Д

Дискредитація збірної, критика Зеленського та протидія «Кримській платформі». Моніторинг дезінформації №91

  • Дискредитували українську олімпійську збірну
  • Критикували Зеленського
  • Пророкували потрясіння без Авакова
  • Писали про суддю-втікача Чауса
  • Спекулювали вбивством білоруського активіста
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 2 — 8 серпня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Минулого тижня трапилося декілька важливих подій, що спровокували активність дезінформаторів. Олімпіада стала нагодою принизити Україну та її можливості в міжнародному спорті. Хоча за кількістю медалей українська збірна опинилася на 16 місці (серед 90 країн учасниць). Нагадаємо також, що через постійні скандали з допінгами російська збірна не мала права виступати на Олімпіаді під власним прапором.

Серед іншого дезінформатори називали Зеленського «необразованной тварью» за те, що він «перетворився» на Порошенка, а для України пророчили нестабільність через відставку Авакова. Також російські сайти плодили численні «версії» вбивства білоруського активіста в Україні, заперечуючи можливість втручання білоруських спецслужб.

Олімпійські ігри. Дискредитація збірної України

Поки українські маніпулятивні видання емоційно описують, як «у Скабеевой подгорает из-за "золота" и гопака Беленюка», російські сайти очікувано багато розмірковують про те, «чем объясняется слабое выступление украинской сборной на Олимпийских играх в Токио», як «выходцы с Украины приносят медали в копилку других стран» («родина там, где лучше платят») та просто всіляко дискредитують будь-які досягнення українців.

«После долгого затишья каждая новая бронза в Токио освещается здесь как величайшее спортивное достижение, о ней говорят весь день по всем каналам, затирая этот момент славы до дыр. О золоте на Украине мечтали в первые дни Игр, но ныне стыдливо молчат».

«Единственное, чем запомнилась Украина на текущих соревнованиях — это скандалы: очередная попытка сыграть на принадлежности Крыма, допинг, высказывания спортсменов о «нулевой» медицинской сфере в стране и так далее. Только это не мотивирует на победы».

Насправді місце України серед всіх країн-учасниць Олімпіади залежить від того, як рахувати. Наприклад, за кількістю медалей в України 16 місце (серед понад 90 країн-учасниць), а за рейтингом, який враховує тип медалі (золото, срібло, бронза), ми на 44-му місці. І хоч завжди можна прагнути більшого, та це можна вважати справді гарним результатом.

Зеленський: чи то Геббельс, чи то просто "необразованная тварь"

Українські маніпулятивні видання продовжують емоційно критикувати Зеленського («Зеленский – необразованная тварь, хочется плюнуть в его перекошенную и шмыгающую рожу») й писати, як він використовує «пиар, основанный на обмане русскоязычных украинцев».

Також вони відтворюють тези російської пропаганди: про нібито обмеження прав «русскоязычных детей учиться на родном языке», про те, як «странно звучат рассуждения Зеленского о любви к Крыму и его природе на фоне блокирования подачи пресной воды на полуостров». Та просто критикують, що «Зеленский неожиданно решил озаботиться мнением украинцев, проживающих на неконтролируемых территориях Донецкой и Луганской областей», ганячи його за цитату про те, що якщо ти відчуваєш Донбас Росією – потрібно їхати і шукати собі місце в Росії.

Навіть проводили паралелі з міністром пропаганди нацистської Німеччини Геббельсом: «Замените слово «еврей» на слово «русский», и получится интервью Зеленского!»

А російські сайти, орієнтовані на українську тематику, з тими самими тезами підводили до (вже неоригінального) висновку: «Превращение Зеленского в Порошенко завершилось».

«Політологи» та астролог (!) в один голос пророкують Україні потрясіння після відставки Арсена Авакова

Нещодавня відставка міністра внутрішніх справ Арсена Авакова спровокувала бурхливу писанину дезінформаторів. Російські та українські маніпулятивні медіа активно ширили різноманітні прогнози щодо майбутніх наслідків його відставки. Майже всі вони передбачали політичну дестабілізацію України восени та/або дочасні вибори до парламенту. Прокоментувати відставку Авакова взялись навіть астрологи:

«Аваков — как типичный Козерог, у которого Луна во Льве, управлял очень многим в стране. Он был её серым кардиналом. Ему на самом деле подчинялись и Зеленский, и Ермак", — отметил Росс (цей астолог часто дає політичні прогнози і потрапив до нашої бази прихованих піарників, його профіль тут), который составил гороскоп для Украины и увидел в нём массовые протесты из-за "формулы Штайнмайера" или того, что Киев заставят (кто — не уточнил) пустить воду в Крым. Не исключил астролог и "тарифного майдана". — Неважно, по какой именно причине это случится, но на Украине будет жарко. Не исключено, что и Разумков (спикер Верховной рады Украины — прим. ред.) уйдёт вслед за Аваковым».

Не обійшлось і без анонімних інсайдів на телеграм-каналах:

«Пока Арсен Аваков отдыхает в Италии, Офис президента через СБУ рушит его империю. Сейчас идут по низам, берут самых ярых коррупционеров или самых настоящих бандитов, за которыми тянется шлейф из дел. Инсайдеры говорят, что итальянский вояж экс-министра МВД может затянуться».

«Наши источники сообщают, что в ближайший месяц в Харькове будет очень жарко. Город накроет волна задержаний и отставок для ослабления влияния бывшего-министра МВД Арсена Авакова. Офис президента рассчитывает зачистить улицы Харькова к сентябрю. Вместе с тем, инсайдеры из силовых структур сообщили, что подразделения СБУ и Минобороны будут находиться в постоянной готовности. Всё это будет маскироваться под учения».

Суддя-втікач Чаус і проблеми для українських президентів

Дезінформатори не забувають про долю судді Чауса. Його двічі викрадали і він переходить із рук одних правоохоронців до інших. Читайте детальніше історію його пригод тут. Дезінформатори порівнювали Чауса з журналістом Георгієм Гонгадзе, якого вбили працівники міліції у 2000 році. Наприклад, дезінформатори пишуть, що «Для Зеленского судья Чаус — это как Гонгадзе для Кучмы». Вони спекулюють, що Чаус «располагает информацией на Зеленского и членов его окружения с тех времен, когда Зе-команда была ещё не у власти и сотрудничала с Порошенко».

Найважливішою темою в контексті судді-корупціонера є наратив «зовнішнього управління». Орієнтовані на Україну російські сайти пишуть, що Чауса «невипадково» викрали в період, коли стартувала чергова спроба судової реформи. А також спекулюють тим, що він потрапив до НАБУ: «НАБУ, и САП, и ВАКС — это замкнутые силовые структуры внешнего управления, которые и создавались для того, чтобы поставить под полный контроль всю политическую элиту страны». Цікаво, що дезінформатори не змогли сформулювати, чим саме Чаус міг би бути небезпечним Зеленському. Але їхнє золоте правило: завжди говорити про «зовнішнє управління» та вплив США на антикорупційну систему в Україні. Це одна із тез, якими вони доводять, що України насправді не існує, і нею навчилися пояснювати будь-яку подію в нас.

Віталія Шишова вбили хто завгодно, «окрім Лукашенка»

Минулого тижня під Києвом знайшли повішеним білоруського опозиціонера Віталія Шишова. Орієнтовані на Україну та мейнстримні російські сайти відреагували на цю подію хвилею публікацій. Вони не відстоювали якоїсь єдиної позиції чи версії, а натомість плодили їх. Писали і «о возможной причастности "Нацкорпуса"», і про «американский след», і про те, що смерть опозиціонера «это так называемая «сакральная жертва», которая призвана всколыхнуть уже давно затухшие протесты в Белоруссии». Загалом це звична стратегія російської дезінформації сіяти недовіру до офіційної інформації, плодити різноманітні чутки та версії (зокрема, й фантастичні).

Єдина версія, яку вони не просували це втручання російських та білоруських спецслужб. Навпаки, вони всіляко переконували, що вбивство активіста «провокация» проти режиму Лукашенка. І глузували з України, в якій за, за словами дезінформаторів, «дырявая граница, через которую то Саакашвили туда-сюда бегает, то Чауса как мешок картошки туда-сюда бросают».

Протидія «Кримській платформі»

Запланований серпневий саміт «Кримської платформи» не на жарт допікає дезінформаторам та російським пропагандистам. Анонімні телеграм-канали запускали чутки про те, що він зірветься, оскільки чимала кількість країн вже відмовилася від участі в ньому:

«В кулуарах пошли слухи, что Зеленский поставил задачу подготовить информационный план по раскрутке месседжа, что Крымская платформа прошла на высоком уровне, так как много стран уже отказались, а остальные будут представлены не на самом высоком уровне. Поэтому ОП известно, что оппоненты уже готовятся использовать провал Крымской платформы как козырь по снижению имиджа Зе власти».

А окремі найрадикальніші політичні коментатори закликали вводити санкції до учасників саміту: «Эти люди должны быть лишены права въезда в Россию, владения активами в нашей стране. Каждый участник "Крымской платформы" — это враг России и её государственности».

Також писали:

Українські маніпулятивні видання продовжують джинсувати на користь Медведчука: описують, як він «разгромил в пух и прах» докази проти нього, цитують критику російських ЗМІ та просто безперервно продукують статті зі словосполученням «политические репрессии» в заголовку.

Дезінформатори писали, що Україна отримає кредит від МВФ, оскільки Верховна Рада ухвалила закони, що «восстанавливают контроль антикоррупционных органов над украинскими политиками и вводят западный надзор над судебной системой». Вони також пишуть, що українська економіка тримається на «заробитчанах», і розмірковують, кому «придержать» тарифи на електроенергію.

Писали про те, що Росія «не бросит» своїх маріонеток на окупованих територіях, і лякали агресивними намірами України. Також цитували Лукашенка, що розводився про те, що «Украина, являясь сателлитом Запада, проводит антибелорусскую политику».

Висновки

Цього тижня дезінформатори принижували досягнення української збірної і розмірковували про «стан українського спорту». Зеленського вкотре охрестили «Порошенком» за його слова про те, що людям, які люблять Росію і хочу там жити, потрібно туди переїхати. Російські сайти також коментували недавнє вбивство білоруського активіста під Києвом. Вони застосовували звичну тактику пропаганди множити різні версії та руйнувати довіру до офіційних розслідувань.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 16297 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор з проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні