В

Видворення дипломатів, нав’язування переговорів із російськими маріонетками та «цінність» «Північного потоку-2». Моніторинг дезінформації №77

  • Критикували всі вакцини, крім російської, та описували, як Україна жебракує, просячи препарати, від яких відмовляються в Європі
  • Дійшли висновку, що Youtube, заблокувавши канали Медведчука, прогнувся під «нацистів»
  • Нав’язували Україні переговори з маріонетками Росії
  • Намагалися виправдати ліквідацію шпигунської бази РФ у Чехії
  • Писали, що Україна не зможе захистити себе від Росії, і їй ніхто не допоможе
  • Дивіться, як змінювалися теми дезінформації протягом року, на інтерактивній візуалізації

Період: 19—25 квітня 2021 року.

Теми дезінформації

Відсоток новин із вказаною темою серед усіх новин із групи сайтів

Що нового писали дезінформатори?

Що Україні потрібно вести переговори з маріонетками Росії в окупованих районах, а не з Путіним. Розкручують ідею боргів України пенсіонерам, що залишаються на території ОРДЛО, та використовують це як ще один аргумент піти у наступ. А також скористалися видворенням українського дипломата з Росії, щоб звинуватити Україну у підготовці репресій проти людей, що отримали російське громадянство.

Псевдоексперти

Цього тижня ми перевірили, що пишуть у матеріалах, де фігурують псевдоексперти з нашої бази. Ми робитимемо такі огляди щомісяця в наступних моніторингах.

За останній місяць псевдоексперти писали на дуже різні теми. Вони критикували Зеленського за «суету, непредсказуемость» і за те, що він «оброс» корупційними зв’язками. Та розводилися про можливу зустріч Зеленського з Путіним.

Особливо активною темою було загострення на кордоні України та Росії. Псевдоексперти коментували слова українського посла в Німеччині щодо того, що Захід має сприяти вступу України до НАТО. А також запевняли, що у протистоянні з Росією Україні не варто чекати допомоги від союзників.

Ще однією провідною темою була «відмова» України від Мінських протоколів. Псевдоексперти підтримували позицію, що Україні потрібно «виконувати домовленості» (хоч Росія та її маріонетки їх ігнорують). І звинувачували Україну в тому, що вона діє «на догоду» США та прагне загостренням заблокувати «Північний потік-2».

Переговори щодо окупованих Донецька і Луганська

На клікбейтних сайтах цього тижня обговорювали щорічний виступ Путіна. Від нього чекали, «что Путин объявит о признании "ЛДНР" и об интеграции с Беларусью», але російський президент обмежився словами: «Надеюсь, что никому не придет в голову перейти в отношении России так называемую красную черту. А где она будет проходить — это мы будем определять в каждом конкретном случае сами». Судячи з політики, яку проводить Росія останні 10 років, її «червоні лінії» проходять територією багатьох незалежних і суверенних держав.

Щодо слів американського дипломата Курта Волкера про те, що Путін не дозволить, щоб Україна стала успішною державою, клікбейтери писали: «Украина уже 7 лет под внешним управлением США, а Путин виноват в том, что США только грабят Украину и используют её против России, а не делают её успешной». Нагадаємо, що США багато років допомагають Україні у військовій сфері та інших напрямах і підтримують реформи. Натомість Росія почала з Україною війну, окупувала частину територій і продовжує погрожувати й надалі.

Російські сайти, орієнтовані на Україну, зосередилися на заяві Зеленського, що він готовий зустрітися з Путіним у «будь-якій точці українського Донбасу». Дезінформатори написали, що Зеленський не може «не назначать встречи на земле, к которой он имеет опосредованное отношение» і «разговаривать о Донбассе Зеленский должен не с Путиным, а с руководством республик». Росія продовжує нав’язувати Україну перемовини з власними маріонетками на окупованих територіях і намагається вивести себе за межі переговорного процесу.

У телеграм-каналах писали про те, що «стягивать силы на Донбасс первой начала именно Украина». І це «США в целом удалось переломить психологический настрой в информационной сфере» та «переконати» світ в агресивних намірах Росії.

Дипломатична «війна» РФ проти Європи

Цього тижня дезінформатори багато згадували про українського консула в Санкт-Петербурзі, якого недавно видворили з Росії. Вони писали, що «пойманный на шпионаже украинский консул Александр Сосонюк искал данные граждан Украины, получивших российские паспорта». Такі дані «нужны киевским властям для подготовки политических репрессий против своих же соотечественников, обладающих двойным гражданством России и Украины».

У відповідь на видворення власного дипломата Україна оголосила небажаною особою російського консула в Одесі. Крім України, нещодавно російських дипломатів висилали Польща, країни Балтії, а Чехія примусила Росію звільнити більшість працівників посольства. Російські сайти, орієнтовані на Україну, писали про рішення Чехії: «Высылка российских дипломатов — это и повод, высосанный из пальца, и ущерб интересам Чехии огромный». Нагадаємо, що Чехія почала так рішуче протидіяти російській шпигунській активності після того, як розслідування показало, що російські розвідники підірвали склади зі зброєю на території країни та вбили двох її громадян.

Російські провідні сайти та орієнтовані на Україну ресурси також продовжували звичний наратив про те, що Україна «контролируется извне» (Заходом — ТЕКСТИ), і «если Украина перестанет в целом существовать, развалится на несколько кусков, Запад от этого только выиграет, так как для него украинское государство — лишь средство для достижения своих целей».

Україна «беззахисна» і «Захід» їй не допоможе

Щодо санкцій проти українського депутата в Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), дезінформатори писали: «Алексею Гончаренко отключили микрофон на заседании ассамблеи из-за его очередной выходки». Нагадаємо, що раніше ПАРЄ повернули російську делегацію, яку п'ять років не допускали до засідань за агресію в Україні. Російська делегація не зазнала подальших санкцій чи обмежень.

Російські сайти, орієнтовані на Україну, також багато писали про «беззахисність» України. Тут проглядається два наративи. Перший – «НАТО не допоможе Україні»: «НАТО защищает своих союзников, но Украину защищать не собирается». Другий – українська армія «небоєздатна» через нестачу боєприпасів і військової техніки, а також тому, що «молодежь» не хоче йти в армію.

Провідні російські сайти писали, що, накопичуючи техніку біля українських кордонів: «Россия демонстрирует готовность защищать себя». Також коментували український закон про мобілізацію резервістів (його критикують експерти): «нежелания жителей Украины воевать закон о мобилизации резервистов будет иметь не самые приятные для ВСУ». Неприємні наслідки, про які пишуть дезінформатори, – це «массовое дезертирство».

Вакцинація від коронавірусу. Україна жебракує і боїться Sputnik V

Українські маніпулятивні видання продовжують в темі коронавірусу публікувати замовні матеріали з піаром Тимошенко та Медведчука. Новини про останнього супроводжують рекламою російської вакцини, яка, якщо вірити медведчуківським експертам і депутатам ОПЗЖ, здатна розв'язати всі проблеми України та світу. Щоправда, в світі з’являється дедалі більше аргументів не на її користь. Так, наприклад, через значні проблеми, виявлені під час власної перевірки, від Sputnik V відмовились у Бразилії.

А російські сайти, що пишуть про Україну, продовжують відтворювати тези Медведчука, що Україна могла «вступить в клуб сильных стран», запустивши виробництво російської вакцини. Додають до цього класичні тези про зовнішнє управління: «Украина пытается подобрать дозы, которые никто не хочет», паралельно критикуючи всі вакцини, крім Sputnik V: «Индийская, китайская, Pfizer – они некачественные, все ученые об этом в мире открыто говорят». Але при цьому розвиненні країни вже на фінішній прямій вакцинації і готові роздавати вакцини іншим.

Тим часом деякі телеграм-канали знущаються із прохання української влади уникати значних соціальних контактів і після зняття карантинних обмежень: «К концу апреля алармистских заявлений будет ещё больше, а майские шашлыки приравняют к геноциду».

«Північний потік-2» – «бриллант в политической короне» Меркель

Орієнтовані на Україну російські сайти пророкували, що «украинская газотранспортная система окончательно развалится – ведь именно доходы от транзита российского газа пока позволяют Украине поддерживать ГТС». Рішення німецької канцлерки добудовувати контроверсійний газопровід «Північний потік-2» вони назвали «одним из бриллиантов на политической короне, с которой Ангела Меркель уйдёт».

Провідні російські сайти підсумовують: «У Германии, если она хочет оставаться одной из ведущих мировых держав, просто нет другого варианта, как следовать прагматичным курсом в отношениях с нашей страной». Насправді Німеччина вже десятиліттями купувала газ, що пройшов транзитом через територію України. Будівництво нового газопроводу лише створить додаткові проблеми її східним сусідам, зокрема Україні.

Економічна «розруха» та борги України перед «ДНР»

Українські маніпулятивні видання безперервно нагнітають, емоційно пишучи про низькі пенсії, високі ціни, тарифи за комуналку та вартість банкету Миколи Тищенка, який відбувся всупереч карантинним обмеженням. Та вигадують абсурдні (проте яскраві) терміни — як-от «социальный расизм».

Слідом за ними весь подібний негатив підхоплюють російські сайти, орієнтовані на українську тематику. Та додають до цього свою тезу, що «общая задолженность Украины по пенсиям перед гражданами Республики («ДНР» — ТЕКСТИ) по состоянию на 1 апреля 2021 года составляет 128,9 млрд гривен». Але забувають уточнити, що податки, які наповнюють пенсійний фонд, Україна від «ДНР» також не отримує. Зате додають реакцію зі своїх соціальних мереж: «Мариуполем долг заберите», перетворюючи звинувачення України в надуманій антисоціальній політиці на привід для загострення ситуації.

Медведчук: репресії від Youtube та «политический отстрел неугодных»

У текстах, що піарять ОПЗЖ і Медведчука, російські й українські маніпулятивні сайти виявляли виняткову схожість тез. Обидва типи сайтів емоційно писали про намагання узурпації влади Зеленським через спробу ліквідації ОАСК та критикували блокування медіаімперії Медведчука — тепер і на Youtube. Останнє називали «расправа со свободой слова» та супроводжували описом того, як Youtube «занимается политическим отстрелом неугодных каналов» та «официально прогнулся под нацистов».

«Антинародная и преступная власть Зеленского довела страну до такой катастрофической ситуации [...] что больше не может позволить гражданам Украины свободный доступ к информации, а потому вводит жесткую цензуру, устанавливаемую путем узурпации власти и внесудебных расправ».

Ще одна теза, яку активно просували українські сайти-клікбейти: «Медведчук единственный из всех украинских политиков, который может завершить конфликт на Востоке Украины». До цього додавали, що «недавнее обострение на Донбассе является результатом действий Киева» або що це РФ разом з Україною «могут испытывать нового президента США Джо Байдена, чтобы увидеть, насколько далеко он готов зайти, чтобы защитить союзника Вашингтона и противостоять России».

Стерненко та радикали, які «заставили прогнуться Офис президента»

«Зеленский вновь свернул вправо» — так українські маніпулятивні видання відреагували на домашній арешт Стерненка, пропозицію йому очолити СБУ в Одесі від Зеленського та видалений під тиском Нацкорпуса сюжет про праворадикалів на телеканалі «Дом». Усі ці події не залишилися непоміченими і російськими сайтами, які продукували заголовки типу: «Небывалое: на украинском ТВ рассказали правду о нацистах и сами ее испугались».

«Украинские националисты» полюють на Лукашенка

Дезінформатори писали про відвідини самопроголошеного президента Білорусі Александра Лукашенка депутатом «Слуги народу». Вони цитували слова Лукашенка: «Я вам абсолютно искренне скажу: нормализация ситуации в проблемных точках Украины, прежде всего на Донбассе, зависит только от Украины». А також писали: «Против Лукашенко могли быть задействованы “украинские националисты”…»

Висновки

Цього тижня дезінформатори найактивніше писали про долю російського дипломатичного корпусу, який в багатьох країнах є прикриттям для суто шпигунської діяльності. Особливо активною була база в Чехії, яка діяла по всьому Європейському Союзу. Чеські правоохоронці встановили, що російські диверсанти підірвали військові склади в Чехії та призвели до загибелі щонайменше двох громадян країни. Це стало приводом розформували шпигунський центр під прикриттям посольства.

Вони також коментували видворення українського консула з Росії, якого звинуватили у спробі купити базу даних російських паспортів. Дезінформатори стверджують, що таким чином Україна «готувала репресії» проти громадян, що отримали російський паспорт.

Інший помітний наратив — це «антиросійська коаліції» на Заході. З одного боку, після обрання президента Байдена дезінформатори багато пишуть, що він збирає коаліцію проти Росії. А з іншого — переконують, що НАТО не допоможе Україні, а сама вона не зможе протистояти російській військовій потузі. Водночас не забувають згадати про «виключно мирні наміри» Росії.

Обмеження дослідження:

У цьому дослідженні ми враховували тільки ті теми, що співзвучні з російськими дезінформаційними кампаніями. Більшість із них спирається на реальні події, адже так дезінформація працює ефективніше. Назви тем відображають маніпуляції, використані в темі. Тож новини з теми на українських мейнстримних сайтах можуть мати абсолютно інший зміст, ніж маніпулятивні матеріали.

Теми російської пропаганди в Україні ми беремо з наступних груп матеріалів:

У першій та другій групах новин матеріали відбиралися класифікатором маніпулятивних новин.

Методологія

Ми шукали теми у 21846 матеріалах російською мовою з:

Маніпулятивність новини визначав покращений класифікатор із проєкту “У нас погані новини”. В моніторингу враховували лише матеріали про суспільно-політичне життя, які стосуються України.

дезінфомонітор дезінформація

Знак гривні
Знак гривні