М

Міжнародні інтриги, недовіра до НАТО та вакцинний шантаж Росії. Моніторинг дезінформації №78

  • Дезінформатори розмірковують про поділ України «по Дніпру»
  • Україну звинувачують у підтримці радикалів через марш сотні маргіналів у Києві
  • Членство в НАТО «недосяжне» і «непотрібне» для України
  • Продовжують рекламувати російську вакцину
  • Піарять Медведчука
  • Дивіться, як змінювались теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 26 квітня — 9 травня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори? Росія і США поділили «Украину по Днепру»

«Москва и Вашингтон уже обо всём договорились келейно и раздел Украины по Днепру, таким образом, часть большой остающейся в тайне сделки».

Серед величальних текстів про «Опозиційну платформу – За життя» ми несподівано знайшли публікацію з критикою цієї політичної сили: «Слово “оппозиционная” в ее названии абсолютно неуместно. Эта партия – продукт договоренностей с властью, удобная оппозиция». Цікаво, що матеріали-оди про Медведчука передовсім з’являються на українських сайтах-сміттярках, а от згадана цитата була опублікована на одному з російських сайтів, орієнтованих на Україну.

Польські добровольці та грузинський батальйон

Клікбейтні сайти повторюють пропагандистські тези Росії, що недавні викриття російських диверсантів у Чехії та Болгарії — частина «сценария, написаного за океаном».

Водночас вони поширюють відверту брехню про «Военные инструкторы из Канады, США и Великобритании, порядка 200 человек (только официально). Два добровольческих соединения из Польши, численностью в три сотни штыков. Отряд польских снайперов. Литовский и грузинский батальоны – две с половиной сотни бойцов», що нібито перебувають на лінії зіткнення і можуть «начать стрельбу».

Орієнтовані на Україну російські сайти поширюють заяви російських високопосадовців про те, що «Зеленского нельзя “спускать с крючка” Минских соглашений». Росія не надто сильно намагається приховати, що Мінські протоколи – це пастка, в яку Україну заманили силою.

Іншою помітною міжнародною темою був візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва. Дезінформатори коментували його слова про фінансову підтримку України: «Вашингтон просто "задёшево покупает" Незалежную». А також продовжували звинувачувати США в цинізмі та переслідуванні виключно власних інтересів: «Американцам наплевать на интересы Украины, ее населения и вообще на все, где нет их корысти». Водночас вони просували потребу «диалога з Россией».

«Нацисты маршируют по улицам Киева» — марш на честь дивізії СС “Галичина”

Близько 100 людей, що вийшли маршем на честь 76-ї річниці створення першої української дивізії СС «Галичина», швидко перетворилися на привід для актуалізації теми нацизму та фашизму в Україні. І хоч Офіс президента, МЗС, партія «Слуга народу», спікер парламенту Дмитро Разумков, депутат від партії ЄС Володимир В’ятрович (ексголова Інституту національної пам’яті, ідеолог декомунізації) та інші українські політики та діячі засудили проведення подібної акції, російські сайти все ж закидали свої тези, що «украинская власть использует радикалов», «Украина расстелила красную дорожку перед нацистами».

А російські мейнстримні сайти до всього цитували Пєскова: «Украинские нацисты, прошедшие по Киеву маршем в честь дивизии СС «Галичина», не скрывают желания вновь начать боевые действия в Донбассе». Таким чином переводячи стрілки за неефективність перемир’я з російських бойовиків на сотню людей, дії яких розкритикували представники української влади.

Членство в НАТО

Російські сайти, орієнтовані на Україну, дедалі частіше пишуть про можливість членства України в НАТО. Аргументи в цих матеріалах варіюються від «Україна не потрібна НАТО» до «НАТО — це дорого і шкідливо для України». Вони пишуть, що вся допомога США для України зводиться до того, що «США продают Украине «по дешёвке» списанные катера и прочее «железо», отслужившие свой век, а американские инструкторы учат новобранцев-патриотов обстреливать мирное население Донбасса». В реальності американці постачають Україні катери, що стануть основою флоту (разом із британськими ракетними катерами), новітні протитанкові комплекси, системи зв’язку, протиартилерійські радари та багато іншої техніки, сучаснішої за ту, що використовує Росія у війні проти України.

Про нещодавні російські навчання у Криму російські сайти писали, що «украинские власти нагнетают обстановку лишь для того, чтобы войти в состав Североатлантического альянса». А також запевняли: «Украина никогда не соответствовала ни одному из критериев существующих интеграционных инициатив НАТО». Насправді жодного конкретного переліку «критеріїв» для вступу в НАТО немає, це суто політичне рішення. У березні 2020 року в НАТО прийняли Північну Македонію, яку складно назвати більш розвиненою країною, ніж Україна. Тому вступ України до НАТО найбільшою мірою залежить від громадської думки в країнах-членах, на яку активно намагається вплинути Росія, а також від міжнародної ситуації.

Водночас дезінформатори вигадували “факти”, які мали б свідчити про «непотрібність НАТО»: «Страны альянса обременены политикой закупки «ужасающего количества чрезмерно дорогой американской военной техники», к которому НАТО, если не бомбит какие-то небольшие государства и беззащитные народы — занимается принуждением своих членов».

«Украинская власть продолжает нивелировать День победы»

До 8 та 9 травня українські маніпулятивні видання джинсували, друкуючи повний текст привітань політиків у вигляді новин або просто поширюючи новини про те, як ОПЗЖ єдині та хто відсвяткував 9 травня в Україні.

А от російські сайти очікувано інтерпретували зміну державної риторики та вшанування 8 травня Дня пам’яті примирення як ще одне свідчення перемоги нацизму в Україні. Вони цитували привітання президента РФ, розмірковували «Почему Путин не поздравил глав Украины и Грузии с Днём Победы», поширювали фейки, як «Украина минометным огнем “поздравила” жителей Донбасса с Днем Победы», та реагували на акцію «Бессмертный полк» у Харкові заголовком «Украина начнёт просыпаться с Харькова». А під кінець ставили собі запитання: «Что произошло с Украиной и почему она с каждым годом становится все дальше от своих ближайших соседей?».

Вакцинація від коронавірусу. «Украину нужно вакцинировать на территории России»

Українські маніпулятивні видання продовжували нагнітати ситуацію навколо проблем із вакцинацією від коронавірусу (надаючи перевагу емоційним порівнянням, а не аргументованій критиці) та цитувати «експертів», що в цій темі просувають російську тезу про зовнішнє управління Україною: «Для министра здравоохранения важнее "прогнуться" перед американским посольством, чем спасать жизни и здоровье украинцев».

А орієнтовані на українську тематику російські сайти маніпулювали, протиставляючи боротьбу з коронавірусом російській агресії на Сході: «Власть борется с какой-то там гибридной агрессией [виділення — ТЕКСТИ], но прямо у себя под носом умышленно обрекает ещё много тысяч граждан своей страны на неминуемую смерть», маючи на увазі відмову від російської вакцини. А піарячи "Спутнік V", дезінформатори примудрялись перетворити на перевагу відсутність відкритої інформації про препарат, його побічні ефекти та вакцинацію в Росії загалом. Вони писали, що у Росії «не было скандалов, связанных со “Спутником V”, какие были с AstraZeneca» та «не было срыва массовой вакцинации по причине того, что регулятор признавал какую-либо вакцину опасной для здоровья». На початок травня 2021 року менш ніж 10% росіян вакцинувалися. В Росії бракує потужностей, щоб виробляти достатньо вакцини для своїх громадян, і водночас вона продовжує експортувати свою розробку в інші країни. Також зазначимо, що згідно з недавніми опитуваннями, 62% росіян не хочуть вакцинуватися «Спутником». Серед молодших за 50 років людей абсолютна більшість не довіряє російській вакцині.

Також російські сайти продовжували фантазувати, як «Украину нужно вакцинировать на территории России», пропонуючи ставити пункти вакцинації «прямо на границе»: «Основная часть русского населения Украины проживает на востоке и юго-востоке страны, и любой желающий может спокойно доехать и сделать прививку». Щоправда, що ж таке «русское население Украины» (яке насправді вже стало однією з провідних тез «русского мира» в Україні) не пояснювали.

Тим часом різні телеграм-канали не можуть визначитись: чи в ОП планують відправити Степанова у відставку, «чтобы повесить на него провал вакцинации в Украине», чи, навпаки, триматимуть його в міністерстві — чи то через відсутність єдиної кандидатури, чи просто тому, що «оставлять страну без ответственного лица за борьбу с коронавирусом власти как-то не с руки, поскольку вал критики может обрушиться на президента и премьер-министра».

Піар ОПЗЖ та Медведчука

Українські маніпулятивні видання в текстах із піаром Медведчука перейшли від відтворення його цитат під майже ідентичними заголовками до цитат “міжнародних” ЗМІ, які пишуть про кума Путіна. Наприклад, минулого тижня вони цитували «італійське медіа»: «Санкциями против Медведчука Зеленский выпросил поддержку Запада и звонок Байдена». Щоправда, назва цього італійського ЗМІ — «Lettera da Mosca» — перекладається як «Лист з Москви». Інший приклад — цитати з піаром лідера ОПЗЖ, які опублікувало «крупнейшее ежедневное новостное издание Бельгии The Brussels Times». От тільки забували згадати, що йдеться про статтю від стороннього автора, що не відображає позицію редакції, а самі цитати просто виривали з контексту (писали, як «Политическая элита – в ее борьбе за власть, контроль и ресурсы – иногда выдает свои действия за пожелания ЕС и США», забуваючи відтворити іншу, не менш важливу думку автора щодо поширення наративу про зовнішнє управління Україною саме (про)російськими медіа та сильно перебільшений вплив Заходу на українську внутрішню політику).

Орієнтовані на українську тематику російські сайти теж співали оду Медведчуку, описуючи, як він «из небытия вошел в тройку президентских рейтингов за неполных два года», та називаючи його «человек, который может возглавить сопротивление западному управлению». А всі «репрессии» проти нього перетворювали на «с Медведчуком борется даже не украинская власть, а западный капитал и представители западных спецслужб».

Серед величальних текстів ми несподівано знайшли публікацію з критикою ОПЗЖ: «Слово “оппозиционная” в ее названии абсолютно неуместно. Эта партия – продукт договоренностей с властью, удобная оппозиция, которая одновременно выступает страшилкой для националистов в силу якобы пророссийских устремлений партии, олицетворяемых политиком Виктором Медведчуком, но при этом не заходит дальше публичной критики власти – делая эту критику элементом шоу, но не реальной политики». Схвальні тексти про Медведчука передовсім продукують сайти-сміттярки, а от публікація з критикою вперше з’явилася на одному з російських сайтів, орієнтованих на Україну.

Про реакцію російських медіа та сміттярок на підозру в держзраді Медведчуку та Козаку, яка була підписана 11 травня, — читайте в наступному випуску дезінфомоніторингу.

«Непреодолимая разруха в экономике»

Безперервний потік емоційних текстів про тотальне зубожіння України минулого тижня підтримувався заявами про надвисокі податки, комунальні тарифи та ціну на газ. А російські сайти, що пишуть про Україну, до цього додавали ідеалізацію стану української економіки до 2013 року та вкотре маніпулювали фактом збагачення українських олігархів: «Для большинства украинских олигархов эпоха бедности действительно закончилась».

Також писали

Цього тижня дезінформатори продовжували звинувачувати українських військових у обстрілах окупованих територій на сході країни. Порівнювали можливу зустріч Зеленського і Путіна із зустріччю Сталіна та Гітлера (роль останнього припасовували до Зеленського). Але відразу нагадували, що «Владимир Зеленский не принимает сам никаких решений, а действует по приказу Запада, поэтому российскому лидеру Владимиру Путину нет смысла с ним встречаться». Тому Зеленський «не заслуговує» на зустріч із «могутнім» лідером Росії. Щодо мінських консультацій писали, що Україна хоче розмити «домовленості». А долучення США чи Британії до переговорів із Росією може призвести до ескалації.

Висновки

У період, коли здійснювався цей моніторинг, в Україні було багато вихідних і не відбувалося гучних політичних подій. Можливо, тому деза цього разу — «без вогника». Навіть тема 9 травня, про яку щороку так любили писати маніпулятори, вийшла не дуже яскравою.

Дезінформатори також продовжували підтримувати російські вакцинну дипломатію. Серед пропозицій, які вони називали, було облаштування пунктів вакцинації на російському кордоні. Ми вже писали, що вакцина — це інструмент для Росії наростити свій престиж після того, як пандемія й економічна стагнація підірвали його.

Ми очікуємо, що у зв’язку з оголошенням підозри Віктору Медведчуку та його соратнику Тарасу Козаку наступного тижня дезінформатори звернуть дуже багато уваги на проросійських політиків в Україні. Тому читайте наш наступний випуск, щоб дізнатися — що буде далі.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 30694 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, що стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні