З

Загострення в Ізраїлі. «Цей раунд конфлікту виграв ХАМАС»

ТЕКСТИ поговорили про чергове загострення палестино-ізраїльського конфлікту з директором Центру близькосхідних досліджень Ігорем Семиволосом та його заступником Сергієм Даниловим.

– Хто все-таки першим виступив у ролі призвідника цієї ескалації конфлікту?

Ігор Семиволос: Сталося кілька подій, з яких і почалася ескалація. У TikTok було поширене відео, де якісь арабські підлітки нападали на єврея-вірянина. Це відео стало вірусним і спровокувало насильство євреїв-праворадикалів у Східному Єрусалимі. Вони почали натовпом нападати на арабів. І це якраз збіглося з початком Рамадану. Саме тоді відбувається мобілізація мусульман, велика кількість із них ходить молитися до мечеті Аль-Акса (одна з мусульманських святинь на Храмовій горі в Єрусалимі – ред.). Звісно, все це переросло в протистояння між євреями та арабами. В його ході ізраїльська поліція застосовувала насильство переважно до арабів.

Були також перекриті Дамаські ворота. Це ворота в арабські квартали. Там велика площа біля Дамаських воріт, де на Рамадан зазвичай збирається молодь. Це завжди було місцем молодіжної арабської тусовки. А євреї взяли й перекрили це місце. Араби одразу відреагували на дії поліції, почалися заворушення. Паралельно одна з єврейських праворадикальних організацій подала позов на виселення палестинців із будинків, які за документами начебто належали євреям. Навколо цього виникло ще одне джерело ненасильницького спротиву, який підтримувався дуже багатьма – і в Ізраїлі, і за кордоном.

Відомий ізраїльський політик Авігдор Ліберман публічно заявив, що наказ атакувати Аль-Аксу віддав прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу

Ізраїльтяни зрозуміли, що коли буде поєднання кількох таких факторів – це може спровокувати вибух. Вони зняли блокаду Дамаських воріт, змінили маршрут запланованого єврейськими праворадикалами маршу, який міг ще більше розлютити арабів. Тобто робилися якісь кроки на деескалацію ситуації. Але в цей момент ізраїльська поліція здійснила атаку на Аль-Аксу, коли там перебувала величезна купа людей, які молилися. І ось саме штурм цієї мечеті став останньою краплею, яка цю ситуацію підірвала. Коли здавалося, що все-таки якось вдасться уникнути ескалації, в один момент все просто вибухнуло.

Але тут ще є один момент, про який варто сказати. Відомий ізраїльський політик Авігдор Ліберман публічно заявив, що наказ атакувати Аль-Аксу віддав прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу. За словами Лібермана, мав бути оголошений склад нового уряду, в якому не було б Нетаньягу. Планувалося створити коаліційній технократичний уряд, куди б увійшли всі, крім «Лікуду» (консервативна партія, очолювана Нетаньягу – ред.). І, зокрема, в цей уряд мала ввійти арабська партія – «Ісламський рух Ізраїлю». Це був дуже важливий момент консолідації, розуміння подальшого розвитку країни. І це мало бути зроблено, попри ухвалений у 2018 році закон про національну державу єврейського народу, який був у принципі дуже дискримінаційним щодо арабів Ізраїлю.

– Інформагентства повідомляють, що по Ізраїлю вже випущено близько трьох тисяч ракет. Звідки у ХАМАС стільки зброї, це постачання з Ірану?

Ігор Семиволос: Насправді я не вірю, що таку кількість ракет можна було провезти морем чи ще у якийсь спосіб. Це, найімовірніше, переважно місцеве виробництво. Починали вони колись із того, що клепали самопальні ракети з дорожніх знаків, які запускали, щоб підпалювати поля. Зараз це вже хороші технології, створені заводи з якісним обладнанням. Я ще колись жартував, що такими темпами, як палестинці працюють над ракетами, вони скоро полетять на Місяць. Ізраїльтяни, чесно кажучи, проґавили момент, коли почалося створення цих нових ракет. ХАМАС три чи чотири місяці тому випробовував їх – стріляли у море і дивилися, де впаде ракета. У ХАМАС є також дрони, виготовлені за іранськими технологіями.

Hamas-rockets.jpg

Ракети ХАМАС та радіус їхньої дії. Інформація з сайту МЗС Ізраїлю

Сергій Данилов: Ну, звичайно, не все вони самі роблять. Частини вузлів і для ракет, і для дронів їм передають. У них є ракети з 250 км радіусом дії, вочевидь, вони йдуть з іранським супроводом, на місці відбувається лише їхня збірка.

Ігор Семиволос: Я не бачив жодного повідомлення ізраїльської сторони про перехоплення постачань якихось ракет чи подібної зброї. Ну не могли ці тисячі ракет провезти таємно через кордон так, щоб хоч раз це не випливло. Тому, думаю, є дві версії – і виробництво цих ракет на місці, і великовузлова збірка на місці з іранських компонентів.

– Але у цьому конфлікті засвітилася і російська зброя. Здається, була застосована протитанкова ракета «Корнет». Росія справді постачає зброю ХАМАС?

Сергій Данилов: Ця зброя з Сирії. Це були поставки Росії в Сирію.

Ігор Семиволос: Доволі легко звинувачувати Росію, що вона постачає зброю. Але я думаю, що у цьому разі була робота посередників.

– Наскільки ізраїльська протиракетна система «Залізний купол» виявилася ефективною проти ракет ХАМАС?

Сергій Данилов: Насправді зараз відбувається тестування й одночасне удосконалення «Залізного купола», вивчаються його максимальні можливості. Водночас палестинці також не в стані довго тримати такий рівень щільності вогню. Зараз вони активніше залучають дрони, а також ракети з більшим радіусом дії, які вони ховали до того.

– Чи є ймовірність подальшої ескалації конфлікту, він може перерости у повномасштабну наземну операцію ізраїльтян проти ХАМАС?

Ігор Семиволос: Якщо ізраїльтяни розпочнуть повномасштабну операцію, це погіршить ситуацію для всіх. У світі вже немає того відчуття, коли ізраїльтянам справді співчували й військові дії проти них розглядалися через призму тероризму. Збільшилася критика політики Нетаньягу, відбулося зростання крайнього націоналізму в Ізраїлі, політики дискримінації та практично апартеїду – про це зараз не говорить лише лінивий. Плюс політика Нетаньягу дістала значною мірою й американців. Він фактично запустив війну з Іраном два з половиною роки тому. Дуже для багатьох Нетаньягу став токсичним політиком. Плюс, як я вже згадував, деякі ізраїльські політики заявляють, що це саме він дав наказ штурмувати Аль-Аксу.

– На нинішньому етапі ми можемо сказати, що якась зі сторін все ж таки перемогла?

Сергій Данилов: Цей раунд, безперечно, виграв ХАМАС. Саме вони нав’язують порядок денний і диктують правила. Визначають, хто яку зброю застосовує. Вони змогли консолідувати на свою підтримку ті групи в середині палестинського суспільства, які виступали проти. Вони тепер сприймаються ізраїльськими арабами, тобто арабами з ізраїльським паспортом.

Ігор Семиволос: Вони стали захисниками Аль-Акси. За це варто було боротися.

gaza-war-bombing-gaza-under-attack1.jpg

Удари Ізраїлю по цілях у Газі

– Але більшість їхніх ракет так і не досягнули цілей. Плюс зараз Ізраїль завдає потужних авіаційних ударів у відповідь...

Ігор Семиволос: Нікого це насправді не хвилює. Справа зроблена. Свого часу було прийняте рішення, що цей конфлікт мав бути розв'язаний між ізраїльтянами та палестинцями в результаті прямих переговорів. За весь час переговорного процесу ізраїльтяни не припиняли анексії нових територій та будівництва поселень. І по суті перетворили цю землю, яка б мала стати Палестинською державою, на таку клаптикову територію, яка по всьому периметру контролюється ізраїльтянами. Тобто це нежиттєздатне утворення. Формально ніхто не може відмовитися від цієї угоди та домовленостей, але всі чудово розуміють, що це шлях у нікуди.

Зараз ми бачимо велику мобілізацію арабської вулиці, якої не було вже дуже давно. Але не тільки арабської вулиці. Я б звернув увагу на Туреччину, на її заяви, на те, що потрібні міжнародні сили, які захистять палестинців. А це означає, що ми відходимо від парадигми того мирного процесу, який був – йдеться про двосторонні переговори, і переходимо до інтернаціоналізації конфлікту – як це було тоді, коли інші арабські країни воювали з Ізраїлем.

Я не думаю, що Туреччина готова воювати з Ізраїлем. Але можу уявити, як вона проведе масштабні навчання або перекине свій флот у Середземне море до кордонів з Ізраїлем і своїми діями деблокує Сектор Гази. І якщо Ізраїль почне стріляти по турках, почнеться загострення, тоді туди підтягнуться американці, греки…

Іранцям взагалі це все, як бальзам на душу. Вони були загнані в певні межі. Тепер антиіранський фронт, який формувався, розвалюється. Іранці заявляють про підтримку палестинців. Тепер уже можуть прилетіти ракети, наприклад, із Сирії.

– Для України в цій ситуації є привід для занепокоєння?

Сергій Данилов: Звісно. Така ескалація – це спосіб посилитися таким гравцям, як Путін.

– Ми можемо тут зіграти якусь свою гру?

Ігор Семиволос: Мабуть, найкраще, що у цій ситуації можна зробити – це сховатися (сміється).

палестина близький схід війна ізраїль

Знак гривні
Знак гривні