачимо, що більшість прогнозів є позитивними (іноді аж занадто) і — традиційно для астрологів — досить розмитими. При цьому, якщо на момент прогнозу ще не було відомо про накопичення російських військ біля наших кордонів і можливий напад, то «езотерики» про них і не згадають.

Альбіна Пономаренко, астролог і «астропсихолог»:

Валерій Московченко, астролог:

У минулій статті ми згадували про українофобські пости та антисемітизм Московченка, тому не дивно, що в його прогнозах стільки «зради» й поширення паніки.

Олена Максимова, астролог:

Катерина Соляник, астролог:

Магдалена Мочіовські, мольфарка, фіналістка 5-го сезону шоу «Битва екстрасенсів»:

Прогнози астрологів не відрізниш від новин на сатиричному сайті

У січні 2022 року сатиричне видання «Панорама» (аналог українського сайту UaReview) опублікувало новину із заголовком «Павло Глоба: Путін відкладе напад на Україну, поки Марс не вийде з Козерога». І хоча в цьому разі цитати найвідомішого російського астролога цілком вигадані, пересічний читач, що вірить в астрологію, навряд чи відрізнить ці жартівливі «передбачення» від десятків інших прогнозів Глоби, приправлених астрологічними термінами.

Павло Глоба - ІА Панорама (24.01.2022).png

А вже за кілька днів після виходу новини на сайті «Панорами» цей фейковий прогноз Глоби в ефірі федерального російського каналу всерйоз поширював військовий оглядач «Комсомольської правди», цілий полковник у відставці Віктор Баранець. Звісно, це, м'яко кажучи, не перший випадок, коли на російському телебаченні озвучили відверту маячню, але це гарна ілюстрація того, як легко й невимушено розходяться псевдонаукові тези на широку аудиторію.

В останні роки астрологія в українських медіа занадто далеко вийшла за межі порівняно невинних гороскопів і стала підміняти думку військових експертів, економістів, медиків. В езотериків беруть розлогі інтерв'ю, де вони коментують війну на Донбасі, курс гривні та рекомендують недоведені способи лікування від коронавірусу.

Сподіваємося, зібрані нами приклади неадекватності астрологічних прогнозів спонукатимуть головних редакторів згадати нарешті про справжнє завдання журналістики — донесення якісної та конструктивної інформації, яка допоможе громадянам ухвалювати важливі рішення у найкритичніші моменти.

астрологи війна прогноз псевдоексперти

Знак гривні
Знак гривні