Д

Дискредитація Незалежності, спроба викликати зневіру в США та Кримська платформа. Моніторинг дезінформації №93

  • Критикували всі дії з підготовки до святкування Дня Незалежності
  • Намагалися переконати, що українці стали біднішими, ніж в СРСР
  • Лякали «уроком Афганістану» для України
  • Зеленський — то слабкий, а то вже диктатор
  • Кримська платформа «неважлива»
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 16 — 22 серпня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

Псевдоексперти писали про міжнародну політику, особливо щодо Північного потоку-2. Вони стверджували, що Захід полишив Україну, керуючись корисливими мотивами. Також роздмухували вплив Медведчука і писали, що рейтинг його партії перевищив би рейтинг «Слуги Народу», якби не санкції. Щодо газових питань, вони лякали дефіцитом газу для України й поширювали пропахлу нафталіном тезу про те, що країна скоро «на колінах приповзе» до Росії, благаючи про газ. Також згадали про перестановки у військовому керівництві та спецслужбах і пророчили активізацію бойових дій.

Що нового писали дезінформатори?

Переконували, що святкування Дня Незалежності України не має сенсу, і називали незалежність — «потеряное время». А також маніпулювали щодо рівня життя в Україні, намагаючись переконати читачів, що в радянські часи він був вищим. Події в Афганістані вони називали «мрачным уроком» для України та відверто раділи американському відступу. Щодо «Кримської платформи», то її статус всіляко намагалися применшити та показати неважливою для долі півострова.

Підготовка до Дня Незалежності: «Праздничное убожество»

І хоч святкування Дня Незалежності України відбулося вже цього тижня, впродовж тижня попереднього українські маніпулятивні видання, на яких ми теж відстежуємо російські наративи, розмірковували про те, «О каких “успехах” не будет говорить президент Зеленский». Вони вбачали в українському державному святі можливість вкотре нагадати, що «Украина - это сказка о потерянном времени», та поширити вже класичну маніпуляцію від російської пропаганди про те, що «На момент обретения независимости Украина была одной из наиболее развитых республик бывшего СССР», або що «Россия и почти все остальные постсоветские страны превзошли тот уровень, который был на момент распада Советского Союза, а Украина – на 1/3 его уменьшила».

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, поширювали такі самі “мислевіруси”. Зазначимо: покращення чи погіршення рівня життя за певний період часу залежить виключно від критеріїв оцінювання. І тому, наприклад, побутові аспекти нашого життя за 30 років незалежності змінилися в набагато кращий бік.

Отримуйте розсилку актуальних матеріалів на тему дезінформації

Підписатися

В Україні «катастрофическое снижение благосостояния населения»

У сфері економіки ключовою темою залишається постачання газу та транзит. Дезінформатори писали, що Меркель «заслуживает похвалы граждан страны из-за позиции по «Северному потоку — 2», поскольку Берлин превратился в главный газовый центр в Европе». Провідні російські сайти писали про нещодавнє зростання європейських цін на газ (після угоди між Німеччиною і США щодо Пічнічного потоку): «Многие – и в первую очередь Украина – обвиняют в этом Газпром. Однако в реальности Россия не имеет к этому ни малейшего отношения». Далі вони самі ж пишуть, що ціни піднялися після того, як Росія не забронювала потужності української ГТС у вересні.

Російські сайти, орієнтовані на українську тематику, лякали інфляцією й економічними проблемами в Україні: «Увеличение цен на товары и услуги, повышение коммунальных тарифов на фоне катастрофического снижения благосостояния населения». Казали, що рівень життя «скатился до исторического минимума». Ці тези повторються сотні і тисячі разів уже багато років — незалежно від реального стану речей. Вище ми вже писали, що оцінка рівня життя залежить від критеріїв оцінювання, і що в більшості сфер рівень життя суттєво зріс у порівнянні з радянським періодом.

Також поширювали заклики до популістської економічної політики, а особливо контролю цін на товари у відповідь на інфляцію: «государственное управление не смогло заставить бизнес сдержать цены на продукт». Що не так з регулюванням цін — читайте тут.

Нагадаємо також, що попри апокаліптичні прогнози дезінформаторів, в Україні рекордні врожаї зернових, зростає експорт і найвища в історії середня зарплата.

Афганістан — «мрачный урок» для України

Дезінформатори користувалися катастрофою в Афганістані, щоб дискредитувати союзників України: «эксперт призвал Украину извлечь «мрачный урок» из Афганистана и стать “взрослой”». Вони писали про талібів як про приклад сили, що не вірили «во внешнюю помощь» і отримали контроль над країною.

«Сторонник США падает с шасси военного самолета США, в который он вцепился в ужасе остаться в Афганистане, в котором враги Америки победили и США и их союзников.»

В телеграм-каналах розмірковують про те, що США хоче використати Україну в «провокациях» проти Росії, а потім не підтримуватиме її: «И как минимум один урок из событий в Афганистане украинским властям однозначно стоит вынести. Ни при каких обстоятельствах не стоит участвовать в провокациях, которые прорабатывает против России партия войны на Западе вместе с партией войны внутри Украины».

Також поширювали фейк про те, що Україна залишила своїх військовослужбовців в Афганістані. Насправді 1) не залишила, 2) там перебували колишні військові, які працювали на приватну компнаію, яка мала контракт з ООН. Детальніше про те, що сталося насправді, читайте тут.

Кримська платформа

Російські сайти, орієнтовані на Україну, писали про те, що «”Крымскую платформу”, которая должна всем показать факт существования Украины и ее право на Крым. В этом плане она напоминает киевский гей-парад, который каждый год демонстрирует факт существования украинских геев и их право на свою однополую любовь, которая сторонним наблюдателям кажется лишь извращением. Примерно таким же извращением, как претензии Украины на Крым».

Вони звинувачували українських урядовців у тому, що вони проігнорували запит чиновника російської окупаційної адміністрації в Криму про участь у саміті: «Правда о Крыме им не нужна, их интерес состоит только в одном – устроить пропагандистский шабаш русофобских ведьмаков на берегу Днепра».

В телеграм-каналах писали, що у Зеленського «сейчас решили подогреть интерес к теме Крыма и платформе, которая стартует на фоне афганского кризиса и мало интересует западную прессу и политиков». Загальний наратив зводиться до того, що «Кримська платформа» не важлива, не успішна і ні на що не впливає. Нагадаємо, що в саміті взяли участь 44 країни та 3 міжнародних організації, серед них — всі країни НАТО та більшість європейських країн.

Репетиція параду

Російська дезінформація, яка виходила в українських маніпулятивних виданнях, підлаштовувалась під смаки української аудиторії і заходила здалеку, аби дискредитувати військовий парад на день Незалежності. Зокрема, там акцентували на величезних заторах в Києві через перекриті вулиці та подавали як цікавинку реакцію російської пропагандистки Скабеєвої на те, «как украинская десантура исполняет “Путин- ла-ло-ло”». Російські сайти цю реакцію транслювали набагато агресивніше (українська аудиторія, на яку спрямована російська деза із українських маніпулятивних сайтів, таку подачу не сприйняла б): «Российско-украинским отношениям после этой песни на параде украинских военных — «хана», если всех кто оскорбил президента России, ну и русских людей, прямо сейчас не найдут и не накажут публично». Парад також використовували і просто як привід дискредитувати всю Україну: «Масштабы показухи поражают».

Диктатура Зеленського

Для російських сайтів Зеленський залишається дивною сумішшю слабкого політика, який ображається на Байдена та весь Захід через заслабку підтримку, та диктатора, який «ослабляет силовые структуры перед осенними бунтами». От тільки осінь наближається, а тому вже почали з’являтись нові версії старих прогнозів: «ситуация будет оставаться стабильной на Украине до конца года, но зимой следующего при определенных обстоятельствах возможна дестабилизация обстановки».

«Ни Зеленский, ни его предшественник Порошенко, ни любой другой президент Украины — не способны решать серьезные вопросы, такие как войны и мира, тем более на Донбассе».

«Отрабатывая заказ Запада об антироссийской риторике, президент Украины Владимир Зеленский демонстрирует свою несостоятельность».

Також писали:

І українські маніпулятивні, й російські сайти, що пишуть про Україну, продовжують створювати та роздмухувати мовні проблеми в Україні. А російські сайти не забувають додати до будь-якого мовного конфлікту яскравий висновок — наприклад, що «Украина — тюрьма народов», а «Русские на Украине — партизаны без партизанского штаба». В той же час, вони намагалися переконати, що Україна має агресивні наміри та збирається воювати з Росією на Донеччині та в Криму.

Українські маніпулятивні видання нападали чи, навпаки, піарили Кличка, пишучи, що Зеленський «начал зачистку под досрочные выборы», і перший в цьому умовному списку — мер Києва. А промедведчуківські маніпулятори на перше місце ставили Медведчука та продовжували адаптувати російські пропагандистські тези на користь ОПЗЖ: «Медведчук мешает Зеленскому окончательно разворовать страну, передав ее во внешнее управление».

І російські, й українські сайти-сміттярки хайпували на темі протестів українських націоналістів, розписували, як «Украинская власть пытается переподчинить праворадикальные уличные группировки и использовать их в своих целях», та порівнювали українських націоналістів з Талібаном та Ісламською Державою.

Називали зустріч Меркель «прощальной гастроли». Писали, що «Пора правительству Германии, которое хочет быть другом Украины, не молчать, а отстаивать права жителей Донбасса», і запевняли, що Меркель буде штовхати України до невигідних компромісів на Сході.

Висновки

Цього тижня дезінформатори почали інформаційну кампанію щодо дискредитації Незалежності України. Серед іншого вони маніпулювали цифрами, щоб (всупереч фактам) показати, ніби українці стали біднішими за останні 30 років. У темі економіки російські сайти багато писали про «Північний потік-2» й уявляли, які він дозволить їм маніпулювати ринком енергоносіїв у Європі. Щодо міжнародних відносин маніпулятори користувалися драматичною ситуацією в Афганістані, щоб дискредитувати стосунки України зі США. А про саміт «Кримської платформи» писали максимально зневажливо та всіляко намагалися переконати читачів, що це неважлива подія з низьким дипломатичним рангом.

Обмеження дослідження:

В даному дослідженні ми враховували тільки ті теми, які співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація ефективніше працює. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Відповідно, новини з теми на українських мейнстрімних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбирались класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 18000 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проекту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні