П

Пандемія підірвала Росію, і стала потрібна суперперемога. Її замінила інформкампанія про вакцину «Супутник V»

Провал на початку пандемії

Пандемія в Росію прийшла невчасно. Російська влада мала великі плани на квітень-травень 2020 року. 22 квітня в РФ мав відбутися референдум щодо змін до Конституції, які встановлюють на нульову позначку президентський термін Владіміра Путіна, дозволяючи йому балотуватися на виборах 2024 та 2030 років. 9 травня Росія традиційно святкує День перемоги, який в цій країні доведено до культу. Якщо Україна запровадила карантин авансом, у середині березня, то російська влада не поспішала вводити обмежувальні заходи, попри швидке погіршення ситуації.

Наприкінці березня в російських ЗМІ одночасно почали зʼявлятися повідомлення про можливе посилення карантину і заперечення цього.

Та вже 28 березня оголосили, що обмеження таки будуть. Відповідно до указу президента РФ, дні з 30 березня по 3 квітня оголосити неробочими.

На момент оголошення так званих канікул, 30 березня, офіційна статистика повідомляла про 1836 випадків (+302 за добу) та дев'ятьох померлих. Слів на кшталт «карантин» чи «локдаун» в офіційних джерелах тоді здебільшого уникали.

Людей відправляли на канікули зі збереженням заробітної плати. Проте яким чином це буде організовано, коли бізнес стоїть, указ не регламентував.

Видання DW розповідало, що для багатьох працівників канікули перетворилися на віддалену роботу з чорною зарплатою. Деякі підприємства пропонували робітникам жити на роботі.

Бізнесу також було нелегко. За даними Центру стратегічних розробок, під час першого тижня канікул майже 30% російських компаній відправили співробітників у неоплачувану відпустку, ще 16% компаніям довелося звільняти працівників.

Утиски журналістів

Незважаючи на те, що російська пропагандистська машина заполонила увесь світ фейками, всередині самої Росії фейками зазвичай називають аж ніяк не маніпуляції чи вигадані новини, а незручну для влади інформацію.

У період пандемії людям не потрібно знати правду і поготів. Тому 1 квітня Держдума Росії разом із антивірусними законопроєктами ухвалила поправки до Кримінального кодексу, що дозволяють кримінальне переслідування громадян за поширення неправдивої інформації про епідемію.

За кілька днів до цього за «зловживання свободою масової інформації» було порушено адміністративне провадження на інтернет-видання «Говорит Магадан», яке написало, що медпрацівники Магаданської дитячої інфекційної лікарні вимушені власним коштом купувати собі захисні костюми та маски із респіраторами у будівельних магазинах, а також власноруч шити марлеві маски.

Також у березні журналістка видання «Новая газета» Олена Мілашина написала статтю про катастрофічну ситуацію з коронавірусом у республіці Чечня. За цей матеріал вона здобула премію Deutsche Welle «За свободу слова», а пізніше була номінована на відзнаку «Репортери без кордонів». Однак для російської влади така інформація, безумовно, була невірогідною, неправдивою та фейковою, тому на вимогу Роскомнагляду «Новая газета» була змушена прибрати матеріал із сайту, а саму Мілашину почали переслідувати, побили та обікрали. Пізніше видання DW повідомляло, що журналістка написала заяву на Рамзана Кадирова щодо погроз вбивством.

Одразу після ухвалення поправок, 3 квітня, правоохоронці порушили вже кримінальну справу проти Ганни Шушпанової, писало видання «Комерсантъ». Причина — перепост у соцмережі "ВКонтакте" інформації про те, що хворий на коронавірус пацієнт поїхав із поліклініки додому громадським транспортом. Замість того, щоб розібратись із недбалістю лікарів, яка загрожувала коронавірусною хворобою десяткам людей, правоохоронці типово почали пресувати активістку.

Куди більш абсурдними бачаться кримінальні справи стосовно тих, хто навіть не критикував, а, навпаки, намагався допомогти.

Наприкінці березня профспілка «Альянс врачей» оголосила про збір коштів на придбання засобів захисту для медиків. За це її очільницю Анастасію Васильєву викликали у Слідчий комітет РФ, а пізніше, як писала «Медуза», затримали у Новгородській області, куди вона везла засоби індивідуального захисту. Незважаючи на затримання, учасникам профспілки вдалося передати лікарням понад 500 респіраторів, захисних комбінезонів та окулярів.

DW повідомляло про схожий випадок у місті Орел. Місцеві підприємці не змогли передати засоби захисту бригаді швидкої допомоги, бо влада запевняла, що всього вистачає. Насправді це було не так.

Під постом в Instagram губернатора Нижньогородської області про те, що місцеві ресторатори готуються доставляти їжу лікарям, лікар-анестезіолог Балахнинської центральної районної лікарні відповів, що у них немає жодного справного апарата ШВЛ, бракує небулайзерів та засобів захисту.

Однак прийняти допомогу від волонтерів — значить визнати, що оптимізація медицини, яку Путін проводив в останні роки, зазнала провалу. До того ж це успішний досвід самоорганізації громадян, чого Кремль боїться більше за смерті від коронавірусу.

Не такий страшний коронавірус, як скасування «параду перемоги»

Перший тиждень канікул дав невтішні результати — станом на 5 квітня офіційна статистика прозвітувала про 5 389 випадків та 45 померлих. Це втричі більше, ніж до цього.

Стало зрозуміло, що ніякого референдуму 22 квітня не буде.

Канікули продовжили до 30 квітня, референдум перенесли на невизначений час. Це був надзвичайно болісний крок для Путіна.

7 квітня, коли добова кількість випадків перевалила за тисячу (+1154), російський лідер почав консультації з вірусологами щодо скорочення вихідного періоду, повідомляв Інтерфакс. В Україні понад 1000 випадків за добу вперше було зареєстровано 26 червня.

У середині квітня Путін ще сподівався, що вдасться провести хоча б святкування Дня перемоги, про що свідчили нескасовані репетиції парадів.

«Говорити публічно про саму можливість скасувати святкові заходи в зв'язку з пандемією коронавірусу було настільки неприпустимо, що подібні припущення офіційно визнавалися фейками. Коли журналісти пермського порталу «Звезда» на підставі скасування держзакупівель феєрверку та георгіївських стрічок зробили висновок, що параду в Пермі не буде, міністр культури регіону назвав це «абсолютною брехнею», а Роскомнадзор заблокував статтю «за поширення фейків», — писало напередодні російське видання «Проект».

Репетиції параду відбувалися з численними порушенням норм карантину, сотні військових заразилися COVID-19. Скасувати парад Путін не наважився, але врешті переніс його, як і референдум.

Незважаючи на всі спроби російської влади тримати фасад і карати за будь-яку незручну інформацію в ЗМІ, вже в середині квітня ситуація виходила з-під контролю, а лікарні в деяких регіонах Росії були переповнені.

«Фонтанка.ру» повідомляла, що 15 квітня 30-річна жінка померла, бо їй відмовили у госпіталізації через те, що лікарні приймали лише пацієнтів із коронавірусною інфекцією.

Наприкінці квітня те саме видання з посиланням на російського боксера Хабіба Нурмагомедова писало про переповнені лікарні в Дагестані.

Влада традиційно все заперечувала.

Передбачувано, що в цей час російські медіа, тобто рупори Кремля, почали відвертати увагу своїх громадян, розповідаючи про те, як Сполучені Штати не можуть дати ради пандемії. Як зазначало видання «Голос Америки», смерті американців від COVID-19 стали справжнім козирем у руках пропагандистів: матеріали прокремлівських медіа про боротьбу з пандемією більше нагадують прифронтові зведення, де головним ворогом виявився не вірус, а західна демократія.

Однак приховування правди від громадян виливається в неконтрольованість епідемії. Адже навіщо сидіти вдома, якщо все добре.

У середині квітня російське видання «Медуза» зробило прогноз розвитку епідемії й зауважило, що карантин можна скасувати лише в червні, й виключно за умови, що спочатку його буде посилено.

BBC із посиланням на російську соціологічну організацію «Левада-центр» та The Bell писало, що рейтинг схвалення Володимира Путіна за час карантинних канікул впав до історичного мінімуму — 59%. Попередні мінімуми у 61% були зафіксовані у червні 2000-го та у листопаді 2013 року (згодом, після анексії Криму, його рейтинг різко пішов угору). У лютому 2020-го, до спалаху коронавірусу, рівень схвалення діяльності президента становив 69%.

Станом на 12 травня, коли Росія вийшла із затяжних канікул, у країні було +10 899 хворих приросту за добу, загалом 232243 випадків та 2 116 померлих. В Україні понад 10 тис. за добу вперше було зареєстровано 7 листопада.

У травні новосибірське видання «ngs.ru» писало про переповнені лікарні та людей у коридорах. The Insider повідомляв, що статистика щодо захворювань і смертності в Росії не відповідає дійсності, а реальна смертність щонайменше на 70% вище.

Але офіційна статистика в Росії уперто малювала потрібне плато, тобто вказувала, що кількість хворих не зростає, адже попереду чекали дві надважливі події: перенесене на 24 червня святкування Дня перемоги та довгоочікуваний референдум, що мав відбутися 1 липня. Вдруге їх переносити Путін не збирався, і статистика підкорилась.

За кілька днів до референдуму у провладних ЗМІ почастішали повідомлення, що епідемія йде на спад.

У цей час російське опозиційне видання «Медуза», яке свого часу було змушене переїхати до Латвії, писало про маніпуляції зі статистикою у багатьох регіонах. «Білгородська область — за 22 червня — по Росспоживнагляду 72 нових випадки. За наступний день — теж 72! Така ймовірність вже низька. А в Брянській [області], наступної за алфавітом, теж 72 у цей день! І на наступний день в обох цих областях — по 69 випадків! Імовірність такого блоку даних у статистиці вже менша кількох десятих відсотка», — описував статистичні дивацтва один зі співрозмовників «Медузи».

На думку видання, тимчасом як влада малювала потрібні цифри, насправді відбувалося неконтрольоване зростання кількості хворих.

Референдум минув, а епідемія — ні

А от вже 6 липня в ЗМІ зʼявилась інформація про переповнений трупами морг у місті Томськ. Фото звідти контрастували з офіційною статистикою, згідно з якою, у Томську з 29 травня по 1 липня ніхто не помирав від COVID-19.

tomsk.jpg

Томські журналісти підозрюють, що в чорних мішках залишки тіл, які мають лежати в холодильниках, але бракує місця. Фото: tomsk.mk.ru

Ситуацією зацікавився губернатор. Видання «Сибкрай.ru» написало, що після цього випадку очільник охорони здоров'я області був звільнений за те, що ситуація потрапила у ЗМІ.

«За організаційний бардак на такому найважливішому об'єкті, за відсутність контролю, я приймаю рішення вже зараз звільнити начальника департаменту охорони здоров'я Томської області Олександра Холопова. Неприпустимо, коли сторонні люди опиняються у таких місцях, ведуть зйомки й потім викладають фото в інтернеті. Нікому не дозволено глумитися над померлими та дискредитувати роботу наших медичних працівників», — цитували губернатора кілька видань, зокрема й РБК.

Наприкінці липня про переповнений морг вже у Ростові написало місцеве ЗМІ.

Росія обмежила активність пізніше України, і хоча населення справді стало менш активним, що видно на графіках тут, локдауни були мʼякими та вибірковими, а епідемія розвивалася швидше, ніж в Україні.

Ситуацію могло врятувати лише диво

Витрати на оборону в Росії становлять майже чверть бюджету, а витрати на медицину після оптимізації 3,6%, — пише DW.

Після напружених місяців і зіткнення багатьох громадян та їхніх родичів із реаліями російської медичної системи Путін терміново потребував нової «великої перемоги».

Нею стала вакцина «Супутник V».

11 серпня 2020-го президент РФ повідомив, що в Росії зареєстровано першу у світі вакцину від коронавірусу, яку розробили вчені Національного дослідницького центру епідеміології та мікробіології ім. Гамалеї (далі НІЦЕМ ім. Гамалеї) — «Супутник V». Окрім цього, одна з його дочок вже отримала щеплення цією вакциною.

Ще одну вакцину Росія анонсувала на вересень. А вже в грудні Росспоживнагляд заявить про десятки безпечних та ефективних вакцин, які скоро зʼявляться в Росії.

Прокремлівські ЗМІ почали співати оди «Супутнику», ігноруючи той факт, що препарат не пройшов найголовніший третій етап клінічних випробувань, під час якого встановлюють безпеку й ефективність вакцини.

Цитати з прокремлівського ЗМІ «Вести.ру»

«Американская New York Times тут же заговорила о том, что российские ученые добились невероятных результатов: вакцина дает лишь слабые побочные эффекты. "В небольшой группе добровольцев ученые обнаружили, что вакцина производит умеренный уровень антител против коронавируса, вызывая при этом лишь слабые побочные эффекты", — пишет издание».

«Этот же аспект отметила компания United Press International, напомнив, что «Спутник-V» испытали на себе люди разных возрастных категорий: Британский медицинский журнал The Lancet опубликовал предварительные данные, которые показывают, что вакцина «Спутник-V» не вызвала серьезных побочных эффектов у 76 взрослых, участвовавших в испытаниях препарата».

«Агентство Bloomberg пишет об огромном потенциале российского препарата, который уже опробовали на себе и медики, и добровольцы. По оценке экспертов, российская вакцина против коронавируса продемонстрировала свой потенциал».

«С осторожным, но все же оптимизмом, о «Спутнике-V» пишет американская The Daily Beast. Издание обращает внимание на стопроцентный результат по выработке антител. Потенциальная российская вакцина против COVID-19 обеспечивает сильный ответ антител и, по-видимому, не вызывает серьезных негативных побочных эффектов».

«С восторгом отзываются о российском препарате в министерстве здравоохранения Греции. Там с нетерпением ждут третьего этапа испытаний вакцины. А греческий университет Петри назвал ее «очень хорошей». «На российскую вакцину очень хороший имунный ответ, почти 100%, – отмечает Хараламбос Гогос, член экспертного комитета минздрава Греции. – Мы, конечно, ждем третьего этапа испытаний, теперь у нас есть данные по этапам 1 и 2, которые очень хорошие».

СМИ Объединенных Арабских Эмиратов пестрят радостными заголовками: «Хорошие новости о российской вакцине – она работает!»

Не заставила себя ждать и реакция из Индии. Там не скрывают восторга по поводу эффективности и безопасности российского препарата. «Исследования показали, что российская вакцина безопасна, хорошо переносима и не вызывает побочных эффектов у взрослых здоровых добровольцев», – отмечают СМИ.

На скептические гримасы западного мира Россия отвечает научно доказанными фактами. «Результаты показывают, что у нас в полтора раза выше уровень антител после укола, а у AstraZeneca такой же уровень, как и у переболевших. Поэтому уверены, что российская вакцина не только безопаснее, но она еще и более эффективная, а обезьянья вакцина имеет только один обезьяний вектор, который плохо изучен и долгосрочно не изучен вообще», – парирует Кирилл Дмитриев.

У вересні президент РФ запевняв, що розроблена російськими вченими вакцина від COVID-19 абсолютно безпечна та зареєстрована відповідно до світової практики і законодавства. Насправді він збрехав, адже третього етапу випробувань не було.

Розробники вакцини виявили намір робити щеплення пенсіонерам, хоча жодних даних про безпеку вакцини для літніх людей на той час не було. На I-II етапах клінічних досліджень вакцину випробували на 76 молодих здорових добровольцях, ймовірно, військових.

Що не так із вакциною

Після появи вакцини НІЦЕМ ім Гамалеї, наслідуючи західні практики, опублікував у фаховому медичному виданні «The Lancet» статтю про свою успішну розробку. Ця стаття викликала низку запитань у західних вчених.

Нижче графіки зі статті розробників вакцини у «The Lancet», на яких молекулярний біолог професор університету Темпл у Філадельфії Енріко Буччі позначив кольором підозрілі збіги. Графіки ілюструють кількість антитіл, що виникли у добровольців після вакцинації.

Наприклад, у дев'яти добровольців у перший день антитіл не було взагалі, на 14-й день вони з'явилися, а потім за 21-й і 28-й день на графіку показані ідентичні результати.

Такі повтори були виявлені, зокрема, між групами: у різних людей, яким вводили різні компоненти вакцини, розподіл рівня антитіл виявився однаковим, пише видання «Холод» в інтервʼю з Енріко Буччі. За його словами, це, мʼяко кажучи, малоймовірно, майже неможливо.

На кожному окремому графіку однаковими кольорами обведено схожі чи однакові патерни. Шукати схожості між графіками не треба.

Також Буччі наголошує, що для перевірки безпечності вакцини на I етапі було залучено лише 20 добровольців. На думку вченого, це дуже мало.

Лист Енріко Буччі був опублікований на порталі «Погані вчені» (італ. «Cattivi Scienziati»), присвяченому боротьбі з псевдонаукою, і його підписали 38 науковців з університетів США, Британії, Німеччини, Італії, Франції, Японії, Швеції, Швейцарії, Канади, Таїланду, Венесуели.

Буччі неодноразово викривав фальсифікації та недостовірні дані, зокрема в таких поважних журналах, як Nature, Scientific Reports. Він є співзасновником вищезгаданого порталу «Cattivi Scienziati», а також засновником консалтингової компанії «Resis», яка перевіряє наукові публікації, залучаючи для цього інші університети та інститути.

Основна проблема в тому, що російські вчені не надали вихідних даних про перший і другий етап випробування, які б дозволили іншим науковцям перевірити отримані результати. Приховування вихідних даних досить нетипова в наукових колах поведінка, особливо у такій суспільно-значущій темі.

Наприклад, публікація результатів дослідження вакцини AstraZeneca у тому-таки «The Lancet» була підкріплена додатками на 562 сторінки, з детальним описом отриманих результатів, побічних ефектів тощо. Протокол досліджень вакцини Moderna також містить детальний опис на 307 сторінок. А от російська публікація обмежилася 22 сторінками додатків з агрегованими показниками.

Це типово для Росії. Адже йдеться не просто про виготовлення вакцини, а про спецоперацію з посилення впливу на інші країни та рятування становища у себе вдома.

Коли виникли запитання, Росія відповіла, що готова надати дані, що з ними все гаразд, але так цього і не зробила навіть після запиту інших вчених. На аргументовані сумніви РФ відповідає, що стаття про «Супутник V» опублікована в поважному журналі й отримала п'ять незалежних рецензій, і паралельно звинувачує поганий Захід в упередженому ставленні та заздрощах.

Якщо подивитися на дати, то видно, що ця стаття «The Lancet» готувалася поспіхом. Дослідження закінчили 10 серпня, а 4 вересня вже вийшла публікація. Тобто у розробників вакцини було щонайбільше два тижні на підготовку статті.

Однак не лише західні вчені стурбовані ситуацією зі «Супутником V». Російські науковці також зверталися до розробників із проханням надати більш детальні дані, зокрема члени російського Товариства фахівців доказової медицини — професор НДУ «Вища школа економіки», заступник голови комісії Російської академії наук по боротьбі з фальсифікаціями у наукових дослідженнях Васілій Власов, професорка РНІМУ ім. Н. І. Пирогова Ольга Реброва, науковий редактор видавництва «Бионика Медиа» Валєрій Аксьонов.

Однак вони не отримали ані даних, ані відмови у їх наданні. Розробники вакцини тягнуть час. У своєму зверненні автори також наголошують на сумнівних результатах, недостатніх доказах безпечності вакцини, і також звертають увагу, що висновок про ефективність препарату у 92% був зроблений на основі аналізу 20 випадків.

Згадані російські вчені припускають, що в дослідженні вакцини мало місце неетичне використання військовослужбовців.

У публікаціях у російських медіа за серпень розробниками вакцини в ЗМІ називали військовий інститут мікробіології, відомий під назвою «48-й ЦНДІ МО РФ», та вже згаданий НІЦЕМ ім Гамалеї. Також інформація про доклінічні дослідження у 48-ЦНДІ була опублікована 11 серпня на сайті Міноборони Росії. Останній має філію, котра ще з радянських часів займається вакцинами. Але інститут в серпні 2020 року потрапив під американські санкції. У Вашингтоні вважають його причетним до програми створення біологічної зброї.

Проте на офіційному сайті «Супутника V» про те, що підсанкційний 48-ЦНДІ був одним із розробників, уже не згадують.

Росія не має достатніх потужностей, щоб виробляти вакцину

Але навіть якщо виявиться, що, попри всі нехтування правилами безпеки і шалений поспіх, російська вакцина є достатньо безпечною й ефективною, постає інше питання — РФ не має достатніх потужностей для виробництва «Супутника V».

Наступного дня після оголошення про «безпечну, ефективну і першу у світі» вакцину від коронавірусу російське видання «Ведомости.рy» з посиланням на розробників повідомило про досить амбітний план — Росія націлилась на чверть світового ринку вакцин і до кінця 2021 року планує поставити на світовий ринок 1 млрд доз. Видання писало, що з грудня 2020 року зможуть виробляти 10 млн доз щомісяця. При цьому потреби самої Росії у вакцині оцінювались досить скромно — 40–50 млн осіб до кінця 2021 року.

2 грудня Путін доручив уряду розпочати масштабну вакцинацію росіян, пообіцявши найближчими днями близько 2 млн доз вакцин.

Утім, як писало видання «Медуза», станом на початок грудня фармкомпанії могли випускати лише один компонент вакцини, бо з другим були проблеми – для нього потрібно інше обладнання, якого в Росії майже немає. Реальна кількість повних доз на складах оцінювалась співрозмовниками «Медузи» у 500 тис. доз. У деяких регіонах анонсована «масштабна» вакцинація обмежилась 100–200 дозами, а в деяких взагалі не почалася.

Після початку вакцинації населення директор НІЦЕМ ім Гамалеї Алєксандр Гінцбург заявив про припинення набору добровольців для введення плацебо, пише видання «Медуза». Він пояснив таке рішення турботою про людей, нібито плацебо-добровольці залишаються незахищеними, тож краще їм одразу колоти вакцину. ІІІ фаза клінічних досліджень на той момент ще не була завершена і вже навряд чи буде. Після початку масштабної вакцинації деякі учасники ІІІ фази випробувань почали виходити із дослідження – перевіряти наявність антитіл і за відсутності робити щеплення. Який масштаб цього явища невідомо, однак зважаючи на те, що група плацебо і так була невеликою — 5.6 тис. осіб, це може суттєво вплинути на результати дослідження. Припинення набору добровольців свідчить про те, що достовірні результати ІІІ фази вже нікому не потрібні.

18 січня в Росії офіційно розпочалась масова вакцинація. Проте нещодавнє розслідування «Медузи» показало, що вакцинуватися без проблем можна лише в Москві та області, в інших регіонах РФ електронна черга не працює, охочих записують у зошит і обіцяють передзвонити. Вакцин немає й невідомо, коли будуть.

Скільки росіян було вакциновано за період із серпня 2020 року по січень 2021-го також залишається таємницею. Як пише та сама «Медуза», Російський фонд прямих інвестувань, який фінансує виробництво «Супутника V», повідомляє про півтора мільйони осіб. Аналітик Алєксандр Драган, якого опитало видання, каже, що більш реальною є цифра у 300 тис. осіб. Це набагато менше кількості людей з «груп ризику», яких збиралися прищепити під час «масштабної вакцинації»: тільки медичних працівників у Росії близько 1,8 млн, зауважує «Медуза».

Прокремлівські ЗМІ наголошували, що російська вакцина не потребує спеціальних логістичних умов, на відміну від Pfizer (-70 градусів). «Супутнику V» потрібна температура -18 градусів і нижче. 7 грудня 2020 року Росспоживнагляд затвердив відповідні умови його перевезення та зберігання. Однак морозильних потужностей навіть для «невибагливої» вакцини в Росії не виявилося, тому постанова про масштабну вакцинацію була доповнена пунктом про будівництво відповідних сховищ. І це ще одна причина, чому вакцину не змогли швидко відправити в регіони РФ.

Наприкінці січня російські ЗМІ почали масово писати про те, що МОЗ Росії змінив температурні вимоги до зберігання «Супутника V» на +2 — +8. Знайти відповідний документ на сайті МОЗ РФ нам не вдалося. Деякі ЗМІ з посиланням на пресреліз Міністерства охорони здоровʼя писали, що йдеться про обмежену кількість вакцин, які можна буде зберігати та транспортувати за плюсової температури. Вакцина «Супутник V» з умовами зберігання +2 — +8 вироблятиметься на одному з шести майданчиків, інші пʼять продовжать виробництво замороженої вакцини.

Хто заявив про намір купити російську вакцину

Станом на січень 2021 року НІЦЕМ ім. Гамалеї стверджує, що має контракти на 727 млн доз, із них 200 млн законтрактувала Індія, 160 млн — Росія, 100 млн — Бразилія, 70 млн — Узбекистан, 64 млн — Мексика, 50 млн — Єгипет, 50 млн — Непал та ще 33 млн інші держави, повідомляє The Bloomberg. Пізніше Бразилія заявила, що відмовляється від російської вакцини через те, що препарат не відповідає необхідним критеріям.

Тобто, навіть якщо Росія зможе виробляти обіцяних 10 млн доз на місяць, їй знадобиться шість років, щоб закрити законтрактовані вакцини.

Чи не єдиним рішенням є колаборація з британською вакциною AstraZeneca. Про таку можливість ЗМІ писали ще восени.

11 грудня 2020 року AstraZeneca таки оголосила про початок клінічних досліджень для оцінки безпеки та ефективності комбінованого застосування своєї вакцини «AZD1222» та російського «Супутника V».

Росія намагається щосили показати, що така співпраця вигідна передусім Британії начебто через те, що двокомпонентна російська вакцина здатна підвищити ефективність однокомпонентної AZD1222. Однак насправді для Росії це чи не єдиний шанс довести до міжнародних стандартів свою вакцину й виробляти її, найпевніше, на потужностях AstraZeneca, яка має найбільше контрактів з усіх, хто постачає вакцину від COVID-19.

Для міжнародної спільноти долучення британців до спільних розробок — це також спосіб упевнитись, що російська вакцина таки існує та принаймні безпечна. Можливо, створення такого враження і є для росіян головною метою розпочатих переговорів та співпраці.

Визнання російської вакцини в світі має переконати щепитися і росіян. Онлайн-сервіс SuperJob з'ясував, що тільки кожен 11-й росіянин (9%) готовий зробити щеплення найближчим часом. «РІА Новості» повідомляло, що не готові до вакцинації 73% жителів РФ.

Проте Росія продовжує піарити «Супутник V», надто на території колишнього СРСР, таким чином намагаючись просунути в цих країнах свій «м'який вплив» і показати себе другом, а Захід ворогом.

Деза

«На Украине проще умрут, чем закупят российскую вакцину»

Після вторгнення в Україну та шести років війни Росія планує привести до влади у Києві своїх ставлеників, якими є партія ОПЗЖ. Для цього потрібно переконати українське суспільство в тому, що Росія не ворог, а друг. «Супостат» же, навпаки — Захід, який весь цей час підтримував і допомагав Україні.

Докладно читайте у нашій статті про рік спостереження за російською дезою.

Пропаганда російської вакцини швидко перетворилася на продовження безперервного потоку дезінформації про Україну-недодержаву, критику медичної реформи та візію Росії як «старшого брата-рятівника».

Значення має лише розташування точки за віссю Y.  Між собою точки згруповані так, аби уникнути їх накладення одна на одну.
Значення має лише розташування точки за віссю Y. Між собою точки згруповані так, аби уникнути їх накладення одна на одну.

На російських мейнстримних сайтах до потоку позитивних меседжів про російську вакцину регулярно додавалися схвальні відгуки чи запити на неї з України. Написані в форматі «крику душі» з проханням прийти та врятувати від політиків-націоналістів, цитати українських (псевдо)експертів транслювали десятки російських сайтів. На інтернет-ресурсах РФ експертом у медичній темі легко міг стати «первый вице-президент Академии экономических наук Украины», а аргументація подібних коментаторів часто не йшла далі фрази «”Спутник V” — хорошая вакцина», низької ціни препарату або нібито відсутності альтернатив.

Проте підтримувані десятками російських сайтів, що пишуть виключно про Україну (а у своїх заголовках часто мають слова «Новороссия» чи «русский мир»), меседжі про російську вакцину обростали емоціями та ще більшими маніпуляціями — відмова від російської вакцини ставала вже не об’єктивно вмотивованою відсутністю третього етапу клінічних випробувань і потужностей для виробництва, а наслідком ідеології Майдану та бажанням української влади «сорвать куш» (і, наприклад, під виглядом інших (дорожчих) вакцин продавати російську).

Від самої заяви про розробку російської вакцини її рекламували й проросійські політичні сили. Лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук через свої медіа щотижня особисто та разом із ручними медіаексперт(к)ами давали матеріал для цитат. Іноді проросійський політик вдавався до відвертих маніпуляцій — як-от коли заявляв, що «Третья стадия клинических исследований не ставит целью проверку безопасности препарата. Это происходит на первых двух стадиях. На третьей стадии применения оценивается только эффективность препарата при больших (десятки тысяч испытуемых) группах пациентов».

А поки триває пропагандистська кампанія...

Очікувано, коронавірус не злякався самої лише новини про розробку вакцини. А обіцяна ще на початку осені масова вакцинація росіян досі не розпочалася. Тож у жовтні-листопаді навіть офіційна статистика помітно погіршилась.

Наприкінці жовтня місцеві ЗМІ повідомляли про переповнені морги в сибірських містах Новокузнецьк та Барнаул.

У листопаді стало відомо про переповнені стаціонари й морги, а також порожні аптеки в Омську. Став відомий випадок, коли після 11 годин пошуку вільного місця дві швидкі залишили хворих біля дверей омського федерального МОЗ. У цей період ритуальні служби не встигали копати могили.

Російське видання «Медиазона» на основі даних Росстату та РАГСів порахувало, що за час пандемії COVID-19 із квітня по жовтень 2020 року в Росії померло на 120 тисяч людей більше, ніж у середньому за цей період за останні п'ять років. Тобто надлишкова смертність становить 18%. Про суперечність офіційної статистики з реальною ситуацією писали також видання BBC та The New York Times (стосовно Москви).

У жовтні-листопаді 2020 року ситуація стала настільки катастрофічною, що … Міністерство охорони здоровʼя Росії заборонило лікарям публічно висловлюватися про коронавірус та зобов'язало узгоджувати будь-які коментарі. Російські ЗМІ щиро обурювались цією новиною (приклад 1 ; приклад 2 ; приклад 3).

Наприкінці листопада країна, яка три місяці тому заявила про ефективну вакцину та оголосила сталінські плани з її виготовлення, почала запроваджувати нові локдауни.

За даними «World Mortality Dataset» із квітня по листопад 2020 року в Росії зафіксовано 240 тис. надлишкових смертей, тобто на 240 тис. смертей (15%) більше, ніж за аналогічний період 2015—2019 років.

Реальну смертність від коронавірусу в Росії протягом 2020-го оцінюють щонайменше у 180 тис. осіб, тоді як офіційно Росія нарахувала лише 56,3 тис. станом на 31 грудня. Зважаючи на те, що коефіцієнт летальності випадків (СFR) коронавірусу становить 1—1.5%, протягом 2020 року в Росії перехворіло від 12 млн (за СFR у 1.5%) до 18 млн осіб (за СFR у 1%).

Підсумуємо:

Офіційно заявлено (станом на 31 грудня):

Захворіло: 3 млн 127 тис. осіб

Померло: 56.3 тис. осіб

Вакциновано: понад 1.5 млн осіб

Потужність виробництва: 10 млн вакцин на місяць

Наcправді:

Захворіло: від 12 до 18 млн осіб

Померло: щонайменше 180 тис. осіб

Вакциновано: щонайбільше 250–300 тис. осіб

Потужність виробництва: щонайбільше 500 тис. вакцин на місяць

Довідково. Випадки використання Росією біологічної та хімічної зброї

Довіра до «Супутника V» та російських вчених додатково підірвана ще й тим, що Росія застосовує хімічну та біологічну зброю проти своїх ворогів та підтримує її використання проти мирного населення у Сирії. Ось, довідково, кілька найрезонансніших прикладів, коли Кремль таємно застосовував хімічну зброю. Ключове слово «таємно». Немає жодних гарантій і запобіжників від того, що нинішній керівник Росії вирішить використати проти своїх ворогів отруту у вигляді вакцини від ковіду.

Адже ті самі сайти, що вихваляють «Супутник V», пишуть і про те, що українців потрібно вбивати:

«А вся та нечисть, которая уже тридцать лет морочит голову украинцам... — вся эта нечисть заслуживает только того, чтобы их нечестивые тушки болтались на фонарях Крещатика».

Варіанти найнеадекватніших цитат:

Нагадуємо список жертв:

Отруєння «Новачком»

У 2020 році російські спецслужби спробували отруїти «Новачком» російського опозиційного політика Алєксєя Навального.

У березні 2018 року Сєрґєя Скрипаля та його доньку Юлію отруїли «Новачком», розробкою якого Росія займалася ще за часів СРСР.

«Новачком» отруїли у 2015-му й болгарського бізнесмена Еміліана Ґебрева, який продавав зброю Україні.

У 1995 році невідомою речовиною, ймовірно «Новачком», був отруєний президент Росбізнесбанку Івана Ківеліді та його секретарка. За деякими даними, згодом також помер і патологоанатом, який проводив розтин тіла Ківеліді, пише видання «Радіо Свобода».

Перепеличний був одним із ключових свідків у справі Магнітського.

Помер у 2012 році під час ранкової пробіжки біля свого будинку у передмісті Лондона нібито від інфаркту. Але через два роки його тіло повторно дослідили й виявили у шлунку отруйну речовину, яка міститься в рідкісній китайській рослині гельземій.

Колишній співробітник ФСБ був отруєний у 2006 році радіоактивним полонієм.

У 2004 році під час президентської кампанії тоді кандидат у президенти України Віктор Ющенко був отруєний діоксином.

Допінговий скандал

Наприкінці 2015 року Всесвітнє антидопінгове агентство WADA викрила систематичне використання допінгу російськими легкоатлетами. Розслідування WADA встановило, що понад тисяча російських спортсменів у 30 видах спорту причетні до маніпуляцій з допінг-пробами.

У звіті дослідження, проведеного на замовлення Всесвітнього антидопінгового агентства, йдеться і про те, що ФСБ Росії розробила спосіб відкривати й знову закривати ємності з аналізами, кришки яких теоретично були одноразові. Дослідження під мікроскопом підтвердило, що з ними таки проводили вищезгадані маніпуляції без помітних неозброєним оком слідів, — повідомляє «Радіо Свобода».

Сирія

За підрахунками міжнародної правозахисної організації Human Right Watch, близько 2 тис. людей загинули під час хімічних атак, яких правозахисники нарахували 85, йдеться у матеріалі DW.

Зокрема, російська авіація використовувалась для скидання хімічних речовин на сирійське населення. Також станом на 2018 рік Москва 12 разів після початку конфлікту накладала вето на дії Ради Безпеки щодо Сирії, пише Європейська правда.

Ще раз нагадаємо, що на один із російських розробників «Супутника V», а саме військовий інститут «48-й ЦНДІ МО РФ», накладено санкції США саме за участь у розробці хімічної та біологічної зброї. У нас із Росією війна, і немає жодної гарантії, що в разі постачань вакцини із Росії, нею буде саме «Супутник V», а не якась бактеріологічна зброя.

На графіку нижче коротка історія того, як "роздувався" «Супутник V» із моменту оголошення про реєстрацію вакцини у Росії до початку масової вакцинації росіян.

супутник росія дезінформація вакцини коронавірус

Знак гривні
Знак гривні